Cannibal Corpse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cannibal Corpse
Cannibal Corpse koncert Innsbruckban 2009. február 9-én
Cannibal Corpse koncert Innsbruckban 2009. február 9-én
Információk
Eredet Buffalo, NY, Amerikai Egyesült Államok
Alapítva 1988
Aktív évek 1988- napjainkig
Műfaj Death metal
Kiadó Metal Blade Records
Tagok
Alex Webster
Paul Mazurkiewicz
Rob Barrett
George "Corpsegrinder" Fisher
Erik Rutan
Korábbi tagok
Pat O’Brien
Chris Barnes
Jack Owen
Bob Rusay
Jeremy Turner

A Cannibal Corpse weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Cannibal Corpse témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Cannibal Corpse egy amerikai brutal death metal együttes, mely a New York állambeli Buffalo városában alakult 1988-ban. Jelenlegi székhelyük a floridai Tampában található. Pályafutásuk során tizenhat stúdióalbumot, két koncertalbumot, két gyűjteményes box szettet és négy DVD felvételt adtak ki. Kereskedelmi szempontból az egyik legsikeresebb death metal együttesnek számítanak, annak ellenére, hogy sem a rádiókban sem a nagy nézettségű zenei TV csatornákon nem lehet találkozni a dalaikkal. Egy 2015-ös felmérés szerint világszerte több, mint 2 millió nagylemezt adtak el,[1][2] melyből az Amerikai Egyesült Államokban 558929 darab talált gazdára.[3] 2021 áprilisában a Cannibal Corpse minden idők legjobb "első heti" eladásait és első Top 10-es helyezését érte el a Billboard Top Album Sales Charton, mivel a Violence Unimagined albumuk 14 000 eladott példánnyal a 6. helyre került.[4] Lemezeiket a Metal Blade Records adja ki.

A zenekar olyan témákat dolgoz fel dalaiban, mint a vérengzés, mazochizmus, kínzás, élőholtak, gyilkosság és halál valamint az embergyűlölet. Emiatt több helyen is betiltották koncertjeiket, főleg Németországban, lemezeiket pedig éveken át cenzúrázták erőszakos megjelenésük/dalszövegük miatt. Horrorfilmekből és -regényekből merítenek inspirációt, illetve olyan zenekaroktól, mint Slayer, Obituary, Kreator, Autopsy.

Történet[szerkesztés]

A Cannibal Corpse-ot a New York állambeli Buffaloban alapította Chris Barnes énekes, Alex Webster basszusgitáros, Jack Owen gitáros, Bob Rusay gitáros és Paul Mazurkiewicz dobos. A demólemezük kiadása után szerződtették őket a Metal Blade Records-hoz,[5] majd megjelent a debütáló albumuk Eaten Back to Life címen.

További két albumot adtak ki Butchered at Birth és Tomb of the Mutilated címen, majd Bob Rusay gitárost felváltotta Rob Barrett,[6] ezt követően pedig kiadták a Hammer Smashed Face névre keresztelt EP-t, aminek címadó dala azóta klasszikussá nőtte ki magát.

A The Bleeding kiadását követően a zenekar frontembere, Chris Barnes ki lett utasítva a zenekarból nézeteltérések miatt. A vokálos posztját a ma már emblematikusnak számító George "Corpsegrinder" Fisher töltötte be. Az 1996-ban kiadott Vile album remek visszhangot kapott, és ez volt az első death metal album ami felkerült a Billboard toplistára (#122).[forrás?]

A 2004-es The Wretched Spawn kiadása után Jack Owen kilépett az együttesből, hogy a többi projektjével foglalkozzon, az akkor aktuális turnén pedig Jeremy Turner töltötte be a helyét. Ezt követően a Malevolent Creation/Hate Plow/Solstice gitárosa, Rob Barrett lépett be a zenekarba, aki korábban már részt vett két Cannibal Corpse lemez elkészítésében (The Bleeding, Vile). 2006-ban a Cannibal Corpse kiadta a Hate Eternal frontemberével, Erik Rutannal a tizedik lemezét, a Kill-t. A zenekar eddigi történetét rögzítő, számos kulisszatitkát felfedő, rengeteg koncertfelvételét tartalmazó, valamint húszéves születésnapját kikiáltó DVD 2008-ban jött ki Centuries of Torment: The First 20 Years néven. 2009 februárjában megjelent az Evisceration Plague, az együttes 11. nagylemeze. A folytatás 2012 márciusában jelent meg Torture címmel, majd újra masszív turnéra indult a zenekar.[7]

2014 februárjában a Cannibal Corpse kijelentette, hogy új albumot készítenek, az A Skeletal Domaint. Az albumról a "Sadistic Enbodiment" kislemez júliusban jelent meg.[8] Az A Skeletal Domain 2014. szeptember 16-án jelent meg.

2017. november 3-án megjelent a Cannibal Corpse tizennegyedik stúdióalbuma, a "Red Before Black".

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi tagok

Korábbi tagok

Koncerttagok

Idővonal[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Nagylemezek[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

Koncertlemezek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cannibal Corpse Awarded With Plaque Signifying Sales of More Than Two Million. Ultimate Guitar Archive, 2015. február 12. (Hozzáférés: 2015. február 13.)
  2. It's Official: CANNIBAL CORPSE Are The Top-Selling Death Metal Band Of The SoundScan Era”, BLABBERMOUTH.NET, 2003. november 17. (Hozzáférés ideje: 2018. január 22.) (amerikai angol nyelvű) 
  3. Cannibal Corpse: 1,000,000 Records Sold. blabbermouth.net, 2003. október 14. (Hozzáférés: 2009. február 5.)[halott link]
  4. Cannibal Corpse enter Top 10 at no. 6. Billboard.com . (Hozzáférés: 2021. április 29.)
  5. Talk Today: Cannibal Corpse: Jack Owen”, USA Today, Gannett Company, 2001. március 22. (Hozzáférés ideje: 2014. október 23.) 
  6. Pratt, Greg: Cannibal Corpse Staring through the Eyes of the Banned. exclaim.ca, 2012. [2013. július 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 23.)
  7. Cannibal Corpse begins recording new album. blabbermouth.net. (Hozzáférés: 2014. október 23.)[halott link]
  8. Cannibal Corpse to begin recording new album this weekend. blabbermouth.net. (Hozzáférés: 2014. október 23.)
  9. Cannibal Corpse to Release New Album "Violence Unimagined" in 2021. ThePrp.com

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]