We Are One

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
We Are One
Adatok
Év2023-as Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Írország
Előadó(k)Wild Youth
Nyelvangol
Dalszerző
Szövegíró
Eredmények
Elődöntő12. hely, 10 pont
Döntő
Kronológia
ElőzőThat’s Rich (2022)
KövetkezőDoomsday Blue (2024) ►

A We Are One (magyarul: Egyek vagyunk) az ír Wild Youth együttes dala, mellyel Írországot képviselték a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon Liverpoolban. A dal 2023. február 3-án, az ír nemzeti döntőben, az Eurosongban megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.[1][2][3]

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2023. január 9-én a Raidió Teilifís Éireann bejelentette, hogy az együttes is résztvevője az Eurosong ír eurovíziós nemzeti döntőnek.[4] A dal 2023. január 27-én jelent meg, majd a február 3-i döntőben adták elő élőben. Az ír szakmai zsűri, a nemzetközi zsűri és a nézők szavazatai alapján megnyerték a nemzeti döntőt, így ők képviselhetik Írországot az Eurovíziós Dalfesztiválon.

A dalfesztivál előtt Barcelonában, Varsóban, Tel-Avivban, Madridban, Amszterdamban és Londonban eurovíziós rendezvényeken népszerűsítették versenydalukat.

A dalt először a május 9-én megrendezett első elődöntőben fellépési sorrendben hatodikként adták elő, a Portugáliát képviselő Mimicat Ai coração című dala után és a Horvátországot képviselő Let 3 Mama ŠČ! című dala előtt. Az elődöntőben a nézői szavazatok pontjai alapján nem került be a dal a május 13-án megrendezésre került döntőbe. Ez volt sorozatban a negyedik alkalom, hogy Írország nem jutott tovább az elődöntőből.

A következő ír induló Bambie Thug Doomsday Blue című dala lesz a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon.

Kapott pontok[szerkesztés]

Első elődöntő
Szavazat Össz Szavazó országok
Norvégia Málta Szerbia Lettország Portugália Horvátország Svájc Izrael Moldova Svédország Azerbajdzsán Csehország Hollandia Finnország Franciaország Németország Olaszország A Világ többi része
Nézők 10 3 3 1 2 1

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Flannery, Amanda: Wild Youth release new song aiming for Eurovision Victory (angol nyelven). FM104 , 2023. január 12. (Hozzáférés: 2023. február 3.)
  2. Ireland: Wild Youth are selected for Liverpool with 'We Are One' (angol nyelven). Eurovision Song Contest , 2023. február 4. (Hozzáférés: 2023. február 3.)
  3. Collett, Alyce. „It’s Wild Youth for Ireland!”, ESCXTRA, 2023. február 3. (Hozzáférés: 2023. február 3.) (brit angol nyelvű) 
  4. Arth, Rick: Ireland: National final planned for 3 February...and the studio panel will NOT be allowed to vote (amerikai angol nyelven). wiwibloggs , 2022. december 6. (Hozzáférés: 2023. január 9.)

További információk[szerkesztés]