Son Gohan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Son Gohan kitalált szereplő a Dragon Ball Z és Dragon Ball GT anime és manga sorozatokban.A főszereplőjének Son Gokunak, és Chi-Chinek az első fia. Sorozat végigköveti bizonytalan kisgyermekből határozott felnőtté és családapává válását, amikor apjával ellentétben abbahagyja a harcot, helyette híres tudós lesz. Neve a japán rizs (gohan) szóból jön. Szinkronhangjai: Japán - Nozava Maszako, Magyar: A Dragon Ball Z-ben Koltai Judit és Pogány Judit (gyerekként), a Dragon Ball GT-ben Csőre Gábor (felnőttként).

Megjelenés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gohan gyerekként számos vonásban emlékeztet apjára (szeme, haja, bőre árnyalata), azonban ahogy felnő, egyre inkább Chi-Chi vonásai jönnek elő benne (többek között: a testalkata ugyan izmos, de sokkal vékonyabb mint Gokué).

Gohan sokfajta ruhát visel a sorozatok során, de legfőképpen Piccolotol (Ifjú Sátántól) kapott ruházatokat viseli. Gohan sokkal többször jelenik meg hétköznapi ruhákban, mint az apja (aki szinte mindig gít visel), a GT-ben meg szemüveg is hozzáadódik a viseletéhez. Említésre érdemes, hogy Gohan az egyetlen fél-Saiyan aki megjelenik farokkal a sorozatban, noha ez a Saiyan Saga végén véglegesen el lesz távolítva. Később amikor eléri az ultimate fokozatot izmosabb lesz még az apjánál is.

Személyiség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gohan apjához hasonlóan rendkívül tiszta szívű, kedves, aki bármire hajlandó azokért akiket szeret és tisztel. Azonban apjával ellentétben benne nincs meg az a harci iránti vágy, nincs szándékában bántani senkit függetlenül milyen gonosz az illető, noha, ha úgy érzi, szerettei bajban vannak, akkor habozás nélkül cselekszik, mindazzal az erővel, amit a harag előhoz belőle. A sorozat elején rendkívül bizonytalan a harci cselekményekben, azonban ahogyan felnő, noha továbbra sem szeret harcolni, sokkal határozottabb, és kevesebbet tétovázik. Szoros barátság fűzi Piccolóhoz, miután a Saiyan Sagában Gohan képes volt előhozni Piccolóból a jó oldalát, és nagy szerepe volt abban, hogy Piccolo csatlakozott a Z Harcosokhoz. Szoros barátság fűzi még Krilinhez is, akivel nagyon sok időt töltött együtt.

Képességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Saiya-jin származásából adódóan, rendkívül nagy harci potenciállal rendelkezik Gohan, amit fokozatosan uralma alá von. Nagy erővel és sebességgel rendelkezik, valamint tökéletesen uralja a kíjét. Érdekes tulajdonsága, hogy erős harag hatására rendkívüli erőt tud mozgósítani.

Technikák, képességek:

  • Kí-érzékelés/rejtés:Gohan képes érzékelni mások kíjét, ezáltal megmondani a helyzetét és erejét, valamint elrejteni a kíjét, hogy őt a kíje alapján ne vehessék észre (más kít érzékelni képes személyek illetve, műszerek). Ezt a képességet Piccolótól tanulta.
  • Kamehameha: A Dragon Ball legismertebb mozdulata, egy kí-sugár amit a két kézből lőnek. Ennél a mozdulatnál Gohan először a két kezét begörbített ujjakkal maga elé teszi, majd ilyen állásban oldalra és a lövés pillanatában megint maga elé tesz.
  • Bukujutsu: Gohan képes repülni a kíje segítségével.
  • Masenko: Ezt a technikát a Piccolóval való edzése során tanulta. A homlokához teszi a kezeit tenyérrel kifelé, majd lő egy sárga sugarat.
  • Barrier: Gohan képes a kíjéből egy védőpajzsot alkotni maga körül,ami megvédi a támadásoktól, és egyéb erőhatásoktól.
  • Telekinézis: Gohan képes tárgyakat mozgatni a kíje segítségével.
  • Telepátia: Gohan képes gondolati úton üzenni másoknak. Ezt a képességét a Tree of Might című filmben alkalmazta.

Gohan is képes a Super Saiyan transzformációra, amit apjától a Lélek és Idő Termében tanult. Valamint ő az első aki elérte a Super Saiyan 2 transzformációt, amit C16 elpusztítása felett érzett dühe idézett elő a Cell elleni harcban. A Fúzió Sagaban Dai Kaioshin előhozza Gohanból a rejtett erejét, különleges pszichikai képességével, és Gohan lesz az egyik legerősebb, nem fúzionált karakter a Dragon Ball Z-ben. Csak apja, Goku képes még nála is erösebbé változni, a Super Saiyan 4-es szinten.

Jövőbeli Gohan[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jövőbeli Gohan a History of Trunks című filmben jelenik meg mint Gohan másik idősíkbeli megfelelője, és egyben az egyetlen harcos aki képes volt felvenni a harcot az androidok ellen. Noha képes a Super Saiyan transzformációra (amit akkor szerzett meg amikor megtudta, hogy apja meghalt), mégis kénytelen mindig meghátrálni az andridok elől. Mivel látja, hogy ő nem lesz képes legyőzni az andridokat, elkezdi edzeni Jövőbeli Trunksot, hogy egy nap hátha neki sikerül.

Jovőbeli Gohan apjához hasonlóan narancssárga gít visel. Főbb kinézetbeli különbségek sorozatbeli Gohanhoz képest a vágás az arcon, a kissé erőteljesebb testalkat, és, hogy az egyik androidokkal szembeni harc során elvesztette a bal karját.