Magical Mystery Tour (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magical Mystery Tour
(Magical Mystery Tour)
1967-es brit televíziós film

RendezőThe Beatles
Bernard Knowles
ProducerThe Beatles
Gavrik Losey
Műfaj
ForgatókönyvíróThe Beatles
FőszerepbenThe Beatles
Vivian Stanshall
Mal Evans
Ivor Cutler
ZeneThe Beatles
OperatőrRingo Starr
VágóRoy Benson
Gyártás
GyártóApple Corps
Ország Egyesült Királyság
Nyelvangol
Forgatási helyszínNizza
Játékidő55 perc
Forgalmazás
ForgalmazóUSA New Line Cinema
BemutatóEgyesült Királyság 1967. december 26.
Eredeti adóBBC One
Kronológia
ElőzőHelp!
KövetkezőSárga tengeralattjáró
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Magical Mystery Tour témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Magical Mystery Tour a Beatles harmadik filmje, melyet 1967. december 26-án mutatott be a BBC 1. Az első vetítés után a kritikusok és a rajongók sem lelkesedtek érte, ma már viszont külön kultusz nőtt köré.

A történet[szerkesztés]

A filmhez nem készült valódi forgatókönyv: Paul McCartney egy darab papírra egy kört rajzolt, melyet nyolc részre osztott fel, ezekbe írva a cselekmény főbb elemeit, valamint a lap aljára néhány fontos dolgot. Az alaptörténet egy autóbuszos kirándulásról és az utasokról szól, a két főszereplő Mr. Richard Starkey és nagynénje, Mrs. Jessie Starkey (Jessie Robins). Rajtuk kívül a csapat fontosabb tagjai: Jolly Jimmy Johnson, az idegenvezető (Derek Royle), Miss Wendy Winters, az utaskísérő (Mandy Weet), Buster Bloodvessel, aki minden utazásra elmegy és mindig idegenvezetőnek képzeli magát (Ivor Cutler), valamint a Beatles.

A kirándulás alatt „négy vagy öt varázsló” jóvoltából „különös dolgok kezdenek történni”. A varázslók közül négyet a Beatles tagjai alakítottak, az ötödik pedig a zenekar „útimarsallja” és jóbarátja, Mal Evans volt.

Mr. Starkey és nagynénje minden elképzelhető dolgon összeveszik. Az utazás során Mrs. Starkey beleszeret Buster Bloodvesselbe, akiben a többiek számára van valami zavaró és nyugtalanító. A kirándulás keretében több különleges programon vesznek részt: a „Maraton” során minden utas más-más eszközzel igyekszik a cél felé (van, aki fut, néhányan autóval mennek, mások tandemmel próbálkoznak, Mr. Starkey pedig a kirándulóbuszt vezeti). Ezután egy sátorba másznak, ami egy tágas vetítőteremhez vezet. Az utolsó előtti jelenetben a kirándulók egy sztriptízbárba térnek be, ahol a Bonzo Dog Doo-Dah Band játszik.

A film egyik csúcspontja, amikor a Beatles az I Am the Walrust adja elő.

Kereskedelemben[szerkesztés]

Kritikák[szerkesztés]

A brit publikum lesújtó véleménnyel volt a filmről. Hunter Davies, a zenekar életrajzírója ezt mondta: „Ez volt az első alkalom, hogy egy művész úgy érezte, hogy nyilvánosan elnézést kell kérnie műve miatt”. McCartney így nyilatkozott:

Tényleg olyan rossz volt a többi karácsonyi műsorhoz képest? Nem mondhatod a királynő ünnepi beszédére, hogy üres fecsegés volt. Csinálhattunk volna valami kamaszos műsort, de már nem szeretjük azt a fajta szórakoztatást. Énekelhettünk volna karácsonyi dalokat, csinálhattunk volna egy álszent, karácsonyias műsort, mint bárki más. Ez lett volna a legkönnyebb, de mi valami mást akartunk. Lehet, hogy elszúrtuk… lehet, hogy nem. Nem állítjuk azt, hogy ez egy jó film. Ez volt az első próbálkozásunk. Ha elrontottuk, akkor elrontottuk. Kihívás volt, amit nem tudtunk legyőzni. Legközelebb már jobban fog menni. A kezdetektől tisztában voltunk azzal, hogy ez csak gyakorlás. Tudtuk, hogy nem lesz minden a helyén. De ha sok időt töltesz valamivel, azt kezded hinni, hogy jobb annál, mint amilyen valójában. Bizonyos tekintetben örülök, hogy rosszul fogadták. Tudjuk, hogy legközelebb valami rendeset kell csinálnunk.
– Paul McCartney

Ám az idő múlásával McCartney véleménye is megváltozott: „Így visszatekintve szerintem jó volt. Meg voltunk elégedve vele.”

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

A filmben elhangzó dalok[szerkesztés]

VHS- és DVD-kiadások[szerkesztés]

USA

Év Kiadó Formátum Megjegyzés
1978 Media-Home Entertainment VHS/Betamax -
1988 Video Collection/Apple VHS & Laserdisc A dalokat George Martin digitálisan újrakeverte.
1992 MPI/Apple Laserdisc -
1997 MPI/Apple DVD A film első DVD-kiadása.

UK

Év Kiadó Formátum Megjegyzés
1980-as évek Empire Films VHS -
1988 MPI/Apple VHS & Laserdisc A dalokat George Martin digitálisan újrakeverte.
1997 MPI/Apple DVD A film első DVD-kiadása.

További információk[szerkesztés]