Possessed

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Possessed
Possessed koncert 2008-ban.
Possessed koncert 2008-ban.
Információk
Eredet Amerikai Egyesült Államok, San Francisco Bay Area, Kalifornia
Alapítva1983
Aktív évek1983-1987, 1990-1993, 2007-napjainkig
Műfajthrash metal, death metal
KiadóCombat, Under One Flag, Agonia
Kapcsolódó előadókAsesino, Blind Illusion, Diabolic, Exodus, Machine Head, Primus, Pro-Pain, Sadistic Intent
Tagok
Jeff Becerra
Daniel Gonzalez
Emilio Márquez
Robert Cardenas
Claudeous Creamer
Korábbi tagok
Lásd: Possessed tagok listája
A Wikimédia Commons tartalmaz Possessed témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Possessed egy amerikai metal együttes, melyet gyakran emlegetnek úgy, mint az első death metal zenekart.[1] Zenéjük a későbbi death metal zenekarokat figyelembe véve, csak elvétve nevezhető death metalnak, lemezeiken a thrash metal jellegzetességei is fontos szerepet kapnak.[2] Ennek ellenére nagy hatást gyakoroltak a 80-as évek második felében kialakuló death metal hullám zenekaraira.[3] Az együttest 1983-ban az énekes Jeff Becerra hívta életre, aki a korai időkben az éneklés mellett basszusgitáron is játszott.

Első anyaguk egy kislemez volt, mely 1984-ben Death Metal címmel jelent meg. A kiadvány nemcsak gyorsaságával és brutalitásával keltett nagy feltűnést, de egy új zenei stílus névadójaként is szolgált.[2][4] Két nagylemez és egy EP után 1987-ben feloszlott a zenekar, de 1990 és 1993 között ismét összeállt a Possessed, habár újabb lemez nem készült a három év alatt. 2007-ben ismét összeállt a formáció, hogy koncerteket adjon, ekkor azonban (szemben az 1990-től 1993-ig tartó reunionnal) már Becerra is részt vett az újjáalakulásban. 1989-ben Becerra egy lövöldözés közben olyan súlyosan megsérült,[5] hogy a mai napig kerekes székhez van kötve az élete, így a 2007-es újjáalakulást követő koncerteken is tolószékben volt látható.

Történet[szerkesztés]

A klasszikus korszak (1983-1987)[szerkesztés]

Az együttest Mike Torrao gitáros és Mike Sus dobos alapította 1983-ban, San Franciscóban. Az első felállás Barry Fisk énekessel, Brian Montana gitárossal és Geoff Andrews basszusgitárossal vált teljessé. Andrews korábban az Exodus zenekarban játszott.[6] Még az első demo felvételei előtt Barry Fisk öngyilkosságot követett el, Andrews pedig elhagyta a zenekart. Helyükre Jeff Becerra énekes/basszusgitáros került, és már az ő közreműködésével jelent meg a Death Metal című demojuk. A kiadvány rövid időn belül kultikus formációvá tette a zenekart, amelyet egy 1984-ben rögzített próbatermi felvétel, és egy második demo (1985) követett. Ezt követően számos koncertet adtak Bay Area környékén, több alkalommal is az Exodus előtt léptek fel. Az Exodus tagjainak a javaslatára Brian Slagel, a Metal Blade kiadó vezetője érdeklődést mutatott a Possessed iránt,[7][8] így a Swing of the Axe című dalukkal szerepelhettek a Metal Blade Metal Massacre 6 című válogatásán. Ezt követően Brian Montana gitáros elhagyta a zenekart, helyére Larry Lalonde került.

