Studley Királyi Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Studley Királyi Park a Fountains-apátság romjaival
Világörökség
Fountains Abbey.jpg
Fountains-apátság
Adatok
Ország Nagy-Britannia
Világörökség-azonosító 372
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok I, IV
Felvétel éve 1986
Elhelyezkedése
Studley Királyi Park  (Egyesült Királyság)
Studley Királyi Park
Studley Királyi Park
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 54° 07′, ny. h. 1° 34′Koordináták: é. sz. 54° 07′, ny. h. 1° 34′

A Studley Királyi Park a ciszterci Fountains-apátság romjai körül helyezkedik el Nagy-Britanniában, Yorkshire-ben. A parkban található egy 18. századi vízikert illetve egy neogótikus kastély is. A park és az apátság egy helyszínként került a Világörökség listájára 1986-ban.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az apátságot 1132-ben tizenhárom benedekrendi szerzetes alapította. 1539-ben, amikor VIII. Henrik feloszlatta a kolostorokat, az apátság épületét és a hozzá tartozó 202 hektárnyi területet Sir Richard Gresham vette meg a koronától. A birtok több generáción át Sir Richard családjában maradt, majd Stephen Proctor vette meg. Ő építette a Fountains Hall-t, valószínűleg 1598 és 1604 között. A figyelemre méltó Erzsébet-kori épület részben az apátság romjainak köveiből épült.

A Studley-birtokot 1693-ban John Aislabie örökölte. Aislabie 1695-től a parlament tory képviselője volt, majd 1718-ban pénzügyminiszter lett. 1720-ben azonban kizárták a parlamentből és a közéletből, miután az általa támogatott Déltengeri Társaság látványosan összeomlott. Aislabie ezek után visszatért Yorkshire-be és az 1718-ban elkezdett kertépítésnek szentelte magát. 1742-ben bekövetkezett halála után William nevű fia folytatta a tervet, megvásárolva az apátság romjait. Ezen kívül romantikus, festői stílusban kibővítette a kertet, amely ellentétet képez az apja által tervezett szabályos alakzattal. A kétféle kert között helyezkedik el a vízikert.

1966-ban a birtokot a West Riding-i megyei tanács vette meg, majd 1983-ban a műemlékvédelemmel foglalkozó "National Trust for Places of Historic Interest or Natural Beauty"-hoz került.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Studley Royal Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]