Matyasovich Henrik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Matyasovich Henrik
Született1923. április 28.
Szamosújvár
Elhunyt2006. június 23. (83 évesen)
Szeged
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaszerzetes
SablonWikidataSegítség

Matyasovich Henrik (Szamosújvár, 1923. április 28.Szeged, 2006. június 23.) jezsuita szerzetespap, külföldi magyar lelkész, a leuveni Collegium Hungaricum volt igazgatója.

Élete[szerkesztés]

Szamosújváron született 1923. április 28-án. Édesapja katonatiszt volt. Szülei közül csak német származású édesanyja volt katolikus. 10 éves korában elvesztette édesanyját, apja újra nősült. Kereskedelmi iskolát végzett.

1944. augusztus 14-én lépett be Jézus Társaságába. A Manréza megszállásakor társaival együtt rövid időre a rend kalocsai rendházba költözött. 1949-ben a rend utasítására megpróbált külföldre szökni, de elfogták, és öt hónapra elítélték tiltott határátlépési kísérlet miatt.

Büntetését a szombathelyi börtönben töltötte le, onnan pedig az Andrássy út 60-ba került. Végül 68 szerzetessel és klerikussal együtt őt is a kistarcsai internáló táborba vitték. Az internáló táborban Mócsy Imre jezsuita vezetése alatt titokban teológiát tanult.

Négy és fél év internálás után parkettásként, sekrestyésként, és fűtőként dolgozott. 1956-ban Nyugatra menekült, és Maastrichtban fejezte be a teológiai tanulmányait. Ott szentelték pappá két magyar rendtársával, Weissmahr Bélával és Nagy Ferenccel együtt 1957. augusztus 22-én.

1972-ig Hollandiában volt a magyarok lelkésze. 1972-től átvette a leuveni Collegium Hungaricum igazgatását, amit 1983-ig látott el. 1983-ban Nyugat-Németországba költözött, és ott tevékenykedett mint magyar lelkész. Életünk. Az európai magyar katolikusok lapja szerkesztőjeként is dolgozott. A rendszerváltoztatás után önként visszaköltözött Magyarországra, és a rend szegedi tanulmányi házában élt haláláig.

Külső hivatkozások[szerkesztés]