Who the Hell Is Edgar?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Who the Hell Is Edgar?
Adatok
Év2023-as Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Ausztria
Előadó(k)Teya & Salena
Nyelvangol
Dalszerző
Szövegíró
Eredmények
Elődöntő2. hely, 137 pont
Döntő15. hely, 120 pont
Kronológia
ElőzőHalo (2022)
KövetkezőWe Will Rave (2024) ►

A Who the Hell Is Edgar? (magyarul: Ki a fene az az Edgar?) az osztrák Teya és Salena dala, mellyel Ausztriát képviselték a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon Liverpoolban. A dal belső kiválasztás során nyerte el a dalversenyen való indulás jogát.[1]

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2023. január 31-én az ORF bejelentette, hogy a két énekesnő képviseli Ausztriát az Eurovíziós Dalfesztiválon.[2] A dalt a videoklippel együtt 2023. március 8-án mutatták be.[3][4] A videoklipet Prágában forgatták.

A dalfesztivál előtt Madridban, Amszterdamban és Londonban eurovíziós rendezvényeken népszerűsítették versenydalukat.

A dalt először a május 11-én rendezett második elődöntőben fellépési sorrendben tizenharmadikként adták elő a San Marinót képviselő Piqued Jacks Like an Animal című dala után és az Albániát képviselő Albina & Familja Kelmendi Duje című dala előtt. Az elődöntőből második helyezettként sikeresen továbbjutottak a május 13-i döntőbe, ahol fellépési sorrendben elsőként léptek fel, a Portugáliát képviselő Mimicat Ai coração című dala előtt. A zsűri szavazáson a nyolcadik helyen végeztek 104 ponttal (Belgiumtól maximális pontot kaptak), míg a nézői szavazáson a huszonkettedik helyen végeztek 16 ponttal, így összesítésben 120 ponttal a verseny tizenötödik helyezettjei lettek.

A következő osztrák induló Kaleen We Will Rave című dala lesz a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon.

Kapott pontok[szerkesztés]

Második elődöntő
Szavazat Össz Szavazó országok
Dánia Örményország Románia Észtország Belgium Ciprus Izland Görögország Lengyelország Szlovénia Grúzia San Marino Albánia Litvánia Ausztrália Egyesült Királyság Spanyolország Ukrajna A Világ többi része
Nézők 137 6 3 7 6 10 5 8 6 10 10 4 8 10 6 12 7 6 5 8
Döntő
Szavazat Össz Szavazó országok
Ukrajna Olaszország Lettország Hollandia Málta Moldova Írország San Marino Azerbajdzsán Franciaország Finnország Belgium Németország Portugália Horvátország Észtország Örményország Lengyelország Románia Izland Szerbia Ciprus Norvégia Svájc Ausztrália Dánia Spanyolország Izrael Svédország Grúzia Csehország Szlovénia Görögország Albánia Litvánia Egyesült Királyság A Világ többi része
Zsűri 104 1 1 6 10 2 12 2 2 8 6 10 7 6 7 6 3 7 8
Nézők 16 4 2 3 7

Háttér[szerkesztés]

A dal címe és a dalszöveg egyes részei Edgar Allan Poe amerikai novellistára, költőre utalnak akinek a szelleme behatolt a hölgyek testébe, ennek nem tudnak ellenállni, így egy lírai remekművet alkotnak rajta keresztül. Úgy érzik, hogy a dal különleges, és gazdaggá teheti őket. A dal előrehaladtával a zeneipar felé irányuló szatíra egyre figyelemreméltóbb. Teya & Salena többször is a 0,003-at énekeli, utalva arra, hogy a dalszerzők általában egy dalból 0,003 centet kapnak stremaelésenként. (2023-as árfolyamon számolva ez nagyjából 1 Ft.) A csekély összeg miatt megdöbbenve azt mondják: adj két évet, és a vacsorád ingyen lesz. Bemutatják megbízható jövedelmük hiányát és a dalszerzők napi küzdelmeit, majd azzal kommentálják, hogy Edgar nem tudja kifizetni a bérleti díjakat, ami azt mutatja, hogy még az iparág legtehetségesebb figurái számára is nehéz megélni. Amikor eljön az ünneplés ideje, az egyértelműen a benzinkúton kapható pezsgővel lesz.[5]

Dalszöveg[szerkesztés]

There’s a ghost in my body
And he is a lyricist
It is Edgar Allan Poe
And I think he can‘t resist
Yeah his brain is in my hand
And it’s moving really fast, mhm

– A dal kezdete

Egy szellem van a testemben
És ő egy költő
Ő Edgar Allan Poe
És szerintem nem tud ellenállni
Igen, az agya a kezemben van
Nagyon gyorsan mozog, mhm

– A dal kezdete magyarul

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. James Washak: 🇦🇹 Austria: Teya and Salena to Eurovision 2023 (brit angol nyelven), 2023. január 31. (Hozzáférés: 2023. január 31.)
  2. Frauenduo vertritt Österreich beim ESC 2023. vienna.at , 2023. január 31. (Hozzáférés: 2023. február 2.)
  3. Teya & Salena will represent Austria in Liverpool (angol nyelven). European Broadcasting Union (EBU), 2023. január 31. (Hozzáférés: 2023. február 2.)
  4. Österreich fragt beim Song Contest: Who the hell is Edgar? (német nyelven). oe3.ORF.at . (Hozzáférés: 2023. március 6.)
  5. Shokayan, Antranig: "Gas station champagne is on me" — Teya & Salena satirise the music industry in the "Who the Hell Is Edgar?" lyrics (amerikai angol nyelven). wiwibloggs, 2023. március 10.

További információk[szerkesztés]