Dragonball: Evolúció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dragonball: Evolúció
(Dragonball Evolution)
2009-es brit–amerikai film
RendezőJames Wong
ProducerStephen Chow
James Wong
AlapműDragon Ball
Műfaj
ForgatókönyvíróJames Wong
Ben Ramsey
FőszerepbenJustin Chatwin
James Marsters
Jamie Chung
Emmy Rossum
Park Joon Hyung
Chow Yun-fat
ZeneBrian Tyler
OperatőrRobert MacLachlan
VágóChris G. Willingham
Gyártás
Gyártó
Ország Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő85 perc
Költségvetés45 millió $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó20th Century Fox
BemutatóJapán 2009. március 10.
Magyarország 2009. április 9.
USA 2009. április 10.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel57 497 699 $[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Dragonball: Evolúció (eredeti címén Dragonball Evolution) 2009-ben bemutatott amerikai akciófilm, amely a japán Dragon Ball című manga alapján készült. Rendezője James Wong, producere Stephen Chow, főszereplői pedig Justin Chatwin, James Marsters, Jamie Chung, Emmy Rossum, Park Joon Hyung és Chow Yun-fat.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Az iskolában Gokunak (Justin Chatwin) nincs barátja, a diákok kiközösítik, amiért más, mint ők. Goku-t otthon nagyapja (Randall Duk Kim) tanítja a harcművészetre. Születésnapjára egy sárkánygömböt ajándékoz neki, melyből csak hét darab található a világon, és aki megtalálja mindet, teljesül egy kívánsága.

Piccolo (James Marsters), akit kétezer éve a Mahfuba varázslattal száműztek a Föld mélyére, mert egész világokat pusztított el, visszatért, hogy megszerezze a gömböket. Segítőjével, Mai-val (Eriko Tamura) Goku nagyapjához is eljut a gömbért, aki halálos sérülést szenved. Halála előtt elmondja Gokunak, hogy neki kell megszereznie két héten belül a sárkánygömböket, hogy elűzhesse újra Piccolót és szolgáját, Oozaru-t. Ehhez előbb meg kell keresnie Roshi mestert (Chow Yun-fat). Bulma Briefs (Emmy Rossum) szintén a gömböket keresi, ám nem ismeri funkciójukat, csak azért kutatja azokat, hogy energiaforrássá alakítsa őket. Csatlakozik hozzájuk Yamcha is, együtt folytatják a kutatást, és egyre több ellenséggel találják szembe magukat. Toi San-ba tartanak, ahol Roshi egykori mesterét keresi fel, Goku pedig osztálytársával, Chi-Chi-vel találkozik. Gokunak ki kell fejlesztenie a Kamehameha technikáját, Roshinak pedig fel kell készülnie a Mahfuba átok alkalmazására Piccolo ellen.

Mai Chi-Chi alakját felvéve ellopja a meglévő három sárkánygömböt, így Piccolo kezébe kerül mindegyik. A csapat a Sárkány Templomba igyekszik, ahol épphogy meg tudják akadályozni, hogy Piccolo elmondja kívánságát. Goku a napfogyatkozás pillanatában átváltozik Oozaru-vá, Piccolo szolgájává, és a barátaira támad a gömbökért. Roshi közben a Mahfuba átokkal próbálja elpusztítani Piccolót, és mielőtt meghal, segít Gokunak visszaváltozni önmagává. Goku és Piccolo összecsapnak, és a fiú legyőzi Piccolót, miközben Yamcha és Bulma Mai-t pusztítja el.

Goku a hét sárkánygömb segítségével végül megidézi Shen Long sárkányt, és Roshi életét kéri tőle vissza. A csapat új feladata újra összeszedni az eltűnt gömböket.

A film zárójelenetében Piccolo ismét életben van...

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Forrás:[2]

Fogadtatás[szerkesztés]

Annak ellenére, hogy amerikai film, a Dragonball: Evolúciót Japánban és Hongkongban 2009. márciusban, Amerikában pedig egy hónappal később, április 10-én mutatták be.

Nyitó hétvégéjén az Egyesült Államokban a film 4 756 488 dolláros bevételével a nyolcadik helyett nyitott a mozibevételek listáján, a második hétvégén a 11. helyre esett vissza. Amerikai elért bevétele 9 362 785 dollár lett, nemzetközi bevétele pedig 48 134 914 dollár.[1]

A film jelölést kapott a 2009-es Spike TV Scream Awardra a Legjobb képregényfilm kategóriában, de alulmaradt a Watchmen: Az őrzők című filmmel szemben.[3]

Források[szerkesztés]

  1. a b Dragonball Evolution (2009) (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)
  2. Dragonball: Evolúció az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  3. Spike TV Announces Nominees for 'SCREAM 2009' - 'Star Trek' Tops List With 17 Nominations (angol nyelven). reuters.com, 2009. augusztus 31. [2010. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 20.)

További információk[szerkesztés]