Maasmechelen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maasmechelen
Maasmechelen címere
Maasmechelen címere
Maasmechelen zászlaja
Maasmechelen zászlaja
Maasmechelen város elhelyezkedése Limburg tartományban
Maasmechelen város elhelyezkedése Limburg tartományban
Közigazgatás
Ország Belgium
RégióFlandria zászlója Flandria
KözösségA belgiumi flamand közösség zászlója Flamand Közösség
TartományA belga Limburg tartomány zászlója Limburg
JárásTongeren
KerületeiEisden
Leut
Mechelen-aan-de-Maas
Meeswijk
Opgrimbie
Vucht
Boorsem
Uikhoven
PolgármesterGeorges Lenssen (Open VLD)
Irányítószám3630
Körzethívószám089
Testvérvárosok
Lista
Škofja Loka (Szlovénia)
Népesség
Teljes népesség38 193 fő (2018. jan. 1.)[1]
Gazdaság
Földrajzi adatok
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 50° 59′ 48″, k. h. 5° 42′ 09″Koordináták: é. sz. 50° 59′ 48″, k. h. 5° 42′ 09″
Maasmechelen weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Maasmechelen témájú médiaállományokat.

Maasmechelen belga település a flandriai Limburg tartományban, a tongereni járás területén található. A városnak a résztelepülésekkel együtt 36661 lakosa van[2] (a helyi megnevezésük maasmechelaar[3]

A település legnagyobb része a Maas (Meuse) folyó völgyében fekszik, és közvetlenül határos Hollandiával. A település nyugati része, amely Zutendaal és As városokkal szomszédos, a Kempen fennsíkon található. A két földrajzi egység közötti szintkülönbség helyenként eléri a 45 métert.

Közigazgatásilag Maasmechelen része még Mechelen-aan-de-Maas, Vucht, Leut, Meeswijk, Uikhoven, Eisden, Opgrimbie, Boorsem és Kotem települések.

Maasmechelent legkönnyebben az E314-es autópályán lehet megközelíteni Brüsszel, Leuven vagy Aachen felől. A Mass folyóval nagyjából párhuzamosan fut az N78-as út, amely Maasmechelent és résztelepüléseit köti össze.

Bányászat[szerkesztés]

Elhagyott bányatornyok Maasmechelen közelében

Eisden település északi részén 1907-ben kezdte meg a kőszén bányászatát az S.A. Charbonnages Limbourg-Meuse vállalat, amely 1923-1987 között N.V coal mines Limburg-Maas néven működött. A bánya egyes épületei még ma is láthatók, területének egy részén található ma a Maasmechelen Village bevásárlófalu. A bánya épületeinek nagy részét 1987 után lerombolták, a maradékban ma önkormányzati iskola, szálloda, kávézó és mozi működik. A bánya aknái felett épített tornyokat ipari emlékműként őrizték meg.

A bánya munkásai számára Eisden, Vucht, Mechelen és Opgrimbie településeken lakóövezeteket építettek, majd később szociális lakóövezeteket alakítottak ki itt. A környéken nagy nehézséget okoz az építtetőknek, hogy a használaton kívüli aknák, járatok beomolhatnak, amely a talaj megsüllyedését és a házak instabillá válását okozhatja. Emellett a talajvizet is állandóan ki kell pumpálni a járatokból, a vizet tisztítás után Limburg tartomány nagy részén ivóvízként használják.

A bányaművelés a környék lakosságát is befolyásolta: a munkások nagy számban érkeztek Hollandiából, Lengyelországból, Olaszországból és Törökországból, leszármazottaik ma is itt élnek. Ezen kívül szlovén és görög bevándorlók is érkeztek – a becslések szerint a mai lakosság fele nem belga származású.

