Olasz János (színművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Olasz János
Született1904. december 29.
Öcsöd
Elhunyt1968. március 2. (63 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
IskoláiRózsahegyi Kálmán színiiskolája
Színészi pályafutása
Híres szerepeiSámson Mihály Süt a nap c. film (1939)
Theirésziász Szophoklész: Antigoné
Első sírásó William Shakespeare: Hamlet
Rácz tanár úr Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

SablonWikidataSegítség

Olasz János (Öcsöd, 1904. december 29.Budapest, 1968. március 2.) magyar színész.

Életpályája[szerkesztés]

Öcsödön született, 1904. december 29-én. Apja: Olasz Lajos ácsmester volt, anyja: Kolop Rebeka. A Színházi Élet című lapnak nyilatkozta 1938-ban:

„Öcsödön, Békés megyében születtem, ott egyszerű földmívesember az apám. Van egy kis földünk, de csak pár hold az egész. Onnan jöttem el Pestre, tizenhatéves koromban… A gázgyár udvaraiban dolgoztam először, mint napszámos, később a gépek mellé kerültem és ma már a gázgyár »nyomozója« vagyok. Az elköltözött lakók új címét, a ki nem fizetett gázszámlák adósait nyomozom ki. Ez már úri foglalkozás, ahhoz képest, ahogy kezdtem. Később évek múlva már »műkedvelőztem« is a gázműveknél. A műkedvelő egyesületben…Zilahy Lajos darabjaiban…sokat játszottam… Zilahy valahol láthatott vagy hallott rólam, nem tudom, de egyszer csak hivattak a filmgyárba, hogy azonnal keressem fel Zilahy urat. A lakásán találkoztunk, először jól végignézett, aztán megkezdődött a tűzpróba. Szavaltam, beszéltem, felolvastam, énekeltem. Zilahy úr azt mondta: neki tetszik amit csinálok, habár még nyers vagyok. Egy hónapon keresztül még nyolcszor voltam nála, azalatt sokat tanultam…közben sohase mondta, hogy én forgom játszani Sámson Mihályt a filmen, csak a végén tudtam meg.[1]

1921 tavaszán került a fővárosba. Kezdetben kubikosként dolgozott a Csepeli Szabadkikötő építkezésén, majd az Óbudai Gázgyárhoz került, ahol eleinte szintén kubikos, fizikai munkás, majd gépész, később gázgyári tartozásbehajtó volt. Az óbudai Gázművek Önképzőkörében kezdett színészettel foglalkozni, itt műkedvelő színészként több Zilahy-darabban játszott és Zilahy Lajos felfedezettjeként lett a Süt a nap című film főszereplője. Ebben a filmben egyik partnere volt Rózsahegyi Kálmán, akinek színiskolájában végezte tanulmányait. 1953-tól nyugdíjba vonulásáig az Állami Déryné Színház társulatának tagja volt.

Színházi szerepeiből[szerkesztés]

Filmes és televíziós szerepei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]