Son Goku

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szon Gokú szócikkből átirányítva)
Son Goku
Dragon Ball-szereplő
Eredeti neve
孫 悟空,
Első megjelenés 1.. fejezet (manga)
1984
1.. epizód (anime)
Megalkotta Toriyama Akira
Son Goku adatai
Valódi neve Kakarotto
Faja Saiya-jin
Rokonai Bardock (apja, elhunyt),
Raditz (bátyja, elhunyt),
Csi Csi (feleség)
Son Gohan (fia)
Son Goten (fia)
Nemzetisége japán
Képességei Saiya-jin átalakulások, Oozaru átalakulás
Technikái Kamehameha
Ki támadások
Bukudzsucu
Fegyvere Njoibo
Son Goku megszemélyesítői
Szinkronhang Nozava Maszako (japán)
Lippai László (magyar)

Színész Justin Chatwin (Dragon Ball Evolúció élőszereplős film)

Son Goku a Dragon Ball című manga/anime főszereplője. Nevét a Nyugati utazás című kínai regény egyik szereplője, a majomkirály után kapta. Az eredeti szereplő eredeti kínai neve Szun Vu-kung (Hagyományos kínai: 孫悟空, egyszerűsített kínai: 孙悟空), ennek japán változata a Szon Gokú név. A szereplő életét 12 éves korától követhetjük végig a Dragon Ball, Dragon Ball Z és Dragon Ball GT animékben. Goku egy nagyon elszigetelt helyen él gyermekkorában, így ismeretei a világról elég korlátozottak. Amikor először találkozik Bulmával, azt hiszi az autójára, hogy egy szörnyeteg. A Dragon Ball első felének humora is nagyrészt Goku tudatlanságából ered.

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Goku legjellemzőbb külső jegye különleges állású haja, ami Saiya-jin létéből adódóan soha nem nő. Kinézete a Saiya-jinek jellegzetes genetikai tulajdonságai miatt szinte teljesen megegyezik apjáéval.

Kevés kivételtől eltekintve az egész Dragon Ball és Dragon Ball Z sorozat alatt narancssárga edzőruháját, gí-jét hordja. A Csillagharcos-ig a kame (teknős) kandzsit viseli, a Csillagharcos Saga végén együtt viseli Muten Roshi (Zseniális Teknős) és Kaió-szama kandzsiját, majd a Namek és Dermesztő Saga-kban egy olyan gí-t látunk rajta, amit Kaió Hirojuki-sama küldött és saját kandzsi díszíti. Ezek után többé nem visel kandzsit. A GT-ben kék gí-felsőt és sárga alsót hord.

Eredet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Goku nagyon alacsony rangú harcosnak született Kakarotto néven, mindössze kettes harci erővel. Éppen ezért egy viszonylag gyenge bolygóra, a Földre küldték a Vegita bolygó pusztulásának előestéjén, hogy pusztítsa el a Földet („csecsemő-küldetés”). Azonban érkezés után beverte a fejét és ez a terv kiesett a memóriájából, ezzel együtt természete is agresszívből szelíddé változott. Son Gohan nagyapa fogadta örökbe és nevelte fel, azonban egy alkalommal Gokú „Oozaru”-vá (óriás majommá) alakult és megölte. Ezen események után pár évvel találkozik Bulmaval, és innen indul a Dragon Ball cselekménye.

Személyisége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gokú személyiségének legjellemzőbb vonása a szelídség, az egyenesség és a naivitás. Rendkívül tiszta szívű, bátor, hűséges, önzetlen, nagyon sokra tartja az életet, ezért nem akarja senkinek az életét szükségtelenül elvenni (noha nagy ellenszenvvel viseltetik azok iránt, akik viszont nem tisztelik mások életét). Ennek ellenére megtartotta a Szaiya-dzsin származásából fakadóan a harc szeretetét és azt, hogy minél erősebb ellenfeleket akar legyőzni. Ennek érdekében rendkívül sokat edz és emiatt egyéb, például családi kötelezettségeit is hajlamos elhanyagolni. Személyiségének egy másik fontos része, hogy képes bárkivel összebarátkozni és még felnőttként is megtartja gyerekes viselkedésformáit (például a kiáltások, amiket akkor hallat, amikor ízlik neki valami). A sorozat során nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz.

Képességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Folyamatos edzésnek köszönhetően Gokú rendkívüli erőre, sebességre és kitartásra tett szert, valamint tökéletesen képes uralni a ki-jét.