Kultúra[szerkesztés]

  • Maasmechelenben számos olasz és görög étterem található
  • A belvárosban speciális török és olasz boltok és szupermarketek működnek
  • A városban egy nagyobb (török) és két kisebb (marokkói) mecset szolgálja ki a helyi muzulmán közösséget. ezen felül egy görök katolikus templom is működik itt. Eisden-Tuinwijk-ban található a bányakatedrális, amelyet a helyi bányászok védőszentjének, nikomédiai Szent Borbálának szenteltek.
  • A városban és környékén számos fesztivált rendeznek minden évben:
    • meglepő módon a karnevál november 11-én kezdődik Maasmechelenben
    • a De Limburgse Stripbelofte keretén belül minden évben ide gyűlnek a belga képregények rajongói és rajzolói
    • nyaranként önkéntesek rendezik a kétnapos Moshvalleyfest metálzenei fesztivált
    • a helyi infjúsági központ közreműködésével szervezik a Glitz zenei fesztivált a techno/elektro zene kedvelőinek

Érdekesség[szerkesztés]

A holland De partizanen című tévésorozatot,[4] amely egy második világháborús holland partizáncsoportnak állított emléket, Leut faluban és környékén forgatták. A sorozat érdekessége, hogy a szereplők a helyi limburgi nyelvjárást használták.

A város közepén található szökőkútban 2006-ban horogkeresztet véltek felfedezni a GoogleEarth használói.[5] A polgármester ígéretet tett a szökőkút átépítésére, bár a földről a kereszt nem látható.

Turisztika, természet[szerkesztés]

A Hoge Kempen látképe Mechelse Hei közelében
Komp a Maas folyón Maasmechelen közelében
  • A település területén fekszik a Hoge Kempen belga nemzeti park jelentős része. A nemzeti park egyik hivatalos "bejárata" (Toegangspoort), a Mechelse Heide itt található.[6] A bejárat közelében kávézó, kempingek és a nemzeti parkon keresztül vezető ösvények kiindulási pontja található.
  • A régi eisdeni vasútállomás közelében található a Het Kolenspoor kisvonat végállomása, amely a nemzeti parkon keresztül viszi az utazókat a régi limburgi bányákat a belga nemzeti vasúthálózattal összekötő síneken.
  • A Maas folyó árterében található a 280 hektáros de Maaswinkel. A kiemelkedően szép területen gyalog- és kerékpárút-hálózatot építettek ki.[7][8] Leut falu környékén 1981 óta legelésznek a lengyel eredetű konik kislovak.
  • Maasmechelen környéke kiterjedt kerékpárúthálózattal rendelkezik, amelyet 1995 óta a helyi Regionaal Landschap Kempen en Maasland kezelésébe tartozik.[9] A kerékpárút-hálózatot az eisdeni Hugo Bollen, volt bányamérnök tervezte meg és jól kijelölt csomópontjaival igen könnyű tájékozódást tesz lehetővé.[10]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Maasmechelen című holland Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wettelijke Bevolking per gemeente op 1 januari 2018. Statbel. (Hozzáférés: 2019. március 9.)
  2. 2008. január 1-jei adat. Forrás: Statbel - Totale residerende bevolking per jaar, op 1 januari Archiválva 2009. november 28-i dátummal a Wayback Machine-ben
  3. VRTtaal.net - Maasmechelen. [2010. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 11.)
  4. [1]
  5. Internetters ontdekken hakenkruis-fontein via Google Earth. [2008. március 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 11.)
  6. Startpunt: Mechelse Heide, 2010 [2009. július 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 12.)
  7. [Vlaanderen]: de Maaswinkel - Tourisme Vlaanderen, 2010 (Hozzáférés: 2010. május 12.)
  8. [Meerbeek]: de Maaswinkel - Hans Meerbeek fotói. www.pbase.com, 2010 (Hozzáférés: 2010. május 12.)
  9. [Kempen en Maasland]: Fietsroute-netwerk in Landschap Kempen en Maasland, 2010 [2009. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 12.)
  10. [ü fietsen in Vlaanderen]: Az egyik ajánlott túra a környéken: Oude stadjes en typische dorpjes langs de wispelturige Maas. (16 km), 2010 [2010. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 12.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]