Vasco da Gama

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vasco da Gama
Született

Sines
Elhunyt 1524. december 24. (54-55 évesen)
Koccsi
Állampolgársága Portugál Királyság[3]
Házastársa Catarina de Ataíde
Gyermekei
  • Estêvão da Gama
  • Cristóvão da Gama
SzüleiIzabel Sodre
Estêvão da Gama
Foglalkozása felfedező
Tisztsége Viceroy of the Portuguese Provinces of India (1524. szeptember 5. – 1524. december 24.)
Halál okamalária
Sírhelye Szent Jeromos-kolostor

Vasco da Gama aláírása
Vasco da Gama aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Vasco da Gama témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vasco da Gama (Sines, Portugália; 1469. – Koccsi, India; 1524. december 24.) portugál tengerész, felfedező.

Életrajza[szerkesztés]

Ifjúkoráról keveset tudni, a kor igényeinek megfelelően valószínűleg matematikát és hajózást tanult. Tengerész Henrik portugál herceg támogatta az Afrika nyugati partjait feltáró expedíciókat és ezzel Portugália gyarmatosításait.[4] Miután Kolumbusz Kristóf spanyol zászló alatt hajózva felfedezte Amerikát 1492-ben, Portugália joggal érezhette, hogy lépéshátrányba került nagy riválisával szemben. Kolumbusz első útja után, 1497. július 8-án a lisszaboni kikötőből kifutott az első olyan flotta, amelyik Indiába akart eljutni azon az útvonalon, amelyet Bartolomeu Dias megnyitott a portugálok számára.[5]

A flotta élére a fiatal nemesembert, Vasco da Gamát állították. 1497. december 16-án hajói elérték azt a pontot, ahonnan Dias visszafordult és amelyen túl addig egyetlen európai felfedező sem jutott. Ezután észak felé tartottak Afrika keleti partjai mentén. Mozambikban aztán megtapasztalhatták, mennyire gazdag az Indiai-óceánon virágzó kereskedelem. Arannyal, ezüsttel, fűszerekkel, gyönggyel és rubinnal megrakott arab hajókat láttak. Az arabokat hihetetlenül feldühítette a keresztények megjelenése. Még attól sem riadtak vissza, hogy megpróbálják elfoglalni a portugál hajókat. Ennek ellenére Vasco da Gamának sikerült olyan navigátort találnia, aki az óceánon keresztül elvezette őket az indiai partokig. 1498 májusában befutottak Calicut város kikötőjébe. A gazdag helyen senkinek sem kellettek a portugálok olcsó árui. Végül da Gama már annak is örült, hogy fűszermintákkal és a portugál királynak szóló levéllel indulhatott hazafelé, amelyet maga Calicut város legfőbb ura írt. A hazaút majdnem egy évig tartott.

Otthon igazi hősként ünnepelték, hiszen valóra váltotta Tengerész Henrik herceg nagy álmát: bebizonyította, hogy Indiába a tengeren át is vezet út. 1502-ben újra elindult Indiába, 1524-ben India alkirályává nevezte ki III. János portugál király. Vasco da Gama indiai megérkezése után röviddel meghalt, földi maradványait 14 évvel később szállították vissza szülőhazájába. Lisszabonban, a Szent Jeromos-kolostorban nyugszik. Róla nevezték el a főváros hídját, a Vasco da Gama hidat, Európa leghosszabb hídját.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BnF források (francia nyelven)
  2. http://www.bbc.co.uk/history/historic_figures/da_gama_vasco.shtml
  3. LIBRIS, 2012. szeptember 17. (Hozzáférés: 2018. augusztus 24.)
  4. A herceg, aki elindította a felfedezések korát. (Hozzáférés: 2020. május 10.)
  5. 1497. július 8. Vasco da Gama elindul Indiába. (Hozzáférés: 2020. május 10.)

Források[szerkesztés]