The Beatles (album)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Beatles
The Beatles
stúdióalbum
Megjelent1968. november 22. (Anglia)
1968. november 25. (Amerika)
Felvételek1968. május 30.–október 14.
EMI Studios és Trident Studios, London, Anglia
StílusRock
Nyelvangol
Hossz93:43
KiadóApple
ProducerGeorge Martin
The Beatles-kronológia
Magical Mystery Tour
(1967)
The Beatles
(1968)
Yellow Submarine
(1969)
SablonWikidataSegítség

A The Beatles, melyet gyakran Fehér Albumnak (The White Album) neveznek egyszínű fehér borítója miatt, a The Beatles együttes 1968. november 22-én megjelent egyetlen eredeti dupla albuma.

1997-ben a Fehér Album a HMV, a Channel 4, a The Guardian és a Classic FM rendezte 'Music of the Millennium' szavazáson a tizedik lett. 1998-ban a Q magazin olvasói a 17., 2003-ban a VH1 nézői a 11. helyre juttatták. Szintén 2003-ban a Rolling Stone Minden idők 500 legjobb albumának listáján a 10. helyet szerezte meg. Szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

Az USA-ban a Fehér Album a Beatles legtöbbször eladott albuma (19-szeres platinalemez), ugyanitt minden idők kilencedik legkelendőbb albuma.

A vég kezdete[szerkesztés]

Ezen a dupla albumon mind a négy zenész megmutatta egyéni dalszerzői képességeit és későbbi szólóalbumaik stílusát. A hagyományos rockdalok, mint a "Back in the USSR" (sokan a The Beach Boys "California Girls" című dalának paródiáját látják benne) mellett találhatók rajta klasszikussá vált balladák, mint az "I Will" és a "Julia" (az utóbbit John írta halott édesanyja emlékére), egyéni hangzású dalok, mint Paultól az "Ob-La-Di, Ob-La-Da" és a "Rocky Raccoon" és társadalomkritika: Georgetól a "Piggies" és Johntól a "Happiness is a Warm Gun"; itt hallható Ringo első saját dala, a "Don't Pass Me By" és a híres/hírhedt "Helter Skelter", mely ugyan az angol vidámparkok spirál alakú csúszdájáról szól, Charles Manson mégis a faji háború próféciájának vélte.

A dalok[szerkesztés]

Sok dal az albumon személyes vonatkozású; a Dear Prudence például Mia Farrow színésznő húgáról szól, aki a Beatlesszel egyidőben vett leckéket a transzcendentális meditációból az indiai Risikésben. Az album legtöbb dalát rosszul végződött indiai látogatásuk alatt írták. A Sexy Sadie című dal Maharishi Mahesh Yogiról szól, aki a meditációt tanította a zenekarnak. Eredeti címe Maharishi volt, de Lennon átírta, hogy elkerülje a pert, ugyanis a jógit többször rajtakapták, hogy zaklatja a társaság nőtagjait. A Glass Onion szintén John dala, és azokról a rajongókról (vagy nekik) szól, akik mindenféle rejtett üzenetet próbálnak kihallani a dalokból; a dal öt másik Beatles-dalra utal, melyek közül kettő, a Lady Madonna és az I am the Walrus további utalásokat tartalmaz.

Két hónapos indiai tartózkodásuk alatt csak akusztikus gitárokon tudtak komponálni. Ez időben vált szokásukká, hogy bizonyos dalokat vagy egyedül, vagy pedig csak ketten-hárman vették fel.

Yoko Ono is énekelt az albumon: a Birthday-ben Patti Boyddal vokált, a The Continuing Story of Bungalow Bill-ben szintén vokált és egy sort egyedül, de a legnagyobb hatást Lennon Revolution 9 című konkrét zenei kísérletére gyakorolta, melynek elkészítésében ő és George Harrison is segédkezett.

A While My Guitar Gently Weeps című dalban Harrison kérésére Eric Clapton játszotta a gitárszólót.

Néhány dal, melyet a Fehér Album ülésein elpróbáltak, nem került fel az albumra. 1968. augusztus 30-án megjelent a Hey Jude/Revolution kislemez. Harrison Not Guilty című dalának több mint százszor kezdtek neki, de semmi sem lett belőle (1979-es George Harrison című szólóalbumán jelent meg átdolgozott változatban). Lennontól a What's the New Mary Jane? nem fért rá az albumra. Ezek először a The Beatles Anthologyban jelentek meg hivatalosan.

A producer George Martin volt. Ez az album volt az Apple első terméke és a Beatles egyetlen eredeti dupla albuma. Martin személy szerint nem volt elégedett az albummal, többször javasolta a Beatlesnek, hogy hagyjanak ki dalokat és két közepes album helyett adjanak ki egy igazán jót, de a Beatles elutasította javaslatát.

