Vegita

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Vegita (eredetileg Bejiita, angol verzió szerint Vegeta) egy kitalált szereplő, gonosztevő, majd fokozatosan átalakul pozitív szereplővé a Dragon Ball Z című animében és mangában, valamint a Dragon Ball GT című animében. Fontos szerepe van mindkét sorozatban és nagy hangsúly fektetődik a személyiségbeli változására. Neve a zöldség (vegetable) szóból jött. Szinkronhangjai: Japán - Horikava Rijo, Magyar - Bozsó Péter.

Eredet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vegita Saiya-jin herceg, Vegita király fia, s mint ilyen, rendkívül büszke a hierarchiában betöltött helyére. Később, a nemrég kijött 2008-as SPECIAL-ben kiderül, hogy Vegitának van egy testvére, akit úgy hívják hogy, Table, aki természetesen Saiya-jin. Vegita Freeza (Dermesztő) szolgálatában állt, mint zsoldos, aki tudta nélkül pusztította el Vegita bolygót, miközben ő bevetésen volt. Szülőbolygója pusztulása (amit neki úgy adtak elő, hogy meteoritbecsapódás miatt történt) azonban nem nagyon foglalkoztatta, ellenben miután hallotta Raditz rádióján keresztül, hogy a Földön vannak Dragonballok, amik által halhatatlanságot szerezhet, társával, Nappával a Föld felé vette az irányt, Freeza engedélye nélkül.

Megjelenés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Viszonylag alacsony Saiya-jin harcos, legjellemzőbb vonása a lobogó tűzhöz hasonló alakban felálló haja. Kinézete nem sokat változik, csak a GT-ben lesz rövid időre bajsza és rövidebb, tüskés végződésű haja. Farkát a Saiya-jin Sagában veszíti el, ám a Dragon Ball GT végén egy rövid időre visszaszerzi.

Ruházata a Saiya-jin Sagatól kezdve a Cell Játékok Sagaig szinte végig ugyanaz: kék kezes-lábas, fehér csizma és kesztyű, valamint Saiya-jin stílusú páncélzat csataszoknya és vállvédők nélkül. A Great Saiyaman Sagatól kezdve a Z végéig fekete kezeslábasra cseréli a kéket és nincs páncélja. Néha civil ruhákban is láthatjuk (például 122. rész). A GT-ben csillogó fekete ruhát visel.

Személyiség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Amikor először megjelenik, Vegita egy agresszív, arrogáns gonosztevő, aki rendkívül büszke az erejére és a státusára a Saiya-jin hierarchiában. Veresége Son Gokuval szemben azonban megtöri és nem érti, hogy egy általa alacsonyabb rendűnek tartott harcos hogy győzhette le. Ezért elkezd edzeni annak érdekében, hogy túlszárnyalja Gokut (ahogy ő folyton nevezi: Kakarotto) és hogy bebizonyítsa: ő az erősebb. Eközben úgy véli, hogy csak neki van joga megölni Gokut, ezért mindig megpróbálja legyőzni az aktuális ellenfelet, hogy ne ők tegyék meg, ezzel akaratlanul is segítve a jó oldalt. Miután Goku meghal a Cell Games során, ez a versengési kedve lelohad (noha folytatja az edzést). Családot alapít Bulmaval (lesz két gyermekük: Trunks és Bulla/Bra), korábbi arroganciája is enyhül, noha büszkesége és alapvetően agresszív hozzáállása nem változik meg. A Majin Buu Sagakban ismét megpróbálja legyőzni Gokut, de ismét meg kell tapasztalnia, hogy Goku megint túlszárnyalta őt. Ezek után úgy dönt, hogy nem próbál tovább versenyezni vele. A GT-ben már végképp megállapodott a Földön és, noha ismét fellángol egy kis rivalizálás Gokuval (a Super Saiya-jin 4-stádium miatt), már sokkal inkább barátjának tekinti a főhőst, mint vetélytársának.

Képességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Saiya-jin származása és a rendszeres edzés miatt hatalmas erőre, sebességre és a kí feletti tökéletes uralomra tett szert.

Technikák, képességek:

 • Ki-érzékelés/rejtés: Képes érzékelni mások ki-jét, ezáltal megmondani a helyzetét és erejét, valamint elrejteni a sajátját, hogy őt ne vehessék észre (más ki-t érzékelni képes személyek, illetve műszerek).
 • Bukujutsu: Képes repülni a ki-je segítségével.
 • Gallick-Ho: Vegita az oldalára teszi a kezét, úgy, hogy az egyik keze a másik keze fölött legyen, energiát gyűjt, majd lő egy lila sugarat.
 • Big Bang Attack: Vegita oldalra kiteszi a kezét úgy, hogy a a karjához képest keze merőlegesen álljon fölfele, majd lő egy fehér sugarat.
 • Final Flash: Vegita kiteszi a karjait oldalra, tenyérrel előre mutatva. Mindkét tenyerében energiát gyűjt, majd összeteszi a két kezét és lő egy sárga sugarat.
 • Final Shine: Vegita új mozdulata a GT-ben. Kezéből lő egy zöld sugarat.
 • Renzoku Energy Dan: Eredetileg csak az ő mozdulata volt, de mások is átvették. Mindkét kezéből apró ki-sorozatokat ad le, amelyek úgy néznek ki, mintha géppuskából lőnének.
 • Power Ball: Ezzel a technikával Vegita egy kí-gömböt tud létrehozni aminek olyan fénye van, mint a teliholdnak, lehetővé téve neki az Oozaruvá (óriás majommá) átalakulást, amennyiben még rendelkezik farokkal.
 • Barrier: Vegita képes a kíjéből maga körül egy erőpajzsot létrehozni, ami megvédi a támadásoktól és más erőhatásoktól.
 • Erőgyűrű: Ki-jéből gyűrűket hoz létre, amelyekkel képes testrészeket szilárd felülethez rögzíteni. Ezt a technikát Goku ellen vetette be a Babidi Sagaban.
 • Zanzouken: Képes saját maga illúzióit létrehozni, azáltal, hogy gyorsan mozog.
 • Telekinézis: Vegita képes tárgyakat mozgatni a kíje segítségével.
 • Telepátia: Képes gondolati úton üzenni másoknak. Egyszer üzent így Nappának a Saiya-jin Saga elején.
 • Fúzió: Vegita képes végrehajtani a fúziót Gokuval, amivel létrehozzák Gogetát.

Vegita a Super Saiya-jin transzformációt a "Future Trunks" és az Android Sagak közti 3 évben érte el, addig dühítette magát azzal, hogy nem képes túlszárnyalni Gokut, míg végül sikerült neki az első átalakulás. A Super Saiya-jin 2 transzformációt először Goku ellen használta a Babidi Sagaban. Az, hogy az előző 7 év során végzett edzései során érte ezt el vagy Babidi mágiája is kellett ehhez, tisztázatlan. A GT végén Bulma Bruitz-hullámot keltő készülékének köszönhetően sikerült elérnie a Super Saiya-jin 4-et.