Juan Carlos Cáceres

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Juan Carlos Cáceres
Caceres.JPG
Juan Carlos Cáceres
Életrajzi adatok
Születési név Juan Carlos Cáceres
Született 1936
Buenos Aires, Argentína
Származás  Argentína
Pályafutás
Műfajok Tango, Jazz
Aktív évek 1977 - napjaink
Hangszer ének, zongora, harsona
Kiadók Mañana

Juan Carlos Cáceres weboldala

Juan Carlos Cáceres (1936. Buenos Aires, Argentína - ) a világ egyik legnevesebb és legkarizmatikusabb tangóművésze, mondhatni egyszemélyes tangó-történelem. Zongorán és harsonán játszik igazán maradandót. Az éneklés mellett még elég kiemelkedő festő is.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1936-ban Buenos Airesben látta meg a napvilágot. Rajongása a zenéért már gyermekkorban jelentkezett nála. Egy rádióműsor volt a kedvence, amiben a tangó fejlődését mutatták be. A műsorban olyan felvételek is megszólaltak, melyekben a környékbeli és katonai fúvószenekarok játszottak dalokat a candombe-tól a habanerán, a fandangon, a milongán át a tangóig. Cáceres legkedvesebb előadója a bandoeón-játékos Anibal Troilo volt.

Művészeti iskolába járt, ahol zongorázni és harsonázni tanult. Festeni is ebben az időben kezdett, csak saját maga szórakoztatására. A zenei műfajok közül a tangó és a jazz érdekelte, azon belül is inkább, a romantikus válfaja. Napjai úgy teltek, hogy nappal iskolába járt, éjszakánként viszont a forradalmárok kedvelt találkozóhelyén, a Cueva de Passarato nevű jazz-klubban harsonázott.

A ’20-as éveiben az argentin tangó-zenészek gyakran megfordultak az Egyesült Államokban. Az ott tanult jazz akkordokkal keverték szerzeményeik hangzásvilágát. A második világháború után sok francia muzsikus telepedett le Argentínában, akik magukkal vitték Django Reinhardt egyedinek számító manouche stílusát. Következésképp, gitáriskolák kezdtek nyílni Argentína kis- és nagyvárosaiban egyaránt. A habanera, a murga, a milonga és ezek az új hatások mind hozzájárultak Cáceres zenei fejlődéséhez.

Az 1966-os puccs idején Spanyolországba költözött, majd néhány év múlva Franciaországban telepedett le. 1977-ben alapította meg Gotan nevű tangó-zenekarát, melynek ő volt a zongoristája. Elsősorban eredeti latin darabokat játszottak.

Az évek folyamán egyre többet foglalkozott a festészettel, egy időre még a zenélést is felhagyta emiatt. Festményeinek témáit legtöbbször a tangó-ból meríti. Festett már képet a tangó aranykorának népszerű énekeséről Carlos Gardel-ről, valamint Astor Piazzolla-ról, amint Anibal Toilo-val muzsikál éppen, de készített már freskót Latin-Amerika történetéről is.

1989-ben tért vissza a zenevilágba új együttesével a Tangofon-nal, melyben újabb oldalát mutatta meg, hogy énekelni is kiválóan tud. Innentől kezdve népszerűsége egyre csak nőtt. Szólóalbumokat is készített, nyers és mégis bársonyos hangja, szenvedélyes előadásmódja mindenkit azonnal lenyűgözött.

2005-ben megjelent Murga Argentina című lemeze, mely óriási sikert aratott. Az albumot rengeteg fesztivál és koncert meghívás követett a világ minden tájáról. 2006-ban vendégként játszott napjaink egyik legnépszerűbb tangó-együttese, a Gotan Project - Lunático című albumán. Cáceres jelenleg egy új elektro-jazz-tangó egyveleg projecten dolgozik.

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]