A monó változat[szerkesztés]

A Fehér Album volt az utolsó, melynek monó (csak Nagy-Britanniában) és sztereó változata is megjelent. A harminc dalból huszonkilencnek (a "Revolution 9" kivételével) létezik hivatalos monó változata, mely a Beatles-rajongók féltve őrzött kincsei közé tartozik.

A következő albumoknak csak néhány országban adták ki monó változatát, de ezek – a Yellow Submarine, az Abbey Road és a Let It Be – a sztereó kiadások monó levonatai voltak.

A borító[szerkesztés]

A borítót Richard Hamilton, egy neves pop-art művész tervezte, aki az előző évben egy Duchamp kiállítást rendezett a Tate Galleryben. Hamilton műve éles ellentétben állt a Sgt. Pepper színes borítójával, ugyanis ez teljesen fehér volt, a cím dombornyomással került rá, és egy matricán volt a sorozatszáma. A későbbi kiadásokon a cím szürke betűkkel szerepelt. Az első CD kiadásokon is rajta volt a sorozatszám. A későbbiekben a cím szürke vagy fekete betűkkel szerepelt.

Az album csomagolásának belső oldalán egy poszter volt, melyen dalszövegek és John Kelley 1968 őszén készült fotói voltak, melyek mára világhírűvé váltak.

Az 1970-es évek végén két kiadás (egy a Capitol, egy pedig a Parlophone kiadása) fehér bakeliten jelent meg.

Tisztelgés[szerkesztés]

  • Az albummal párhuzamba állítható a Metallica önmagáról elnevezett fekete borítójú albuma, amit a köztudatban The Black Album” (A fekete album) néven él.

Az album dalai[szerkesztés]

1. lemez[szerkesztés]

Első oldal
  CímSzerző(k)Ének Hossz
1. Back in the U.S.S.R.John Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 2:43
2. Dear PrudenceJohn Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon 3:56
3. Glass OnionJohn Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon 2:17
4. Ob-La-Di, Ob-La-DaJohn Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 3:08
5. Wild Honey PieJohn Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 1:01
6. The Continuing Story of Bungalow BillJohn Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon 3:14
7. While My Guitar Gently WeepsGeorge HarrisonGeorge Harrison 4:45
8. Happiness Is a Warm GunJohn Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon 2:43
Második oldal
  CímSzerző(k)Ének Hossz
1. Martha My DearJohn Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 2:28
2. I'm So TiredJohn Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon 2:03
3. BlackbirdJohn Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 2:18
4. PiggiesGeorge HarrisonGeorge Harrison 2:04
5. Rocky RaccoonJohn Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 3:41
6. Don't Pass Me ByRichard StarkeyRingo Starr 3:42
7. Why Don't We Do It in the Road?John Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 1:41
8. I WillJohn Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 1:46
9. JuliaJohn Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon 2:54

2. lemez[szerkesztés]

Első oldal
  CímSzerző(k)Ének Hossz
1. BirthdayJohn Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney, John Lennon 2:42
2. Yer BluesJohn Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon 4:01
3. Mother Nature’s SonJohn Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 2:48
4. Everybody's Got Something to Hide Except Me and My MonkeyJohn Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon 2:24
5. Sexy SadieJohn Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon 3:15
6. Helter SkelterJohn Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 4:29
7. Long, Long, LongGeorge HarrisonGeorge Harrison 3:04
Második oldal
  CímSzerző(k)Ének Hossz
1. Revolution 1John Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon 4:15
2. Honey PieJohn Lennon, Paul McCartneyPaul McCartney 2:41
3. Savoy TruffleGeorge HarrisonGeorge Harrison 2:54
4. Cry Baby CryJohn Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon, Paul McCartney 3:11
5. Revolution 9John Lennon, Paul McCartneyJohn Lennon, George Harrison és Yoko Ono 8:22
6. Good NightJohn Lennon, Paul McCartneyRingo Starr 3:11

Kiadások[szerkesztés]

Ország Dátum Kiadó Formátum Katalógus
Nagy-Britannia 1968. november 22. Apple Records Monó dupla nagylemez PMC 7067-8
Sztereó dupla nagylemez PCS 7067-8
USA 1968. november 25. Apple, Capitol Records Sztereó dupla nagylemez SWBO 101
Új kiadás az egész világon 1987. július 20. Apple, Parlophone, EMI dupla CD CDP 7 46443-4 2
Japán 1998. március 11. Toshiba-EMI dupla CD TOCP 51119-20
Japán 2004. január 21. Toshiba-EMI TOJP 60139-40
Új kiadás az egész világon 2009. szeptember 9. Apple, Parlophone, EMI dupla CD remaster: új kiadás, az eredeti sztereó master felvételeket újradigitalizálták modern, mai digitális berendezésen.