1985 elején a Combat Records lemezkiadóval kötöttek szerződést, és február 16-án megjelent a Seven Churches című debütáló albumuk.[7][9] A lemezt Randy Burns producerrel vették fel, abban a Praire Sun nevezetű stúdióban ahol korábban az Exodus Bonded by Blood albuma is készült. Az együttesnek az volt a célja, hogy a lehető leggyorsabb, leggonoszabb, és legbrutálisabb albumot készítsék el. A Seven Churches a korszak legbrutálisabb/legkiméletlenebb albuma lett,[10] melyet a legelső death metal albumként szokás számon tartani.[10] Az album kiadását követően turnéra indultak, mely során 1986-ban a San Franciscó-i fellépés alkalmával együtt léptek fel a Slayer és a Venom zenekarokkal.[11] 1986 márciusában Carl Cennedy producerrel nekiláttak a második album felvételeinek, mely Halloween napján október 31-én jelent meg Beyond the Gates címmel. Ezen a lemezen már egy letisztultabb hangzás felé fordultak, az első album agresszív megközelítéséből is valamelyest visszavettek. 1987 májusában egy ötdalos EP-t adtak ki The Eyes of Horror címmel, melynek producere a népszerű gitárvirtuóz Joe Satriani volt. Ennek megfelelően ugyanúgy javultak a gitárszólók, mint Mike Sus korábban kissé pontatlan pörgetései.[12] A dalok a korábbi death metalos anyagaikkal szemben egy thrash metalos hozzáállást tükröztek. Ugyanakkor nemcsak a zenében, hanem a dalszövegek terén is komoly változások mutatkoztak, mivel a korábban jellemző keresztényellenes, sátánista szövegek teljes mértékben eltűntek. Nem sokkal a The Eyes of Horror EP megjelenése után, főleg kiadói gondok miatt a zenekar feloszlott.

Újjáalakulások (1990-1993, 2007-napjainkig)[szerkesztés]

1990-ben Mike Torrao gitáros újjáalakította az együttest, egykori Machine Head és Pro-Pain tagokkal. Az együttes visszatérése azonban nem volt tartós, két demo kiadását követően 1993-ban újra feloszlott a Possessed. A két év során olyan zenészek fordultak meg a zenekarban, mint Mark Strausburg, Dave Alex Couch, Duane Connley, Mike Hollman gitárosok, Paul Perry basszusgitáros, Colin Carmichael, Chris Stolle, Walter Ryan dobosok.

2007-ben Jeff Becerra az 1980-as évekbeli Possessed énekese/basszusgitárosa alapította újra a zenekart, Rick Cortez és Ernesto Bueno gitárosokkal, valamint Emilio Marquez dobossal. Becerra csak az éneklést tudta elvállalni, mivel 1990-ben egy lövöldözés során kerekes székbe kényszerült.

Tony Campos basszusgitáros 2011 februárjában csatlakozott a zenekarhoz. Korábban olyan zenekarokban is megfordult, mint a Static-X és a Ministry.

Az együttes basszusgitárosa így Bay Cortez lett. 2007-ben az együttes fellépett a nagyszabású Wacken Open Air fesztiválon, majd főzenekarként adtak koncertet a los angelesi The Gathering of the Bestial Legions III festivalon. 2010 májusában a Maryland Deathfesten léptek fel, majd amerikai turnéra indultak a Danzig és a svéd Marduk társaságában. 2011 februárjában újabb személycserék sújtották a zenekart, miután Ernesto Bueno, Rick Cortez, Bay Cortez egyaránt kilépett az együttesből. Helyükre Daniel Gonzalez gitáros, Kelly Mclauchlin gitáros, és Tony Campos basszusgitáros érkezett.

2017. május 11-én jelentették be, hogy a zenekar a Nuclear Blast lemezkiadóval kötött szerződést, hogy 32 év után új stúdióalbumot adjon ki 2018-ban.[13] Ennek ellenére 2018 végéig az új nagylemez nem jelent meg. A kiadásának időpontja végül 2019. május 10-én valósult meg,[14] az album címe pedig Revelations of Oblivion lett.

Hatásaik[szerkesztés]

A zenekarra a korai Exodus, és a Venom gyakorolta a legnagyobb befolyást, a Brit Heavy Metal Újhullámának az olyan együttesei mellett, mint a Motörhead, a Judas Priest, és az Iron Maiden.[15][16] Az AllMusic kritikája szerint a Slayer is hatással volt a Seven Churches című első Possessed lemezre,[17] de az csak 1983 decemberében jelent meg, a Possessed pedig akkor már elkezdte megírni a Seven Churches dalait. Az együttes dalszövegeinek középpontjában a sátánizmus és a halál áll, melyet olyan korábbi zenekarok is inspirálhattak, mint a Venom, vagy a Black Sabbath.

