Polgári Válasz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Polgári Válasz

Mottó: Hagyomány, teljesítmény, felelősség
Adatok
ElnökAczél Dániel

Alapítva2020. december 4.
Székház6300 Kalocsa, Hosszú Antal u. 29/B

Ideológiakonzervativizmus
liberális konzervativizmus
kereszténydemokrácia
gazdasági liberalizmus
Politikai elhelyezkedésjobboldal
Parlamenti jelenlét2021–2022
Parlamenti mandátumok
0 / 199
Megyei közgyűlési mandátumok
0 / 381
Európai parlamenti mandátumok
0 / 21
Hivatalos színei
  téglavörös
  fehér

Magyarország politikai élete
Weboldala

A Polgári Válasz egy 2020. december 4-én létrejött magyar politikai mozgalom, mely 2021. március 4-én alakult párttá. Magukat hagyománytisztelő, teljesítményelvű és felelősen gondolkodó, keresztény, konzervatív polgári pártként határozzák meg.

Története[szerkesztés]

A Polgári Válasz 2020. december 4-én alakult meg négy alapító taggal, név szerint Bencsik János független, korábban jobbikos országgyűlési képviselő, Mihátsiné Dózsa Hajnalka, Ostffyasszonyfa független polgármestere, Rába Kálmán, a Vas megyei közgyűlés tagja, kőszegi önkormányzati képviselő, valamint Varga Dániel, Budapest I. kerületi önkormányzati képviselő.[1] Korábban Bencsik János, Rába Kálmán és Varga Dániel is Jobbikban politizáltak, Mihátsiné Dózsa Hajnalka pedig alapító tagja a Közösen Vas Megyéért Egyesületnek is, amelynek elnöke a szintén a Jobbikból kilépett Bana Tibor országgyűlési képviselő.

A pártból való távozásuk annak a kilépési hullámnak volt a része, mely a Jobbik év eleji tisztújítását követte. A belső konfliktusokat az okozta, hogy többen is szembekerültek a tisztújításon elsöprő győzelmet arató Jakab Péterrel és a párt új elnökségével. A Jobbikból és a párt országgyűlési frakciójából ezután lépett ki Bana Tibor és Bencsik János is.[2]

2021. február 2-án Bencsik és a Polgári Válasz aktivistái megpróbálták lezárni a kormányközeli vállalkozó, Garancsi István érdekeltségében álló Las Vegas Casinót.[3]

Február 17-én Sneider Tamás független országgyűlési képviselő, a Jobbik volt elnöke bejelentette, hogy csatlakozik a Polgári Válaszhoz.[4]

Március 4-én jelentették be, hogy a Polgári Válasz párttá alakul, és egyúttal közölték azt is, hogy a párt önállóan indul a 2022-es országgyűlési választásokon, saját listát, az egyéni választókerületekben pedig saját jelölteket állít.[5]

2022. február 5-én Bencsik János bejelentette, hogy pártja nem fog saját listát állítani, és mindössze egyetlen körzetben indítanak jelöltet, Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú egyéni választókerületében.[6]

2022. szeptember 4-én Bencsik Jánost Aczél Dániel váltotta a párt élén.[7][8]

Irányelvei[szerkesztés]

Bevallásuk szerint azért alakult meg a mozgalom, hogy azok hangja legyen a magyar közéletben, akiket jelenleg senki nem képvisel. A párt különböző okokból ugyan, de egyaránt elutasítja „a Fidesz–KDNP által kiépített pártközpontú államot és a 2010 előtti kormányzás bűneivel szembesülni képtelen egylistás koalíciót”, amely szerintük ezáltal a hatalom egyik fenntartójává vált.[9] Céljuk olyan „szellemi, lelki és erkölcsi megújulás, amely az egész magyar társadalmat áthatja, és ennek megfelelő képviselőket juttat döntéshozói pozíciókba”.[9] Konkrétabb céljuk a középosztály megerősítése és a polgári létforma elérhetővé tétele.[9]

„Azoknak a hangja kívánunk lenni, akiket sem a kormányoldal, sem a közös pártlistára készülő ellenzék nem képvisel. Az a célunk, hogy meghaladjuk az egymást gyűlölő, mégis egymást életben tartó politikai szekértáborokat, és alternatívát nyújtsunk azoknak, akik sem a NER, sem az O1G politikájával nem tudnak azonosulni." (Bencsik János)

Elnöksége[szerkesztés]

Elnökei[szerkesztés]

A Polgári Válasz elnökei
Kép Név hivatal kezdete hivatal vége
Bencsik János 2020. december 4. 2022. szeptember 4.
Aczél Dániel 2022. szeptember 4. hivatalban

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zrt, HVG Kiadó: Pártot alapított Bencsik János Polgári Válasz néven (magyar nyelven). hvg.hu, 2020. december 4. (Hozzáférés: 2021. március 23.)
  2. Tamás, Nótin: Új politikai mozgalmat indít az exjobbikos Bencsik János (magyar nyelven). index.hu, 2020. december 4. (Hozzáférés: 2021. március 23.)
  3. Bencsik János megpróbálta bezárni Garancsi István egyik kaszinóját (magyar nyelven). https://azonnali.hu/, 2021. február 2. (Hozzáférés: 2021. március 23.)
  4. Tamás, Németh: Megvan, hogy hol folytatja Sneider Tamás (magyar nyelven). index.hu, 2021. február 17. (Hozzáférés: 2021. március 23.)
  5. Párttá alakul az exjobbikos Bencsik János mozgalma, a Polgári Válasz (magyar nyelven). telex, 2021. március 4. (Hozzáférés: 2021. március 23.)
  6. Egyetlen jelöltet indít a Polgári Válasz, de ő máris visszalépésre szólította fel ellenzéki ellenfelét (magyar nyelven). Magyarnarancs.hu. (Hozzáférés: 2022. február 24.)
  7. Új elnököt választott a Polgári Válasz. mandiner.hu, 2022. szeptember 4. (Hozzáférés: 2022. szeptember 11.)
  8. Facebook. www.facebook.com. (Hozzáférés: 2022. szeptember 6.)
  9. a b c Polgári Válasz káté (magyar nyelven). Polgári Válasz. [2021. április 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 23.)

További információk[szerkesztés]