Carrie (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carrie
Szerző Stephen King
Eredeti cím Carrie
Ország USA
Nyelv angol
Műfaj horror
Kiadás
Kiadás dátuma 1974
Média típusa print

A Carrie Stephen King amerikai író első, 1974-ben megjelent regénye.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Chamberlain városkájában játszódó történet főhőse a tizenhat éves Carrie White, akit bigott katolikus körülmények között nevel édesanyja. Ráadásul külseje és visszafogott viselkedése következtében diáktársai is folyamatosan csúfolják.

Carrie azonban messze nem átlagos lány, hiszen természetfeletti képességgel, az úgynevezett telekinézissel rendelkezik. A feszültség pedig az állandó gúnyolódások hatására fokozatosan nő benne, míg végül szabadjára engedi a benne rejtőző hatalmas erőt.

A Carrie volt az a regény, amely Stephen King számára meghozta az áttörést 1974-ben. A könyv hatalmas sikerének köszönhetően a továbbiakban főállású íróként tudott tevékenykedni. Ezt pedig nagy részben feleségének, Tabithának köszönheti, hiszen King számos interjúban rendszeresen emlékeztet arra: ő maga elégedetlen volt a félkész regénnyel, ezért kidobta a szemétbe a még el nem készült kéziratot, amelyet felesége megtalált, kihalászott és elolvasott. Tabitha annyira ígéretesnek tartotta a regényt, hogy ezt követően folytatásra biztatta a férjét.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Stephen King és a mű sikeréhez hozzájárult a regényből készült film is, amely egy csapásra ismertté tette a szerzőt, a rendezőt, Brian De Palmát, és néhány főszereplőt (Sissy Spacek, John Travolta, Nancy Allen).

A mű A boszorkánylány címmel is megjelent magyarul.