Stílus, zenei örökségük[szerkesztés]

Az együttest gyakran említik az első death metal zenekarnak, főleg a gyors dobjáték, a Tremolo pickingnek is nevezett gitárjáték valamint a Death metal hörgést megelőlegező ének miatt. A 2004-ben megjelent Choosing Death: The Improbable History of Death Metal & Grindcore című könyv a Possessed 1983-as felbukkanásától számítja a death metal kezdetét.[18] Első albumuk, az 1985-ben megjelent Seven Churches saját korának legkíméletlenebb alkotása lett, és az egyik legnagyobb hatású thrash/death metal albumként szokás számon tartani.[10] A Seven Churches szinte minden későbbi black vagy death metal együttesre befolyásolt gyakorolt, beleértve olyan formációkat mint a Death, a Pestilence, a Sepultura, a Deicide, a Morbid Angel, a Cannibal Corpse, a Vader, a God Dethroned vagy az Amon Amarth. Az utóbbi négy zenekar, számos más death metal együttessel karöltve szerepelt egy 2004-ben megjelent Possessed tribute albumon is.[19][20][21] A The Exorcist című dalukat a Cannibal Corpse feldolgozta a Hammer Smashed Face EP-jén.

Az együttes az első koncertjeit főleg Bay Area környékén adta, ennek ellenére Európában is komoly népszerűségre tettek szert.[22] A német Falkenbach, a görög Rotting Christ, valamint a svájci Samael egyaránt fontos inspirációs forrásként hivatkozik a Possessedre.[23][24][25] Az együttest a death metal és a thrash metal műfajokkal szokás azonosítani. A későbbi, 1980-as évek végén felbukkant death metal együtteseket figyelembe véve inkább a thrash metal a megfelelőbb stílusmeghatározás a Possessed kapcsán, noha a death metal kialakulására felmérhetetlen hatást gyakorolt a zenekar.[10] Az együttes szerepét a death metalban sokan akkora jelentőségűnek tulajdonítják, mint a Venomét a black metalban.[2] Az együttes korai dalai a keresztényellenességről, sátánizmusról szólnak, megjelenésüket pedig a Venomhoz hasonló szegecselt bőrruhák, sátánista kellékek (fordított kereszt, pentagram) jellemezték. Az együttes menedzsere Debbie Abono volt, aki akkor már az ötvenes éveinek a közepén járó nagymama volt.[26][27] Abono a Possessed istenkáromló dalszövegeivel nem tudott azonosulni, sőt állítólag meg is sértődött amikor elolvasta a Seven Churches dalszövegeit.[22] Ennek ellenére beleegyezett, hogy amíg Becerra és LaLonde be nem fejezi a középiskolai tanulmányait, képviseli és menedzseli a zenekart.[22] Ezt követően Abono a San Francisco-i Bay Area legismertebb zenekarainak volt a menedzsere a Metallicától és az Exodustól kezdve az Obituaryn és a Cynicen át a Machine Headig.[28]

Az együttes első albuma a Seven Churches kiváló kritikákban részesült, főleg a sebességét és Becerra énekteljesítményét dicsérték sokan. A második albumot a letisztultabb Beyond the Gatest, viszont már mind a rajongók, mind a kritikusok csalódottan fogadták. Az 1986-ban megjelent album nem volt olyan jelentős és befolyásos mint az elődje, ezért a zenekar népszerűsége is csökkent.[29][30] A Possessed albumai közül a Seven Churches volt a legnépszerűbb, ezért a leggyakrabban erre a korongra emlékeznek a zenekar kapcsán.

A klasszikus felállás napjainkban[szerkesztés]

Jeff Becerra énekes/basszusgitáros 2007 óta újra az együttes tagja, jelenleg Észak-Kaliforniában lakik.[31] Munkaerő tanulmányai révén diplomát szerzett, de tervei közt szerepel egy jogi diploma megszerzése is.

