Jánossy László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jánossy László
Született1955. április 20. (69 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
IskoláiEötvös Loránd Tudományegyetem
KitüntetéseiMagyar Ezüst Érdemkereszt (2009)
SablonWikidataSegítség

Jánossy László (Budapest, 1955. április 20. –) biológus, kutató, madarász, környezetvédelmi-, környezetpolitikai- és klímaváltozás-szakértő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület volt igazgatója, a Fővárosi Állat- és Növénykert korábbi gyűjteményi igazgatója.

Származása[szerkesztés]

Jánossy László a nemesi származású, értelmiségi Jánossy családba született 1955. április 20-án Budapesten. Édesapja Jánossy Dénes (1926–2005) ornitológus, geológus professzor, a Magyar Természettudományi Múzeum Őslénytani és Földtani Tárának egykori igazgatója, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hajdani alapító és örökös elnöke. Nagyapja, Jánossy Dénes (1891–1966) levéltáros, történész, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja (1940), a Kossuth-emigráció történetének kiemelkedő jelentőségű kutatója, 1942 és 1949 között a Magyar Országos Levéltár főigazgatója, 1945 és 1948 között a Magyar Nemzeti Múzeum elnöke volt. Édesanyja Kölley Emma, a Magyar Nemzeti Bank könyvelője, anyai ági ükapja Klösz György fényképész, a magyarországi városfotózás úttörője és egyik legjelentősebb alakja.

Életpályája[szerkesztés]

Jánossy László a középiskolai tanulmányait a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban végezte el, majd az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen végzett biológia-kémia szakon, valamint szerzett doktori fokozatot. Később a Budapesti Műszaki Egyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem és a Párizsi Technológiai Egyetem közös szervezésében végezte el angol nyelven a környezetvédelmi menedzser képzést, amelyen belül vízi és agrár környezetvédelemre szakosodott.[1]

Elsőéves egyetemistaként részt vett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapításában, tagsorszáma a 204-es. Rendszeresen részt vett a vízimadár szinkronszámlálásokban, sokszor a Budapesti Vízügyi Igazgatóság kitűző hajójáról írta össze a Dunán látott fajokat. Később éveken át őrizte a hazai kerecsensólyom fészkeket a fészekrablóktól. Önkéntes természetvédelmi őrként szolgált a Royal Society for the Protection of Birds szervezésében a Titchwell Marsh félsós tengerparti mocsaras természetvédelmi területen, majd később Skóciában őrzött halászsas fészkeket. Különös érdeklődési körébe tartoznak a ragadozó madarak a kék vércsétől a szakállas saskeselyűig. A legtöbb európai ragadozó fajt őszi vonulásukon figyelte meg Isztambultól keletre a Boszporusznál, a Büyükdere dombról. Tíz éven át tartott önkéntesként Madarászsulit a budai Marczibányi téren minden második héten és a közbülső szombatokon a terepen, Budapest 100 km-es körzetében, különösen a rétszilasi és tápiószecsői halastavak valamint a Kiskunság egyes részein, továbbá természetvédelmi táborokat is szervezett.

Biológusként sok éven át vízminőség védelmi munkát végzett, de közben sem szakadt el a természettől. 1987-tól 1998-ig az Országos Közegészségügyi Intézet vízhigiénés laborvezetőhelyettese volt, ezidő alatt Svájcban és Németországban járt tanulmányutakon. 1998 és 2001 között a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. vízvédelmi laborvezetőjeként dolgozott. 2001-től 2003-ig az MME természetvédelmi igazgató helyettese, majd igazgatója volt. Részt vett több LIFE pályázat előkészítő munkáiban is, amelyek sikeresen megvalósultak.

Az MME vezetése után kereste meg a Fővárosi Állat- és Növénykert, ahol Persányi Miklós főigazgatósága alatt gyűjteményi igazgatóként főként az állatkerti gyűjteménnyel, a nemzetközi és belföldi állatcserékkel és a természetvédelmi programok szervezésével foglalkozott 2002 és 2005 között.

Később a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnál végzett vízügyi-, környezet- és természetvédelmi feladatokat,[2] majd 2009 és 2012 között tudományos osztályvezetői megbízást kapott a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodája természetvédelmi és vízvédelmi stratégiai területén, ahol olyan visszásságok megszüntetését érte el, amelyek a természet- vagy környezetvédelem valamelyik részének működését hátráltatták a meglévő jogszabályi háttér ellenére is.[3] [4] Vezető szerepet játszott a Duna ökológiai szolgáltatásaival kapcsolatos szakmai párbeszéd, konferencia megszervezésében, illetőleg az azóta is sokszor hivatkozott állásfoglalás megírásában. 2012-től a Nemzeti Környezetügyi Intézet főosztályvezetőjeként és környezetvédelmi stratégiai tanácsadójaként dolgozott.

Nyugdíjba vonulása óta környezetvédelmi és biológus szakértőként főként tudományos könyvfordítással, illetve tanácsadással foglalkozik, valamint rendszeresen tart előadásokat a környezettudatoságról és a fenntarthatóságról.[5][6]

Családja[szerkesztés]

Budapesten, 1985-ben vette feleségül Solt Anna Mária biológia-kémia szakos tanárt, akivel Budakeszin élnek. Házasságukból hat gyermekük született:

  • Jánossy Gergely Zsigmond (1986)
  • Jánossy Dávid László (1988)
  • Jánossy Dóra Anna (1990)
  • Jánossy András Gedeon (1993)
  • Jánossy Balázs Dénes (1998)
  • Jánossy Réka Sarolta (1998)

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. MME küldöttgyűlés Jánossy László bemutatkozása. [2011. június 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 28.)
  2. Jelentős vízgazdálkodási kérdések. (Hozzáférés: 2007. december 1.)
  3. Erdészeti politika. (Hozzáférés: 2010. december 2.)
  4. Az Országos Agrárfórumon tartott előadást dr. Jánossy László 
  5. Budakeszi toll-tartók Jánossy Lászlóval. (Hozzáférés: 2013. január 22.)
  6. Mária Rádió - Nézd, itt az (ár)víz!. (Hozzáférés: 2013. július 19.)
  7. 010-2014.kormany.hu/download/7/a9/41000/szólító.pdf