You Can't Do That

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A You Can't Do That egy dal amelyet John Lennon írt[1] (Lennon–McCartney szerzeményként hivatkoznak rá), és az angol rockzenekar, a The Beatles adta ki hatodik brit kislemezük, a Can't Buy Me Love B-oldalaként. Később megjelent a harmadik brit albumukon, az 1964-es A Hard Day's Night-on. A dal élőben előadott változata a 2016-ban újra kiadott a The Beatles at Hollywood Bowl albumon is megtalálható.

The Beatles
You Can't Do That
A-oldalCan't Buy Me Love
Megjelent1964. március 20. (UK, kislemez)
1964. március 16. (US, kislemez)
1964. július 10. (UK, album)
1964. június 26. (US, album)
Felvételek1964. február 25.
EMI, London
StílusRock and roll, R&B
Nyelvangol
Hossz2:33
KiadóParlophone (UK)
Capitol Records (US)
SzerzőJohn Lennon, Paul McCartney
ProducerGeorge Martin
The Beatles brit kislemezek-kronológia
I Want To Hold Your Hand/This Boy
(1963)
Can't Buy Me Love/You Can't Do That
(1964)
A Hard Day's Night/Things We Said Today
(1964)
The Beatles amerikai kislemezek-kronológia
Twist and Shout/There's a Place
(1964)
Can't Buy Me Love/You Can't Do That
(1964)
Do You Want to Know a Secret/Thank You Girl
(1964)
A(z) A Hard Day's Night album dalai
When I Get Home
(11)
You Can't Do That
(12)
I'll Be Back
(13)
SablonWikidataSegítség

A dal szerkezete[szerkesztés]

"Ez Lennon egyik félig önéletrajzi ihletésű dala[2], a "You Can't Do That" "ellentmondott a zseniális hangnemnek feszült fenyegetéseivel, szexuális paranoiájával és zsémbes, vontatott groove-jával" - írta Robert Sandall. A dal féltékenységi témáját más Lennon-kompozíciókban is felfedezhető, mint például a Run for Your Life és a Jealous Guy esetében. Az akkor még viszonylag ismeretlen Wilson Pickett hatására a tizenkét ütemes blues-formában gyökerezik[3], Lennon pedig egy diszharmonikus éles 9-et (F) vezet be a D7-es akkordban, határozottan hangsúlyozva, hogy „…I told you before…”, majd megnyomja ezt a hangot. az elkeseredett "Oh!" mielőtt a dal G kulcsára oldott volna fel. Lennon gitárszólót is komponált, amelyet eljátszott. A mű tükrözte Lennon szerelmét a kemény élű amerikai R&B iránt – "egy tehéncsengő négyes a bárban, az akkord pedig chatoong!" ahogy ő fogalmazott.[4]

Tom Petty, a Rolling Stone újságírója szerint George Harrison írta az kezdő és befejező gitárriffet a stúdióban. Amikor Petty megkérdezte, hogyan jutott eszébe, Harrison felidézte: „Épp ott álltam [a stúdióban], és azt gondoltam: 'Meg kell tennem valamit!".[5]

Mire az Egy nehéz nap éjszakája forgatása elkezdődött, Richard Lester filmrendezőnek szüksége volt a Beatles-re, hogy eredeti anyagot biztosítson számára a gyártás előtt; és a You Can't Do That című dalt a Scala Theatre fellépés részévé választották a filmben, de kikerült a végső vágásból a I'll Cry Instead és az I Call Your Name című dalokkal együtt. A dal kilenc felvételt vett igénybe, és a következő kislemezük A-oldalára készült, amíg McCartney meg nem írta a Can't Buy Me Love-ot.

Rögzítése és megjelenése[szerkesztés]

A dalt 1964. február 25-én, kedden vették fel a londoni EMI Stúdióban.[2] Az Anthology 1 válogatásalbum egy korai felvételt tartalmaz, útmutató énekhanggal kiegészítve. Ez volt az első dal, amely a filmforgatás előtti héten készült el, habár az I Should Have Known Better és az And I Love Her is ugyanazon napon került rögzítésre.

Amikor George Harrison New Yorkban járt a The Ed Sullivan Show-ban, egy Rickenbacker 360 Deluxe elektromos, 12 húros gitárral ajándékozták meg (akkori, 1964-es árfolyamon) 900 amerikai dollár értékben. Ezzel a gitárral csak a második dalt rögzítette, de így is megadta annak jellegzetes csengő hangját.

A dal először a Can't Buy Me Love kislemez B-oldalaként jelent 1964. március 16-án az Amerikai Egyesült Államokban a Capitol Records gondozásában, majd 1964. március 20-án az Egyesült Királyságban a Parlophone kiadó jóvoltából. Ez volt a The Beatles hetedik amerikai és a hatodik brit kislemeze. Később felkerült az A Hard Day's Night albumra az Egyesült Királyságban, és a The Beatles' Second Album-ra az Egyesült Államokban.

A Beatlest a dal rögzítése után forgatta az Egy nehéz nap éjszakája film utolsó koncertsorozatához tartozó részletként is felhasználták. A felvétel 1964. március 31.-én zajlott a londoni Scala Theatre-ban, de nem használták fel a végső változatban. A The Ed Sullivan Show-ban azonban május 24-én előadták és leadták.[6] Az előadás szerepel a The Making of A Hard Day's Night című dokumentumfilmben.

A Beatles 1964-ben négyszer vette fel a You Can't Do That című dalt a BBC Radioban. Abban az évben az együttes koncertjeinek repertoárjába is bekerült, és a második dal volt a setlistjük-ben – a Twist And Shout után –az ausztrál és észak-amerikai turnékon.[6]

Mark Lewisohn The Beatles Recording Sessions című könyve szerint George Martin 1964. május 22.-én újrakevert egy zongorajátékot a 9. felvételre, látszólag ennek a dalnak az albumverziójához, de soha nem használták fel.

Közreműködött[szerkesztés]

Ian MacDonald szerint:[1]

Helyezések[szerkesztés]

Ország Helyezés (1964)
Kanada RPM Top 100 33
Amerika Billboard 100 48

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a You Can't Do That című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Ian MacDonald. A fejek forradalma, 149. o. (2015) 
  2. a b Bánosi–Tihanyi. Beatles zenei kalauz, 95. o. (1999) 
  3. Ian MacDonald. A fejek forradalma, 150. o. (2015) 
  4. Stone, Rolling: 100 Greatest Beatles Songs (amerikai angol nyelven). Rolling Stone, 2020. április 10. (Hozzáférés: 2023. június 21.)
  5. Stone, Rolling: 100 Greatest Guitarists (amerikai angol nyelven). Rolling Stone, 2015. december 18. (Hozzáférés: 2023. június 21.)
  6. a b You Can’t Do That (brit angol nyelven). The Beatles Bible, 2008. március 16. (Hozzáférés: 2023. június 21.)

Források[szerkesztés]

  • Bánosi György – Tihanyi Ernő: Beatles zenei kalauz. Az együttzenélés és a szólóévek. 1958–1999. Budapest: Anno Kiadó, 1999. ISBN 963-853-895-3
  • Ian MacDonald: A fejek forradalma. A Beatles és a hatvanas évek. (ford. Révbíró Tibor) Budapest: Helikon Kiadó, 2015. ISBN 978-963-227-468-3

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Allan W. Pollack megjegyzései a You Can't Do That dalról

A dal a Youtube videómegosztó oldalon