Mike Sus dobos 1993-ban visszavonult a zenei pályáról, és azóta pszichológusként segít sérült embereken, többek között tanácsadóként kábítószerfüggöségben szenvedőknek.[32]

Larry LaLonde gitáros a Blind Illusion thrash metal együtteshez csatlakozott, ahol az 1988-ban megjelent The Sane Asylum albumon szerepelt. 1989-ben a zenekar basszusgitárosával Les Claypoolal megalapította a sikeres funk metalt játszó Primus zenekart.[7][33]

Larry Lalonde 1984 és 1987 között volt a Possessed tagja. Később a Primus gitárosaként vált ismertté, de dolgozott Serj Tankian számára is.

Mike Torrao gitáros 1993-ban Iconoklast néven alapított egy thrash metal együttest, mely a nyilvánosság számára sohasem mutatkozott be, és 1996-ban feloszlott. Azóta kertészként dolgozik, és csak időközönként zenél valahol. 2008-ban együttműködőtt az INaCAGE zenekarral.[34]

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

Megjelenés dátuma Cím Kiadó
1985 Seven Churches Relativity Records/Combat Records
1986 Beyond the Gates Relativity Records/Combat Records
2019 Revelations of Oblivion Nuclear Blast

Koncertlemezek[szerkesztés]

Megjelenés dátuma Cím Kiadó
2004 Agony in Paradise Agonia Records

Válogatások[szerkesztés]

Megjelenés dátuma Cím Kiadó
1992 Victims of Death Relativity Records/Combat Records
2003 Resurrection Agonia Records
2006 Ashes from Hell Boneless records

Demok/EP-k[szerkesztés]

Megjelenés dátuma Cím Kiadó
1984 Death Metal Independent
1987 The Eyes of Horror (EP) Combat
1991 1991 Demo
1992 1993 Demo

Videóklip[szerkesztés]

Megjelenés dátuma Cím Kiadó
1986 Beyond The Gates Relativity Records/Combat Records
2019 Shadowcult (koncert video) Nuclear Blast

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

  • Jeff Becerra - ének (1983–1987, 2007–napjainkig)+ basszusgitár (1983–1987)
  • Emilio Marquez - dob (2007–2008, 2009–napjainkig)
  • Robert Cardenas - basszusgitár (2012–napjainkig)
  • Claudeous Creamer - gitár (2016–napjainkig)
  • Daniel Gonzalez -gitár (2011–napjainkig)

Korábbi tagok[szerkesztés]

  • Mike Torrao - gitár (1983–1987) (1990–1993) + ének (1990–1993)
  • Brian Montana - gitár (1983–1984)
  • Barry Fisk - vokálok (1983) (pre-Possessed)
  • Geoff Andrews - bass (1983) (pre-Possessed)
  • Kurt Zanzey - gitár (1983) (pre-Possessed)
  • Larry LaLonde - gitár (1984–1987)
  • Mike Hollman - gitár (1993)
  • Paul Perry - basszusgitár (1992–1993)
  • Mike Sus - dob (1983–1987)
  • Colin Carmichael - dob (1990)
  • Bob Yost - basszusgitár (1990–1992)
  • Vanik Vartanian - dob (2008)
  • Duane Connley - gitár (1990)
  • Dave Alex Couch - gitár (1990–1991)
  • Chris Stolle - dob (1990–1991)
  • Walter Ryan - dob (1991–1993)
  • Mark Strausburg - gitár (1991–1993)
  • Bay Cortez - basszusgitár (2007–2010)
  • Rick Cortez - gitár (2007–2010)
  • Ernesto Bueno - gitár (2007–2010)

