Moszkvai fegyverszünet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Moszkvai fegyverszünet (1944)
Területek, melyeket Finnországnak át kellett adnia Szovjetuniónak a folytatólagos háború után. Porkkala 1956-ban vissza lett csatolva az országhoz
Területek, melyeket Finnországnak át kellett adnia Szovjetuniónak a folytatólagos háború után. Porkkala 1956-ban vissza lett csatolva az országhoz
Típusatöbb oldalú fegyverszüneti egyezmény
Aláírás dátuma1944. szeptember 19.
Aláírók Szovjetunió
 Egyesült Királyság
 Finnország
Nyelvek

A moszkvai fegyverszünet Finnország, illetve Szovjetunió és szövetségese, az Egyesült Királyság között jött létre 1944. szeptember 19-én, lezárva a második világháború idején lezajlott folytatólagos háborút. A fegyverszünet visszaállította az 1940 márciusában aláírt moszkvai békeszerződés rendelkezéseit néhány módosítással. A végleges rendezést Finnország és a többi tengely-ország, valamint a legtöbb szövetséges hatalom között Párizsban írták alá 1947-ben.

A békeszerződés feltételei[szerkesztés]

A szerződési feltételek hasonlóak voltak, mint az 1940-ben aláírt moszkvai békeszerződés: Finnország kénytelen volt átengedni Karélia és Salla részeit, ahogyan a Finn-öböl egyes szigeteit is. Az új szerződésben szerepel Petsamo visszaadása is (Pecsengszkiji körzet), valamint Finnország továbbra is kénytelen bérbe adni Porkkala területét újabb ötven évre. Ez a terület 1956-ban ismét finn fennhatóság alá került.

Szigorú pénzbeli jóvátételt állapítottak meg a finneknek 300 000 000 USD értékben (ami 2012-es értéken 4 milliárd USD), valamint számos egyéb háborús jóvátételt kellett fizetniük hat éven keresztül.[1] Kénytelen lett elismerni a Finn Kommunista Párt létrejöttét (később a párt szabályzatában eszközöltek némi változtatást) és megtiltották, hogy a Szovjetuniót fasiszta államnak titulálják.[2] Továbbá a szovjetek követelték, hogy a háborús felelősöket tartóztassák le és bírósági eljárásban ítéljék el. Az egyik legismertebb ilyen eset Risto Rytivel kapcsolatos, akit tíz év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, majd 1949-ben elnöki kegyelemmel szabadlábra helyezték.[3] A fegyverszüneti szerződés kötelezte Finnországot, hogy korábbi szövetségesével, a náci Németország csapataival fegyveresen szálljon szembe, amely a lappföldi háborúba torkollott és egészen 1945. április végéig elhúzódott.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (finnül) Last war reparation train crossed Finnish-Soviet border 50 years ago Archiválva 2011. június 4-i dátummal a Wayback Machine-ben Helsingin Sanomat, 2002. szeptember 3.
  2. (finnül) Jukka Nevakivi (2006) Jatkosodasta nykypäivään. (From Continuation War to Today. In: Suomen poliittinen historia 1809–2006. WSOY, Helsinki
  3. Jakobson, Max (former Finnish Ambassador to the UN) Finnish wartime leaders on trial for „war guilt” 60 years ago Helsingin Sanomat International edition, 2005. október 28.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Moscow Armistice című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Eino Jutikkala, Kauko Pirinen. Finnország története (magyar nyelven). Kairosz Kiadó, 344–350. o. (2004). ISBN 963 95 6876 7 

Külső hivatkozások[szerkesztés]