Vághegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vághegy (Hackerberg)
Kápolna
Kápolna
Vághegy címere
Vághegy címere
Közigazgatás
Ország Ausztria
TartományBurgenland
Rangközség
JárásNémetújvári járás
Alapítás éve1870
PolgármesterEmil Grandits (ÖVP)
Irányítószám8292
Körzethívószám03358
Forgalmi rendszámGS
Népesség
Teljes népesség357 fő (2018. jan. 1.)[1]
Népsűrűség93 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság350 m
Terület3,9 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 47° 11′ 46″, k. h. 16° 06′ 25″Koordináták: é. sz. 47° 11′ 46″, k. h. 16° 06′ 25″
Vághegy weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Vághegy témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vághegy (németül: Hackerberg, horvátul: Stinjački Vrh) község Ausztriában Burgenland tartományban a Németújvári járásban,

Fekvése[szerkesztés]

Németújvártól 28 km-re északnyugatra a Lapincs bal partján, a régi magyar határ mellett fekszik.

Története[szerkesztés]

Vághegy a Németújvári járás legfiatalabb települése. 1870 előtt területe Pásztorháza, Vörthegy és Neudóhegy községek között oszlott meg. Nevét Maxentius Eigel iskolaigazgató adta, mivel területét a Batthyány- és Kottulinsky uradalom területéből hasították ki. A német hacken ide ugyanis vágást is jelent. Egy másik verzió szerint nevét a Lapincson működött malomról kapta, ahol kaszákat és sarlókat készítettek. Végül többen úgy tudják, hogy az itt megtelepedett Hacker családról kapta a nevét éppúgy mint ahogy a Tscharberg nevű településrész a Tschar családról. Ennek ellentmondani látszik, hogy ilyen nevű család ma nem ismert a településen.

A község tulajdonképpen két nagyobb részből áll. A délnyugati részt ma is Stinatzerbergnek hívják, mivel az a szomszédos Pásztorházáról népesült be. Ennek a területnek a déli része Tischlerberg néven is ismert. Itt korábban kiterjedt szőlőültetvények voltak négy-öt lakóházzal és pincével, melyek Pásztorházához tartoztak. Később több pásztorházi lakos építkezett ide amint azt horvát hangzású neveik is igazolják.

A másik, északnyugati településrész a tulajdonképpeni Vághegy, ahonnan a község a nevét kapta. Lakói főként Neudóhegyről és Vörthegyről jöttek, így az itteni családi nevek mind német hangzásúak.

Vas vármegye monográfiája szerint: „Vághegy, stájer határszéli község, 60 házzal és 406 r. kath. és ág. ev. vallású, német- és horvátajkú lakossal. Postája Stinácz, távirója Szent-Elek. Birtokos herczeg Batthyány Fülöp.”[2]

1910-ben 488 lakosa volt, ebből 271 német, 214 horvát, 2 magyar, 1 egyéb nemzetiségű.[3] A trianoni békeszerződésig Vas vármegye Németújvári járásához tartozott. 1921-ben Ausztria Burgenland tartományának része lett. A szomszédos Neudóheggyel közös zenekarát 1925-ben Josef Wolf alapította. A falu már a második világháború előtt elhatározta egy templom felépítését, ezt azonban az Anschluss megakadályozta. Végül 1968-ban sikerült biztosítani a községnek területet egy kápolna felépítésére, melyet 1971. szeptember 4-én szenteltek fel a Szent Kereszt tiszteletére.

1971-ben Vághegyet a szomszédos Barátfalvával és Vörtheggyel egyesítették. 1991. január 1-jétől a helyi képviselőtestület határozata alapján újra önálló község lett.

2001-ben 384 lakosa volt, ebből 306 német, 58 horvát, 4 magyar és 16 egyéb nemzetiségű.

Nevezetességei[szerkesztés]

  • A Szent Kereszt Felmagasztalása tiszteletére szentelt római katolikus kápolnája 1971-ben épült fel.
  • A településnek a szomszédos Neudóheggyel közös zenekara működik.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Einwohnerzahl 1.1.2018 nach Gemeinden mit Status, Gebietsstand 1.1.2018. Osztrák Statisztikai Hivatal. (Hozzáférés: 2019. március 9.)
  2. Magyarország vármegyéi és városai: Magyarország monografiája – A magyar korona országai történetének, földrajzi, képzőművészeti, néprajzi, hadügyi és természeti viszonyainak, közművelődési és közgazdasági állapotának encziklopédiája. Szerk. Borovszky SamuSziklay János. Budapest: Országos Monográfia Társaság. 1896–1914.  elektronikus elérhetőség Vas vármegye
  3. http://adatbazis.mtaki.hungary.com/?mtaki_id=103241&settlement_name=[halott link]