Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2010-39-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Tisza Volán Közlekedési és Szolgáltató Zrt. egy magyarországi közlekedési vállalat, amely Csongrád megyében több településen helyi és helyközi autóbuszos üzemet működtet. A szolgáltató székhelye Szegeden található. A cég autóbusz-állomásokat üzemeltet Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Makón, Csongrádon és Szentesen, és ezeknek a településeknek a helyi menetrendszerű közlekedését is biztosítja.

A vállalat jogelődje 60 évvel ezelőtt, 1950. október 1-jén jött létre Szegedi Teherfuvarozási Vállalat néven. A vállalat alá került Csongrád megye és Békés megye teherfuvarozása. Ez a rendszer 1953-ban különvált, és Békéscsabán megalakult a 81. sz. Autóbuszközlekedési Vállalat (a Körös Volán jogelődje). A társaság 1970. szeptember 1-jétől a Volán 10. sz. Vállalat nevet vette fel.

Szeged és Budapest között gyorsjáratok indultak el, a vonalhálózat Szegedről sugárszerűen hálózta be az ország felét. 1974-től új járatok indultak Szeged-Makó, és Apátfalva-Magyarcsanád-Nagylak között is. 1976 és 1980 között Nyugat- és Dél-Európába szállított élelmiszert, híradástechnikai cikkeket, és mindenfajta gépeket.

1984-ben megalakult a Tisza Volán. A vállalat 1993. január 1-jei hatállyal Tisza Volán Közlekedési és Szolgáltató Részvénytársaság néven folytatta munkáját, a teherfuvarozást már ekkor elhagyta. A társaság székhelye Szeged lett. Az újonnan alakult részvénytársaság 100 százalékban állami tulajdonba került. Alaptevékenységei: menetrendszerű közúti távolsági személyszállítás, nem menetrendszerű közúti távolsági személyszállítás, menetrendszerű közúti helyi személyszállítás.