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Possessed | Biography & History. AllMusic.com: "The brutal Seven Churches was arguably the first true death metal album and set the stage for the genre's breakaway from thrash."
  2. a b c Possessed zenekar rövid története. [2008. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 20.)
  3. Seven Churches - Possessed | Songs, Reviews, Credits. AllMusic.com: "The band definitely displayed a strong Slayer influence; but it was ... Jeff Becerra who first introduced the barely decipherable grunting vocal style which would epitomize the death metal genre."
  4. Ti írtátok a death metalról. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 20.)
  5. Possessed's Jeff Becerra Gives Revealing Interview. Blabbermouth.net, 2008. július 22. (Hozzáférés: 2017. november 15.)
  6. MusicMight :: Artists :: POSSESSED. [2013. november 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 24.)
  7. a b c Possessed Bio @ The Gauntlet. [2009. március 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 24.)
  8. Possessed: Biography, Discography. [2011. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 24.)
  9. Twisted Minds, Possessed history. [2009. október 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 25.)
  10. a b c d Nagy Balázs. Sírontúli melódiák. Irigal kiadó, 20. o. (2007). ISBN 9637014217 
  11. Metal-Rules.com - Possessed: Where Are They Now?. [2011. május 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 24.)
  12. Nagy Balázs. Sírontúli melódiák. Irigal kiadó, 27. o. (2007). ISBN 9637014217 
  13. POSSESSED Signs With NUCLEAR BLAST. Blabbermouth.net, 2017. május 11. (Hozzáférés: 2017. május 12.)
  14. POSSESSED To Release Revelations Of Oblivion Album In May; Artwork, "No More Room In Hell" Visualizer Streaming. Brave Words & Bloody Knuckles, 2019. március 15. (Hozzáférés: 2019. március 15.)
  15. POSSESSED interview - Jeff Becerra. [2011. július 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 24.)
  16. POSSESSED interview - Brian Montana. [2010. április 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 24.)
  17. Seven Churches - Possessed | Songs, Reviews, Credits. AllMusic.com
  18. John Peel, Albert Mudrian. Choosing Death: The Improbable History of Death Metal and Grindcore. Feral House (200). ISBN 193259504X 
  19. KARMA006 - Various - Seven Gates of Horror. [2012. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 24.)
  20. PESTILENCE interview - Martin Van Drunen. [2009. augusztus 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 24.)
  21. PESTILENCE interview - Patrick Mameli
  22. a b c Konow, David. Bang Your Head: The Rise and Fall of Heavy Metal (page 234). Three Rivers Press (2002). ISBN 0609807323 
  23. FALKENBACH interview - Vratyas Vakyas. [2009. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 24.)
  24. ROTTING CHRIST interview - Sakis Tolis. [2011. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 24.)
  25. SAMAEL interview - Michael Locher (Vorph). [2009. február 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 24.)
  26. Konow, David. Bang Your Head: The Rise and Fall of Heavy Metal (page 233). Three Rivers Press (2002). ISBN 0609807323 
  27. Ian Christe. Sound of the Beast: The Complete Headbanging History of Heavy Metal (page 113). Harper Paperbacks (2004). ISBN 0380811278 
  28. OBITUARY interview - John Tardy. [2009. június 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 24.)
  29. Beyond the Gates - Possessed | Songs, Reviews, Credits. AllMusic.com: "Maybe they should have been a little more wary, as the recording that should have built upon the solid foundation laid down by the previous year's genre-forming debut Seven Churches (still regarded as one of death metal's inaugural cornerstones), wound up coming as a disappointment to most critic and fans alike." "...transforming a sound previously distinguished for its inexorable power into a ragged, decidedly weaker-kneed replacement."
  30. Possessed | Biography & History. AllMusic.com: "Their second effort, Beyond the Gates, was released, fittingly enough, on Halloween 1986, but didn't have the same impact as its predecessor."
  31. Jeff Becerra @ MySpace
  32. Possessed - Where Are They Now?, on Metal Rules Archiválva 2011. május 22-i dátummal a Wayback Machine-ben July 2001
  33. Twisted Minds, Possessed - Where Are They Now?. [2009. október 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 25.)
  34. The official INaCAGE website. [2018. augusztus 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 7.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Possessed
A Wikimédia Commons tartalmaz Possessed témájú médiaállományokat.