Dermesztő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Dermesztő (Eredetiben Frieza, magyar változatban Dermesztő) kitalált szereplő, és az egyik fő gonosztevő a Dragon Ball Z anime sorozatban. A Namek Sagaban jelenik meg először és a Freeza Saga végéig meghatározó. Innentől kezdve megszűnik a jelentősége, noha rövid időre megjelenik a Jövőbeli Trunks Sagaban, a Kid Buu Sagaban illetve a Dragon Ball GT sorozatban Super 17 Sagaban is. Neve a fagyasztani szóból ered (freeze). Szinkronhangjai: Japán - Nakao Rijuszei, Magyar - Cs. Németh Lajos.

Eredet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dermesztő egy galaktikus nagyúr aki számos bolygó fölött gyakorol uralmat, valamint folyamatosan terjeszti befolyási területét számos fajból álló seregével, amelyek közé a harcias Saiya-jinok is tartoznak.

Egy legenda szerint évezredenként a Saiya-jinok közt megjelenik egy harcos amelyik messze túlszárnyalja bárki harci erejét, és a legerősebb lény a galaxisban. Ezt a legendás harcost Super Saiya-jinnak nevezik, azonban mivel senki nem látott ilyet, illetve források sem számolnak be arról, hogy ez a történet igaz, ezért legtöbben, így Freeza is mítosznak minősítette ezt a történetet. Azonban miután a Saiya-jinok közül többen is nagy harci erő növekedést tanusítottak, valamint Vegita király is merényletet kísérelt meg Freezával szemben, ezért Dermesztő úgy döntött, hogy elpusztítja Vegita bolygót, hogy a Saiya-jinok ne foghassanak össze ellene, ezzel mindössze pár Saiya-jint hagyva meg akik éppen nem tartózkodtak Vegita bolygón: Vegitat, Nappat, Raditzot (kiknek úgy adták elő a történetet, hogy meteor ütközött Vegita bolygóba), és Son Gokut (Kakarottot). (A filmekben még három Saiya-jin élte túl a pusztítást: Turles, Paragus és Broly.)

Mikor Dermesztő hallotta Vegitáék beszélgetését a Földön arról, hogy Namek bolygón vannak Dragonballok, amik által halhatatlanságot szerezhet, rögtön Namek felé vette az irányt csapatával.

Személyiség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Freeza egy galaktikus zsarnok aki halhatatlanságot akar szerezni, és ennek érdekében bármit hajlandó megtenni, és nem kíméli sem más sem a saját emberei életét (többször is megfenyegette saját embereit, hogy megöli őket, ha nem teljesítik a feladatot, amit rájuk bízott). Rendkívül agresszív és szadisztikus, hajlandó tömegmészárlásokat is véghezvinni, ha úgy tartja jónak (példa erre a namekiek között véghezvitt szabályos népirtás). Rendkívül arrogáns, alsóbbrendűként kezeli a többi fajt (többször utalt a Saiya-jinokra majmokként), és nem hajlandó elismerni azt, hogy legyőzték, vagy hibát követett el. Azonban számító is egyben, és hajlandó drasztikus eszközöket is igénybe venni, hogy biztosítsa a győzelmét (pl.: elpusztítja Nameket csakhogy, legyőzze Super Saiya-jin Gokut).

Miután legyőzték Nameken, apja a Hideg király (Korudo Daio) újjáépítette őt és a Földre jöttek megölni Gokut. Ekkor Freeza valamivel óvatosabb és némileg paranoiásabb lett a sokk hatására, amit a veresége okozott.

Megjelenés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Freeza egy olyan fajba tartozik, amelyik képes különböző formákat felvenni annak érdekében, hogy megnövelje a harci erejét. Mindegyik forma erősebb az előzőnél, és ez Freeza módja arra, hogy beszabályozza harci potenciálját, ugyanis ő erre nem képes olyan módon, mint a Z Harcosok. Az egyes formák nagy mértékben különbözhetnek egymástól, de gyakori motívum a fehér testfelület, lila részek a testen, a három lábujj illetve a vörös szem.

Első Forma[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez Freeza nem harci formája noha ebben is kb. 530 000 harci erővel rendelkezik. Ebben a formában alacsony, a feje teteje fényes lila és a két oldalán két rövid fekete hegyes szarv található. Az arca két oldalán, a farkán, a combjain meg a felkarjain rózsaszín szelvények találhatók. A kezei, a lábfejei, az arca középső része, a nyaka valamint a farka vége lila. Az alkarjai meg a lábszárai fehérek, az elülső felükön barna szelvényezett részekkel. A törzs és a vállai fehérek a mellkas közepén és a vállain egy-egy fényes lila résszel. Az ágyéka fekete. Ebben a formában viselt Saiya-jin típusú mellpáncélt.

