George Martin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
George Martin
George Martin.jpg
Született
1926. január 3. (89 éves)
London
Foglalkozása zenei producer
zeneszerző
hangmérnök
karmester

George Martin az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz George Martin témájú médiaállományokat.

Sir George Martin (1926. január 3.) zenei producer. Időnként az ötödik Beatle-ként emlegetik, utalva a The Beatles együttes producereként végzett munkájára. A zeneiparban végzett szolgálataiért lovaggá ütötték.

A második világháború alatt a brit haditengerészet légiflottájánál szolgát, onnan szerelt le 1947-ben. Zenét kezdett tanulni, majd zongoristaként és oboásként dolgozott. 1950-ben került az EMI-hoz, 1955-ben a kiadó egyik leányvállalatának, a Parlophone-nak lett menedzsere. Eredetileg humoros felvételeket készített olyan művészek közreműködésével, mint Peter Sellers és Rolf Harris. A Beatlest először 1962-ben hallgatta meg, miután a zenekart a Decca elutasította, és szerződést kötött velük, annak ellenére, hogy első benyomása szerint elég rettenetesek voltak. Ez egy hosszú kapcsolat nyitányát jelentette, amelyben Martin zenei jártassága segített áthidalni a rést az együttes nyers tehetsége és az általuk elérni kívánt eredmény között. A legtöbb szimfonikus hangszert az ő ösztönzésére alkalmazták lemezeiken. A közös munkára jó példa a Penny Lane, ahol fuvola, piccolo és szárnykürt került a dalba; McCartney eldúdolta a dallamot, Martin pedig lekottázta és hangszerelte.

A Beatlesen, és tagjainak szólóprojektjein kívül sok más zenekar mellett tevékenykedett producerként, és elismert zeneszerző is (ő írta a Sárga tengeralattjáró című Beatles-film, illetve az Élni és halni hagyni című James Bond-film zenéjét).

In My Life[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1998-ban kiadott egy CD-t In My Life címmel. Ezen számos szokatlan zenészt, énekest és alapvetően nem énekes művészt szerepeltetett. A CD-n Beatles-dalok feldolgozásai hallhatók. Az album készítéséről Egy életen át címmel televíziós műsor is készült.

A dalok listája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Come TogetherRobin Williams & Bobby McFerrin
 2. A Hard Day’s NightGoldie Hawn
 3. A Day in the LifeJeff Beck
 4. Here, There, and EverywhereCéline Dion
 5. BecauseVanessa Mae
 6. I Am the WalrusJim Carrey
 7. Here Comes the SunJohn Williams
 8. Being for the Benefit of Mr. Kite!Billy Connolly
 9. The Pepperland Suite – George Martin
 10. Golden Slumbers/Carry That Weight/The EndPhil Collins
 11. Friends and Lovers – George Martin
 12. In My LifeSean Connery