Nagyító

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Lupe szócikkből átirányítva)
Nagyító

A közeli kicsiny tárgyak látószögének megnövelésére a nagyítót használják. A felhasználási területe nagyon széles: használják az ékszerészek, az órások, dolgoznak vele a fogászatban, a szemészetben, a geológiában stb.

Nagyító[szerkesztés]

A nagyítóknál nem a lineáris-, hanem a szögnagyítást veszik alapul. A látószög a tárgy két egymástól legtávolabb lévő pontjából a szembe érkező fénysugarak által bezárt szög.

Gyűjtőlencse
Zsebnagyító
Kézi nagyító

A szögnagyítás:

, ahol a nagyítóval észlelt, pedig a szabad szemmel látható látószög.

Kis szögek esetén a látószögek tangensével is számolhatunk: .

Egyszerű nagyító (lupe)[szerkesztés]

Az egyszerű nagyító egy gyűjtőlencse, amely a fókusztávolságán belül lévő tárgyról a tiszta látás távolságán belül – ez mintegy 25 cmlátszólagos, egyenes állású, nagyított képet ad.

A lupe szögnagyításának abszolút értéke:

,

ahol d a tiszta látás távolsága, f pedig a fókusz-vagy gyújtótávolság. 25-30-szoros nagyításon felül a lupe helyett mikroszkópot kell használni.

Felhasználási területek[szerkesztés]

Ékszerészek[szerkesztés]

Az ékszerészek leggyakrabban egy 10-szeres nagyítású kézi nagyítót használnak a drágakövek csiszolásánál, ez a nagyítás bőven elég a csiszolandó kő megvizsgálására.

Óraművesség[szerkesztés]

A mechanikus órák részeinek átvizsgálásához és az összeszereléshez az órások egyszerű nagyítót használnak.

Fényképezés[szerkesztés]

A fényképészek a nagyítót a negatívok és diapozitívok áttekintésére, szerkesztésére és/vagy elemzésére használják.

Nyomtatás (nyomdászat)[szerkesztés]

A nyomdászok az ofszet- és a flexografikus technikában elterjedten használják a kézi nagyítót, „lupét”, hogy gondosan megvizsgálják, megfelelő-e a festék a papíron. Nagyítóval ellenőrzik a színeket és azt is, hogy a hengerek helyesen nyomtatják-e az írásjeleket.

Sebészet[szerkesztés]

A sebészek akkor használják a nagyítókat, amikor nagyon érzékeny, vagy könnyen megsérthető műtéti területen dolgoznak. Ezek a nagyítók különlegesek és személyre szabottak, azért, hogy a legjobb látási viszonyokat biztosítsák.

Földtan (Geológia)[szerkesztés]

A kézi nagyítót a geológusok a sziklát alkotó ásványi anyagok meghatározására használják. Ez az eszköz számukra nélkülözhetetlen.

Entomológia[szerkesztés]

A hivatásos és amatőr rovartudósok gyakran használnak nagyítót a rovarok azonosításához a terepen, ahol a mikroszkóp használata kivitelezhetetlen lenne.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Loupe című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category:Magnifying glass
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagyító témájú médiaállományokat.