Dance (Our Own Party)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dance (Our Own Party)
Adatok
Év2023-as Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Málta
Előadó(k)The Busker
Nyelvangol
Dalszerző
  • David Meilak
  • Jean Paul Borg
  • Sean Meachen
  • Matthew James Borg
  • Michael Joe Cini
Szövegíró
  • David Meilak
  • Jean Paul Borg
  • Sean Meachen
  • Matthew James Borg
  • Michael Joe Cini
Eredmények
Elődöntő15. hely, 3 pont
Döntő
Kronológia
ElőzőI Am What I Am (2022)
KövetkezőLoop (2024) ►

A Dance (Our Own Party) (magyarul: Tánc (A saját bulink)) a máltai The Busker együttes dala, mellyel Máltát képviselték a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon Liverpoolban. A dal 2023. február 11-én, a máltai nemzeti döntőben, a Malta Eurovision Song Contestben megszerzett győzelemmel érdemelte ki a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2022 novemberében a Máltai Közszolgálati Műsorsugárzó bejelentette, hogy az együttes résztvevője lesz a 2023-as Malta Eurovision Song Contest máltai eurovíziós nemzeti döntőnek.[1] Dance (Our Own Party) című versenydalukat a január 20-i második válogatóban adták elő először, ahonnan továbbjutottak az elődöntőbe és a döntő.[2] Az utolsó fordulóban a szakmai zsűri és a nézők szavazatai alapján megnyerték a válogatóműsort, így ők képviselhetik hazájukat az Eurovíziós Dalfesztiválon.

A dalfesztivál előtt Barcelonában, Varsóban, Tel-Avivban, Madridban, Amszterdamban és Londonban eurovíziós rendezvényeken népszerűsítették versenydalukat.

A dalt először a május 9-én megrendezett első elődöntőben fellépési sorrendben másodikként adták elő, a Norvégiát képviselő Alessandra Queen of Kings című dala után és a Szerbiát képviselő Luke Black Samo mi se spava című dala előtt. Az elődöntőben a nézői szavazatok pontjai alapján nem került be a dal a május 13-án megrendezésre került döntőbe. Ez volt sorozatban a második alkalom, hogy Málta nem jutott tovább.

A következő máltai induló Sarah Bonnici Loop című dala lesz a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon.

Kapott pontok[szerkesztés]

Első elődöntő
Szavazat Össz Szavazó országok
Norvégia Szerbia Lettország Portugália Írország Horvátország Svájc Izrael Moldova Svédország Azerbajdzsán Csehország Hollandia Finnország Franciaország Németország Olaszország A Világ többi része
Nézők 3 2 1

Háttér[szerkesztés]

A Magic 91.7 máltai rádióállomásnak adott interjúban az együttes frontembere, Dav.Jr elmondta, hogy a dal eredetileg egy gitárkísérettel előadott ballada lett volna, és az Un/lovable címet viselte. A dal a végleges hangzását a szaxofon hozzáadásával nyerte el.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. James Washak: Malta: Malta Eurovision Song Contest 2023 Quarter Finalists Announced (angol nyelven), 2022. november 21. (Hozzáférés: 2023. február 12.)
  2. Anthony Granger: Malta: Malta Eurovision Song Contest 2023 Finalists Selected (angol nyelven), 2023. február 10. (Hozzáférés: 2023. február 12.)
  3. James Washak: Malta: The Busker Winning Malta Eurovision Entry “Dance (Our Own Party)” was Originally a Ballad (angol nyelven), 2023. február 17. (Hozzáférés: 2023. február 17.)

További információk[szerkesztés]