Taijaki

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
taijaki
Nemzet, országJapán
A Wikimédia Commons tartalmaz taijaki témájú médiaállományokat.

A taijaki (たい焼き vagy 鯛焼き hepburn átírással taiyaki) (sült tengeri keszeg) egy tengeri keszeg alakú, jellemzően anko-val (vörösbab lekvárral) töltött japán édesség.[1] A Meidzsi-korban készítették először, a 20. század vége óta már az anko-n kívül sokféle egyéb töltelékkel is megtalálható.

Készítési módja[szerkesztés]

Búzalisztből, cukorból, sütőporból és egyéb összetevőkből tésztát készítenek. Ezt tengeri keszeg alakú sütőformába öntik, majd sütni kezdik, közben az egyik felére egy adag anko-t helyeznek. Amikor már nagyjából megsült, a sütőforma két felét összecsukják, és úgy sütik tovább.[1][2]

A 20. század vége óta tejszínes, olvasztott csokoládés, karamelles, sodós, jégkrémes, és még egyéb nyugati cukrászati hozzávalókkal töltött verziója is előfordul.[2][3] Illetve a szendvicsekhez hasonlóan húsfélékkel, kolbásszal, friss zöldségekkel, vagy szószokkal, rizottóval, vagy egyéb sós hozzávalókkal megtöltött verziója is létezik, ezt okazu taijakinak (おかずたい焼き okazu taiyaki) nevezik.[2][4]

Kétféle taijaki öntőforma létezik. Az egyikben egyszerre egy taijakit lehet sütni, a másik fajtában többet. Egyesek a kettő megkülönböztetésére az előbbivel való taijaki sütést tennen mono-nak (天然物 tennen mono) (természetes dolog), vagy ippon'jaki-nak (一本焼き ippon'yaki) (egy darab sült) nevezik, míg az utóbbival való taijaki sütést jósoku mono-nak (養殖物 yōshoku mono) (akvakultúra dolog) nevezik, és azt mondják, hogy a kettő sokban különbözik.[5] Napjainkban az előbbit használók száma lecsökkent, mivel a másikkal egyszerűbben és gyorsabban lehet minél több taijakit sütni, de manapság is vannak, akik a másik fajta mellett kötelezték el magukat. Különösen Tokióban van sok olyan bolt, amelynek tulajdonosai inkább az egyenkénti sütőformát részesítik előnyben.[6] Mivel a két sütési mód több szempontból is különböző, a hő sütés közben például máshogy oszlik el a sütőformában, ennek megfelelően az egyik vagy másik fajta sütőformában sütött taijaki íze is különböző.[5]

A taijakit kedvelők között vita van arról, hogy a feje vagy a farka felől érdemes-e enni kezdeni.[7] Gyakran előfordul, ugyanis, hogy a hal farkában már nincs lekvár. Vannak akik szerint a legfinomabb részével, hal lekvárral gazdagon töltött fejével, mások szerint a hal farkával kell kezdeni, mert akkor még az utolsó falatokban is lesz lekvár.[7]

Története[szerkesztés]

Imagavajaki, a taijakihoz hasonló kedvelt japán sütemény

Feltehetőleg az Imagavajaki-ból (今川焼き imagawayaki) alakult ki. Pontos kialakulására nézve több elmélet is van. Az egyik szerint az imagavajaki eredetileg sokféle állat, és egyéb alakban előfordult, ezek közül a szerencsés előjelnek tartott tengeri keszeg, - mely csak ritkán került a közemberek asztalára, - alakú, népszerűsége folytán dominánssá vált, és ma is töretlen népszerűségnek örvend.