 • 10x Kamehameha: A Kamehameha továbbfejlesztése, amit Gokú a GT során vet be először. Az eredeti Kamehameha-nál 10-szer pusztítóbb.
 • Zanzóken: Képes saját maga illúzióit létrehozni, azáltal, hogy gyorsan mozog.
 • Légütés: Gokú az ütésével egy légáramlatot tud létrehozni, ami sebzi az ellenfelet.
 • Taijoken: Egy technikát Tensinhan alkalmazta először, majd tőle vette át Gokú. Egy erős fényforrást hoz létre, ami elvakítja az ellenfelet.
 • Kiai-Ho: Ki-áramlat, ami meglöki az ellenfelet.
 • Telekinézis: Gokú képes mozgatni a tárgyakat a ki-je segítségével.
 • Rjú-ken: Ennél a technikánál Gokú ki-t koncentrál az öklébe, melynek egy erős ütés lesz a vége. Ezt gyakran egy sárkány animáció kíséri (kivétel a Pikkoro Daim-ao elleni harc volt, ahol egy Ózaru képe jelent meg).
 • Kaioken: Egy technika, amit Kaió Hirojuki-szamától tanult. Ezzel a technikával hirtelen felszabadítja a ki-jét, ami egy rövid időre megnöveli a harci képességeit. Ez egy rendkívül veszélyes technika, mert ha nem képes irányítani a felszabaduló ki-t, az elpusztíthatja őt. Ennek ellenére nagyon fontos technika és sokszor segíti Gokút a harcai során. Kaioken közben Gokút vörös aura veszi körbe.
 • Genki Dama: Ezzel a technikával Gokú képes összegyűjteni az adott bolygó élőlényeiből az energiát és ezt egy nagy gömbbe fókuszálni, majd rádobni az ellenfélre. Hátránya a hosszú idő, amit a technika igénybe vesz, ráadásul a gyűjtés közben Gokú védtelen. Ennek ellenére szintén egy fontos technika, ami eldöntheti a harcot. Kaió Hirojuki-szamától tanulta.
 • Sunkan Ido ("Azonnali Átvitel") : Ezt a technikát Gokú a Yardrat bolygó lakosaitól tanulta. Képes bármilyen ki-forrás közelébe teleportálni, ha érzékeli az adott ki-t.
 • Kienzan: Gokú képes a ki-jéből egy éles korongot formázni, amit az ellenfél megvágására használ fel.
 • Telepátia: Üzenetküldés gondolati úton (pl.: Kaió Hirojuki-szama-nak).
 • Gondolatolvasás: Korlátozott mértékű gondolatolvasó-képesség. Összesen kétszer alkalmazta: Először a Namekon, másodszor a Cell-el folytatott harcnál.
 • Fúzió: Gokú és Vegita képes fuzionálni, aminek eredménye Gogeta, ez 30percig tart és különleges mozdulatok szükségesek. A Z sorozat 12. mozifilmjében és a GT-ben használta. Másik lehetőség, a Potara fülbevaló, amit csak egyszer használnak a Z-ben, ez a Fúzió örökös. Vegeku-vá egyesülnek.

Goku az első Saiya-jin, akinek sikerült elérnie a legendás Szuper Saiya-jin-forma 1. szintjét a Freeza (Dermesztő) elleni harcban. Krilin halála felett érzett dühe idézte elő a transzformációt. Túlvilági edzései során sikerült elérnie a második szintet is, és ö az első aki eléri a Szuper Saiya-jin 3-as szintet (Rajta kivűl ez még Gotenks-nek sikerült). A GT-ben használja a negyedik, végső alakját is, amely során megmarad a fekete haja, s majomhoz hasonló külseje lesz. Erre rajta kívül csak Vegita lesz képes, de ő csak segítséggel, saját erejéből nem. Goku a DBZ sorozat legerősebb, nem fúzió lénye, aki végül legyőzi Evil Kid Buu-t. A Z vége felé, csak Gohan, a fia, közelíti meg képességeit, de azáltal, hogy ö nem képes Szuper Saiya-jin 3-assá változni, jóval gyengébb, mint apja. Lehetősége van fuzionálni Vegitával, megteremtve ezzel Gogetát, aki a Dragon Ball sorozat legerősebb lénye, s szinte sebezhetetlen.

Gokú kellékei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gokú a jellegzetes harci ruháját (gi) Zseniális Teknős (Muten Roshi) adta neki az első harcművészeti tornáján való részvételkor. Ugyancsak Muten Roshi adta neki a varázsfelhőt (Kinto Un), amire csak tiszta lélekkel ülhet fel az ember. A varázsbotot (Nyoi-bu) Gohan nagyapától kapta. Ez a varázsbot akkorára nyúlik, amekkorára használója akarja. (Később kiderül, hogy ez a varázsbot az eredeti módja a Mindenható /Kami/ szentélyébe való bejutásnak.) A sárkánygömbök keresésekor Gokú nagy hasznát veszi a Bulma által készített sárkánygömb-radarnak. A harcok során a Z harcosok Karin (Korin) Senzu babjaitól azonnal felgyógyulnak. Ez sokat segít a nagyobb csatáknál.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]