Derry (fiktív település)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Derry egy fiktív Maine-állambeli amerikai kisváros, Stephen King több művének helyszíne.

Első alkalommal A test (1982) című kisregényben bukkant fel, majd több művében ismét előkerül. A legrészletesebben az Az (1986) című mű foglalkozik a város történetével, illetve lakóival. A Nem jön szememre álom (1994) cselekménye is teljes egészében itt zajlik. A Tóparti kísértetek (1998) csak az elején szorítkozik Derry városára, de ez a helyszín mindenképpen fontos elem a regényben. Az Álomcsapda (2001) műből megtudhatunk egyet s mást az Az című mű óta eltelt évekről. King a 11/22/63 (2011) című regényében néhány fejezet erejéig visszatér a városba és az Az című mű történéseihez, felvonultatva néhány jól ismert szereplőt. A többi említett műben a város, illetve történelme nem játszik túlzottan nagy szerepet, neve csupán említés szintjén, vagy a cselekmény helyszíneként szerepel.

King Derryvel foglalkozó regényeiből kiderül, hogy a várost egy, az alakját változtató szörny uralja, amely félelemben tartja a lakosokat, számtalan tragédiáért és gyilkosságért felelős.

Ezen felül A rémkoppantók c. alkotásában is említésre kerül, mint 'lehetséges úti cél".

Hatások[szerkesztés]

Derry megteremtését H. P. Lovecraft művei inspirálták, aki egyébként is nagy hatással volt Kingre. Lovecraft kitalált három új-angliai kisvárost (Arkham, Dunwich és Innsmouth), és King ezt az ötletet kölcsönözte ki, amikor létrehozta Jerusalem’s Lot, Castle Rock, és Derry települést.

A város felbukkanása[szerkesztés]