Felvételi részletek:

  • "Revolution 1". Első felvételi nap: 1968. május 30. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: John. Producer: George Martin. Hangmérnök: Geoff Emerick, Peter Brown.
  • "Don't Pass Me By". Első felvételi nap: 1968. június 5. az Abbey Road 3. stúdiójában. Írta: Ringo. Ének: Ringo. Producer: George Martin. Hangmérnök: Geoff Emerick, Ken Scott.
  • "Revolution 9". Első felvételi nap: 1968. június 6. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Producer: George Martin. Hangmérnök: Geoff Emerick.
  • "Blackbird". Első felvételi nap: 1968. június 11. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: George Martin. Hangmérnök: Geoff Emerick.
  • "Everybody's Got Something to Hide Except Me and My Monkey". Első felvételi nap: 1968. június 26. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: John. Producer: George Martin. Hangmérnök: Geoff Emerick, Ken Scott.
  • "Good Night". Első felvételi nap: 1968. június 28. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: Ringo. Producer: George Martin. Hangmérnök: Geoff Emerick, Peter Brown, Ken Scott.
  • "Ob-La-Di, Ob-La-Da". Első felvételi nap: 1968. július 3. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: George Martin. Hangmérnök: Geoff Emerick.
  • "Cry Baby Cry". Első felvételi nap: 1968. július 15. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: John. Producer: George Martin. Hangmérnök: Geoff Emerick, Ken Scott.
  • "Helter Skelter". Első felvételi nap: 1968. július 18. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
  • "Sexy Sadie". Első felvételi nap: 1968. július 19. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: John. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
  • "While My Guitar Gently Weeps". Első felvételi nap: 1968. július 25. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: George. Ének: George. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
  • "Mother Nature's Son". Első felvételi nap: 1968. augusztus 9. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
  • "Yer Blues". Első felvételi nap: 1968. augusztus 13. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: John. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
  • "Rocky Raccoon". Első felvételi nap: 1968. augusztus 15. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
  • "Wild Honey Pie". Első felvételi nap: 1968. augusztus 20. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
  • "Back in the USSR". Első felvételi nap: 1968. augusztus 22. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
  • "Dear Prudence". Első felvételi nap: 1968. augusztus 28. a Trident Studiosban. Írta: John. Ének: John. Producer: George Martin. Hangmérnök: Barry Sheffield.
  • "Glass Onion". Első felvételi nap: 1968. szeptember 11. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: John. Producer: Chris Thomas, George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
  • "I Will". Első felvételi nap: 1968. szeptember 16. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: Chris Thomas. Hangmérnök: Ken Scott.
  • "Birthday". Első felvételi nap: 1968. szeptember 18. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: Paul. Ének: Paul és John. Producer: Chris Thomas. Hangmérnök: Ken Scott.
  • "Piggies". Első felvételi nap: 1968. szeptember 19. az Abbey Road 1. és 2. stúdiójában. Írta: George. Ének: George. Producer: Chris Thomas, George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
  • "Happiness is a Warm Gun". Első felvételi nap: 1968. szeptember 23. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: John. Producer: Chris Thomas. Hangmérnök: Ken Scott.
  • "Honey Pie". Első felvételi nap: 1968. október 1. a Trident Studiosban. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: George Martin. Hangmérnök: Barry Sheffield.
  • "Savoy Truffle". Első felvételi nap: 1968. október 3. a Trident Studiosban. Írta: George. Ének: George. Producer: George Martin. Hangmérnök: Barry Sheffield, Ken Scott.
  • "Martha My Dear". Első felvételi nap: 1968. október 4. a Trident Studiosban. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: George Martin. Hangmérnök: Barry Sheffield.
  • "Long, Long, Long". Első felvételi nap: 1968. október 7. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: George. Ének: George. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
  • "I'm so Tired". Első felvételi nap: 1968. október 8. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: John. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
  • "The Continuing Story of Bungalow Bill". Első felvételi nap: 1968. október 8. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: John, Yoko. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
  • "Why Don't We Do It in the Road?". Első felvételi nap: 1968. október 9. az Abbey Road 1. stúdiójában. Írta: Paul. Ének: Paul. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.
  • "Julia". Első felvételi nap: 1968. október 13. az Abbey Road 2. stúdiójában. Írta: John. Ének: John. Producer: George Martin. Hangmérnök: Ken Scott.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Minden idők 500 legjobb albumaRolling Stone magazin (2020)
Előző album:
D’Angelo
Voodoo
(28. helyezett)
The Beatles
The Beatles
(29. helyezett)
Következő album:
The Jimi Hendrix Experience
Are You Experienced
(30. helyezett)


Minden idők 500 legjobb albumaRolling Stone magazin (2003)
Előző album:
Bob Dylan
Blonde on Blonde
(9. helyezett)
The Beatles
The Beatles
(10. helyezett)
Következő album:
Elvis Presley
The Sun Sessions
(11. helyezett)