Variációk[szerkesztés]

Alak alapján[szerkesztés]

  • Nagaszaki prefektúra, Cusima város, Szaka nevű kerületében olyan taijakikat sütnek, amelyeknél a tengeri keszeg farkuszonya visszakunkorodik, és az egész sütemény alakja az imagavajaki-hoz hasonlóan kerekded, ezt Szaka no taijaki-nak (佐賀のたい焼き Saka no taiyaki) (Szaka taijakija) hívják.
  • Előfordul még hanecuki taijaki (羽つきのたい焼き hanetsuki taiyaki) (teniszütő taijaki) is, amely négyzet alakú, s nevét arról kapta, hogy hasonlít a tradicionális japán teniszütőkre.
hanecuki taijaki
koinoborijaki

Összetevők alapján[szerkesztés]

  • Általában tojássárgáját, és tojásfehérjét is használnak a tésztájához, az így készült taijakiknak aranybarnás színe van.[1] Ha azonban tojássárgáját nem tesznek bele, a sütemény fehér színű lesz, ezt siroi taijaki-nak (白いたい焼き shiroi taiyaki) (fehér taiyaki) nevezik.
  • Általában búzalisztet használnak hozzá, de manapság előfordulnak tápióka lisztes és rizslisztes változatok is, ezeknek nyúlósabb, ruganyosabb textúrája van.
  • 2013 óta úgynevezett croissant taijaki-t (クロワッサンたい焼き kurowassan taiyaki) is árulnak, ennek a tésztájában vaj is van.[8]

Készítési mód alapján[szerkesztés]

  • Az Akita prefektúrabeli Akita város Ōtsukaya nevű vállalatában a taijaki-kat a sütés után, lehűtik, és azután töltik meg a töltelékkel, ezt hijasitaijaki-nak (冷やしたい焼き hiyashitaiyaki) (hűlt taiyaki) nevezik.
  • Az Aomori prefektúrabeli Gosógavara városban sütés után cukorral szórják meg a taijaki-t, ezt a fajta taijaki-t agetai-nak (あげたい agetai) nevezik.[9]

Egyéb[szerkesztés]

A taijaki-ról több dalt is – főleg gyerekdalokat - írtak, melyek tovább népszerűsítették az édességet. Az egyik ilyen dal, az "Oyoge! Taiyaki-kun" hatalmas népszerűségre tett szert, a lemezből, 1976-os megjelenése óta, több mint 4 és fél millió példányt adtak el.

A taijaki számos animében és mangában is megjelenik.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Sweets in Japan Archiválva 2014. december 19-i dátummal a Wayback Machine-ben, Sakura Hostel Asakusa - Staff Blog (hozzáférés ideje 2014-12-02)
  2. a b c Taiyaki FURUSATO Archiválva 2014. november 10-i dátummal a Wayback Machine-ben, Matsumoto Welcomes You! (hozzáférés ideje 2014-12-02)
  3. Taiyaki - Japanese Sweets in Asakusa, Deep Japan (hozzáférés ideje 2014-12-02)
  4. イタリア風にインド風… 進化する “おかずたい焼き” Archiválva 2017. november 9-i dátummal a Wayback Machine-ben, Walkerplus (hozzáférés ideje 2014-12-02)
  5. a b タイ焼きには、「天然モノ」と「養殖モノ」がある, ascii.jp (hozzáférés ideje 2014-12-02)
  6. たいぶろぐ 鯛焼き食べある記, Ameba (hozzáférés ideje 2014-12-02)
  7. a b Taiyaki Cakes, Japan Centre (hozzáférés ideje 2014-12-02)
  8. 店舗急増中!話題のクロワッサンたい焼きとは? Archiválva 2014. szeptember 17-i dátummal a Wayback Machine-ben, The New Classic (hozzáférés ideje 2014-12-02)
  9. 天中華とあげたい:五所川原ランチ Archiválva 2015. április 2-i dátummal a Wayback Machine-ben, marugoto.exblog.jp (hozzáférés ideje 2014-12-02)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) たい焼き című japán Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Taiyaki című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Taiyaki
A Wikimédia Commons tartalmaz taijaki témájú médiaállományokat.