Povidon-jód

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Povidon-jód
IUPAC-név
1-etenil-pirrolidin-2-on homopolimer és jód komplexe
Kémiai azonosítók
CAS-szám 25655-41-8
PubChem 410087
ATC kód D08AG02, D09AA09 D11AC06 G01AX11 R02AA15 S01AX18
Gyógyszer szabadnév povidone-iodine
Gyógyszerkönyvi név Povidonum iodinatum
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet (C6H9NO)n·xI
Moláris tömeg változó
Terápiás előírások
Alkalmazás helyi


A povidon-jód a polivinil-pirrolidon polimer jóddal alkotott komplexe, melyből a jód – alkalmazását követően – egy meghatározott ideig felszabadul. Az elemi jód magas hatásfokú csíraölő szer, mely in vitro gyorsan elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és gombákat, valamint némelyik protozoont. A hatásmechanizmus a következő: a szabad jód gyors csíraölő hatású, míg a polimerhez kötött jód reservoárként működik. Ahogy a készítmény érintkezik a bőrrel vagy a nyálkahártyával, egyre több jód disszociál a polimerből. A jód reakcióba lép a mikroorganizmusok enzimjein vagy strukturális fehérjéit alkotó aminosavak oxidálható –SH és –OH csoportjaival, ezáltal inaktiválódnak vagy elpusztulnak. A legtöbb mikroorganizmus kevesebb, mint egy perc alatt elpusztul in vitro, az első 15-30 másodperc alatt megy végbe a legtöbb károsodás. A folyamat során a jód színét veszti, épp ezért a barna szín intenzitása a hatékonyság indikátora. Mihelyt bekövetkezik a színvesztés, ismételt adagra van szükség. Rezisztencia nem ismeretes.

A povidon-jód antimikróbás spektruma kiterjed a vírusok, baktériumok, gombák és néhány protozoon széles tartományára. A baktériumspórák és néhány vírusfaj általában csak nyújtott idő után válnak inaktívvá elegendő mennyiségben.

Farmakokinetikai tulajdonságok[szerkesztés]

Felszívódás: Normál egyéneken a lokális használat csak elenyésző szisztémás jód abszorpciót eredményez.

  • Povidon (PVP): A povidon felszívódása és főként renális eliminációja a moláris tömegtől függ. A moláris tömeg 35 ezer és 50 ezer közötti, ezért retencióra számítani lehet.
  • Jód: A PVP- jód vagy jodid felszívódása hasonlóképp zajlik, mint a más eredetű jódé.

Az elimináció főként vesén keresztül történik.

Készítmények[szerkesztés]

Betadine (EGIS)