The Beatles-diszkográfia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Beatles-diszkográfia
Kiadványok
Stúdióalbumok
13

A The Beatles 1963 és 1970 között – mindössze hét év alatt – tizenhárom albumot jelentetett meg. A diszkográfia néhány részlete eléggé zavaros az egymástól különböző brit és amerikai kiadások miatt.

Háttér[szerkesztés]

Az első négy Beatles-album különbségének oka kiadásuk helye. Az USA-ban megjelent albumok hangminősége rosszabb volt és a rajtuk hallható dalok is különböztek a brit kiadásoktól. Bár az Egyesült Királyságban az első négy album mono és sztereó változata egyaránt megjelent, akkoriban ott a sztereó lemezjátszók ritkaságnak számítottak. Emiatt George Martin és a Beatles sokkal többet foglalkozott a mono keverésekkel. A Capitol sok korai dalukat újrakeverte – álsztereóra: egyik oldalon a basszus szólt, a másik oldalon a többi, ehhez pedig jó adag visszhangot is adtak; a hallgatók egyszerűen nem nagyon szerették. A Rubber Soul amerikai kiadása viszont rengeteg rajongóra talált az évek során. Az "I've Just Seen a Face" és az "It's Only Love" használata a "Drive My Car", a "Nowhere Man", a "What Goes On" és az "If I Needed Someone" helyett egy különleges, folkos hangulatot ad az albumnak.

Brit kiadású albumok[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

Válogatásalbumok és más kiadások[szerkesztés]

Két dupla válogatásalbum, a vörös borító fényképe a Please Please Me-n látható, a kéké, amely ennek a felújítása, 1969-ben készült, eredetileg a Get Back című albumhoz, amely később Let It Be címmel jelent meg.
Az amerikai album hivatalos brit kiadása. Minden dala igazi sztereó, CD-n való megjelenésekor a hivatalos katalógus része lett. Annak ellenére, hogy az USA-ból importálták, 1968-ban a 31. helyet érte el.
A Hollywood Bowl-ban adott koncertek 1964. augusztus 23. és 1965. augusztus 30. között.

Karácsonyi albumok[szerkesztés]

Amerikai kiadású albumok[szerkesztés]

Az Egyesült Államokban a Beatles albumait átrendezték, átnevezték és újramixelték. Néhány csaknem azonos az angol verzióval és leggyakrabban egy vagy két dalban különböznek. Néhányra máshol már szereplő számok is kerültek, így az amerikai rajongók, akik a Beatles teljes életművét szerették volna megvásárolni, nehéz helyzetben voltak. 1967-től minden amerikai kiadás megegyezett a brittel. Ezek a fontosabb amerikai kiadások:

Stúdióalbumok[szerkesztés]

A Beatles első „hivatalos” amerikai albuma a Capitol Records kiadásában.

Válogatásalbumok és más kiadások[szerkesztés]

Középlemezek[szerkesztés]

Brit kiadású középlemezek[szerkesztés]

Amerikai kiadású középlemezek[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

Brit kiadású kislemezek[szerkesztés]

Amerikai kiadású kislemezek[szerkesztés]

Filmográfia[szerkesztés]

Források[szerkesztés]