Slovenska Bistrica

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Slovenska Bistrica
A Szabadság tér
A Szabadság tér
Közigazgatás
Ország Szlovénia
Statisztikai régióPodravska
KözségSlovenska Bistrica község
Rangváros
Irányítószám2310
Körzethívószám2
Rendszám területkódMB
Népesség
Teljes népesség8219 fő (2020. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság
  • 275
  • 274
m
Terület260,1 km²
IdőzónaUTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 23′ 39″, k. h. 15° 34′ 15″Koordináták: é. sz. 46° 23′ 39″, k. h. 15° 34′ 15″
Slovenska Bistrica weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Slovenska Bistrica témájú médiaállományokat.

Slovenska Bistrica (IPA: [slɔˈʋeːnska ˈbiːstɾitsa], németül Windisch-Feistritz régi magyar neve: Vendbeszterce) város és Slovenska Bistrica község központja Északkelet-Szlovéniában, Podravska statisztikai régióban.

Fekvése[szerkesztés]

Maribortól 19 km-re délre, a Bistrica-patak partján található. Mellette halad el az A1-es autópálya.

Történelem[szerkesztés]

A vendbesztercei kastély

A város Szlovénia egyik legrégibb városa. A Mariborba, Ptujba és Celjébe vezető kereskedelmi utak kereszteződésében jött létre a Civitas Nagotiana nevű római település romjain. A „Slovenska Bistrica” nevet először 1565-ben jegyezték fel.

A város egészen az első világháború végéig, 1918-ig Stájerországhoz tartozott és az uralkodó nyelv a német volt. Az 1910-es osztrák népszámlálások szerint a lakosság 57,7%-a a németet használta a mindennapi életben, holott a környező falvaknak a kizárólagos nyelve a szlovén volt.

Népesség[szerkesztés]

Lakosainak száma 2012-ben 7573 fő volt.

Híres emberek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Prebivalstvo - izbrani kazalniki, naselja, Slovenija, letno. Statistical Office of the Republic of Slovenia. (Hozzáférés: 2021. április 28.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Slovenska Bistrica című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Slovenska Bistrica című szlovén Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]