Iron Bridge

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ironbridge Gorge ipartörténeti műemlékei
Világörökség
Iron Bridge.JPG
Iron Bridge
Adatok
Ország Egyesült Királyság
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok I, II, IV, VI
Felvétel éve 1986
Elhelyezkedése
Iron Bridge (Egyesült Királyság)
Iron Bridge
Iron Bridge
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 52° 37′ 38″, ny. h. 2° 29′ 08″Koordináták: é. sz. 52° 37′ 38″, ny. h. 2° 29′ 08″

Az Iron Bridge, azaz Vashíd Angliában, Shropshire grófságban, Coalbrookdale közelében íveli át a Severn folyót. A teljes egészében öntöttvasból készült szerkezet a maga nemében első volt a világon.

Az ötlet Thomas Farnolls Pritchardtól származott, aki építész és hídépítő mérnök volt, s emellett a vas megszállottja. A tervet felkarolta a fiatal vasgyáros, III. Abraham Darby, akinek nagyapja által alapított jó hírű vasgyára Coalbrookdale-ban volt. Az első, sikertelen kísérletek után 1777-ben sikerült kiönteni a híd bordáit és a fedőlapokat. Pritchard rövidesen meghalt, és a híd további építése Darbyra maradt. Az előre gyártott elemeket a helyszínen állították össze, de nem szegecsekkel, hanem ékek és fogazatok segítségével. A hidat 1781. január 1-jén adták át a forgalomnak, s azonnal nagy érdeklődést keltett. Az a tény, hogy épen átvészelte az 1795-ben lezajlott súlyos áradást, az építők és a vasgyár számára hatalmas reklámot hozott. De ezt Abraham Darby már nem érte meg. Igen fiatalon, 1789-ben, 39 éves korában meghalt.

A bordázat egy darabja 5,1 tonna, a híd teljes súlya 384 tonna, fesztávja 30,6 méter. Az idők folyamán a híd végénél egy kis település alakult ki, Ironbridge. Az 1970-es évek elején a hidat felújították, majd 1999 és 2002 között újra. Az Iron Bridge a körülötte fekvő muzeális értékkel bíró iparterülettel ma a Világörökség része. A 15,5 km²-en fekvő területen található a Darby-vasgyármúzeum, a Coalport-porcelánmúzeum, egy csempemúzeum és egy 19. század végi, rekonstruált iparnegyed.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]