Kovács Nándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kovács Nándor
Személyes adatok
Teljes névKovács Nándor
Születési dátum1957. augusztus 11.
Születési helyMagyarország magyar
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
19911996.NB Ijátékvezető/asszisztens
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
19931996.FIFA-tagasszisztens
SablonWikidataSegítség

Kovács Nándor (Győr, 1957. augusztus 11.–) magyar nemzeti labdarúgó-játékvezető.

Pályafutása[szerkesztés]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

20 éves korában 1977-ben - Budapesten az egyetemen - játékvezető toborzást tartottak, melyre 50 társával együtt jelentkezett. 25 -en tettek sikeres vizsgát, de csak ketten kezdték el a működést. 1981-ben a diploma megszerzését követően került vissza Pécsre, ekkor már megyei I. osztályú mérkőzéseket vezetett. Országos utánpótlás kerettag besorolást 1989-ben kapott és az első NB II-es mérkőzés vezetésére 1991-ben került sor, egyből a forduló játékvezetője lett. 1993-ban a FIFA létrehozta a nemzeti partbíró kereteket, Nehéz döntés előtt állt, mert Tatán az edzőtáborban a Játékvezető Testület elnöksége felajánlotta neki az NB I-es asszisztensi tagságot és rövidesen a FIFA partbíró jelölést, de a keret tagjait csak partbíróként működtették még megyei szintű mérkőzéseken is. 1995 őszén - forgalmi akadályok miatt - későn érkezett meg Újpestre, ezért a mérkőzés is később kezdődhetett el. A késés nemcsak a kezdési időpontot befolyásolta, de kihatott a mérkőzésen való működésre is. Ezt követően kevesebb küldést kapott, mely kedvét, önbizalmát, magabiztosságát is kikezdte, többször kisebb hibát is vétett. 1996-ban kimaradt a nemzeti partbírói keretből. A visszaminősítés után a játékvezetéssel természetesen nem szakított, a megyei NB III-as játékvezető keret tagjaként működött, majd az aktív játékvezetői pályafutása után ellenőrként tevékenykedett.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés]

A döntés megszületett, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Játékvezető Bizottsága (JB) terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 1994-től tartotta nyilván bírói keretében. 1994-ben bemutatkozhatott a SzlovéniaCiprus válogatott mérkőzésen. Ezt még hat nemzetközi mérkőzés követte, többek között a MoldovaWales Európa bajnoki selejtező. /Ez volt a független Moldova első válogatott mérkőzése/ és a DortmundLazio UEFA Kupa negyeddöntő mérkőzés. 1996-tól nem jelölték a FIFA partbíró keretébe.

Sportvezetői pályafutása[szerkesztés]

2005-től a Baranya megyei Labdarúgó-szövetség (LSZ) Játékvezető Bizottság (JB) elnökségi tagja, az Oktatási és Utánpótlás Albizottságának vezetője. 2007-től megyei instruktor.

Források[szerkesztés]