Második Forma[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Második formában a harci értéke kb. 1 000 000 körül van. A kinézete nem sokat változik. A mérete rendkívülien megnő, valamint a szarvai a koponyához közel meghajlanak és fölfelé merednek. Ebben a formában nagyon hasonlít apjához, Cold tábornokhoz.

Harmadik Forma[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A harmadik formában Freeza feje erősen megnyúlik, az orra besüllyed az arcba, a hosszú fejéből két oldalra két pár, lapockáiból hátra egy pár fehér szarv áll ki (a fekete szarvak visszahúzódnak). A vállrészen a fehér rész elválik a kartól és egyfajta vállpáncélként helyezkedik el a teste két oldalán, valamint Freeza hangja is kissé megváltozik. Ez a forma erősen emlékeztet az Alien-filmek szörnyeire.

Végső/Eredeti Forma[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez Freeza eredeti és legerősebb formája, ugyanis Freeza meglepő módon azért fejlesztette ki a transzformációit, hogy csökkentsék az eredeti formájának a harci erejét, ezáltal könnyebben irányíthatóvá tegyék az erejét és kisebb terhelést rójanak a testre. Ebben a formában Freeza ismét alacsony, az egész teste sima egyenletes fehér, a koponyája tetején, a vállain, a mellkasa közepén az alkarjain és lábszárain fényes lila felülettel. A szemétől az arcán át az arcélig egy halvány függőleges vonal fut végig.

100% Forma[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Freeza, ha úgy dönt, képes előhozni magából az ereje maximumát. Ez a forma megegyezik a végső formájával, az egyetlen eltérés az izmainak hirtelen megnövekedése. Noha Freeza nagy erőt képes ebben a formában kiadni magából, azonban, ha lehet, elkerüli a használatát, mert nagy megterhelést ró a testére.

Mecha Freeza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Miután a teste félbe lett vágva és Goku lövése is nagyon megsebezte, Freeza apja annak érdekében, hogy újból harcképessé tegye, a hiányzó részeket mechanikus részekkel pótolta ki. A kipótolt részek: teljes alsótest, felsőteste bal része karral együtt, valamint koponyája jobb fele. Freeza állítása szerint ez a forma erősebb eddigi formáinál, de hogy mennyire, nem derül ki, mert Super Saiya-jin (Jövőbeli) Trunks különösebb erőfeszítés nélkül megöli őt is és apját is.

Képességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mivel Freeza egy rendkívül erős földönkívüli fajból származik, ennek köszönhetően hatalmas erővel és sebességgel valamint tökéletes kí feletti uralommal rendelkezik, és erős technikákat használ. Hiányossága, hogy nem képes érzékelni a kít, ami időnként hátrányként jelentkezik a harcokban. Freeza további fajából adódó képessége, hogy képes életben maradni a világűrben is.

Technikák, képességek

 • Bukujutsu: Freeza képes repülni a kíje segítségével.
 • Változatos kí-lövések
 • Freeza Beam: Freeza legjellegzetesebb mozdulata, egy rendkívül gyors lila sugár az ujjból.
 • Death Ball: Egy óriási lángszínű, vagy kisebb fekete gömb amivel Freeza általában bolygókat pusztít el.
 • Bakuhatsha: Freeza képes a maga körüli területen egy hatalmas robbanást okozni.
 • Daichiretsuzan: Egy erős kíből alkotott él amivel Freeza félbevágta Namek bolygót.
 • Hokaku kon Dan: Egy energiagömb amibe Freeza képes az ellenfelet bezárni, és amiből nem tud kitörni. Freeza szabadon irányíthatja a gömböt, azonban megszűnik a gömb, ha más felülethez ér mint Freeza teste.
 • Telekinézis: Freeza képes tárgyakat mozgatni a kíje segítségével.
 • Kiai-Ho: Kí-áramlat, ami meglöki az ellenfelet.
 • Tsubi Kienzan: Freeza képes lila vágókorongokat létrehozni a kíjéből, amit szabadon irányíthat különféle kézmozdulatokkal.
 • Transzformáció: Freeza a fajából adódóan képes felvenni egy másik formát, annak érdekében, hogy jobban megnövelje a harci erejét.