H.P. Baxxter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
H.P. Baxxter
2013-ban, az Echo Music díjátadóján
2013-ban, az Echo Music díjátadóján
Életrajzi adatok
Születési név Hans Peter Geerdes
Álnév H.P. Baxxter
Született 1964március 16. (60 éves)
NSZK Leer, Nyugat-Németország
Iskolái
  • Teletta-Groß-Gymnasium (–1985, Abitur)
  • Hannoveri Egyetem (jogtudomány)
Pályafutás
Műfajok Hardcore techno
Hardstyle
Techno
Trance
new wave
Aktív évek 1986-
Együttes Celebrate the Nun (1986–1991)
The Loop (1993–1998)
Scooter (1993–)
Ratty (1998–2003)
Hangszer Ének, gitár
Hang bariton
Tevékenység
Kiadók Sheffield Tunes
IPI-névazonosító 00218964442

H.P. Baxxter weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz H.P. Baxxter témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

H.P. Baxxter, Hans Peter Geerdes (Leer, 1964. március 16. –) német énekes-dalszövegíró, a Scooter és az egykori Celebrate the Nun frontembere. Jellegzetes hidrogénszőke haja és a rapstílusból merített, kiabálós énekstílusa egyedi ismertetőjegyeinek tekinthetők.

Életpályája[szerkesztés]

1964.[1] március 16-án született a németországi Leer városban, jómódú középosztálybeli szülők gyermekeként. Már fiatalkorában a zene lett a kedvenc érdeklődési területe, különösen az újhullámos együttesek. Középiskolai tanulmányait fél év késéssel kezdte meg, de más miatt is kilógott iskolatársai közül: erős sminket és feltupírozott hajat viselt, az akkori újhullámos divatnak megfelelően.[2] Egyik középiskolai tanára kezdte el őt H.P.-nek nevezni, a "Baxxter" melléknevet pedig saját bevallása szerint egy osztálytársa találta ki.[3] A gimnázium elvégzése után Hannoverbe költözött nővére után, ahol először beiratkozott a jogi egyetemre, de azt néhány hét után abbahagyta. Végül nemzetközi kereskedelmi szakon végzett. Ezután értékesítő volt egy fogorvosi műszereket árusító cégnél, majd telefonos ügynökként dolgozott az Edel Records-nál.

1986-ban Rick J. Jordannel (Hendrik Stedler), nővérével, és Slin Thompsonnal együtt megalapították a Celebrate the Nun nevű new wave együttest, ahol nővére, Britt Maxim segítségével írták a szövegeket. Két számukkal az amerikai slágerlistákra is felkerültek, de igazán nagy sikert nem értek el. A zenekar 1991-ig létezett, ezután H.P. Hamburgba költözött. Ekkor ismerkedett meg Jens Thele producerrel, valamint ekkor tett rá életre szóló hatást a The KLF nevű együttes zenéje. 1993-ban unokaöccse, Ferris Bueller (Sören Bühler) és a visszatérő Rick segítségével megalapították először a The Loop, később pedig a Hyper Hyper című szám sikere után a Scooter nevű formációt. 1994-től kezdve napjainkig H.P. a zenekar frontembere, és egyedi stílusú énekese. Neve egybefonódott az együttesével és sajátos, bekiabálós stílusával.

Jellegzetes imidzsét saját maga alakította ki. Haját kéthetente szokta platinaszőkére festeni, többnyire a stúdióban, borotválkozni pedig naponta kétszer is szokott. Emellett vastag nyaklánca és a jobb szemöldökében található piercing szintén a védjegye lett.[4] Híres emellett arról, hogy kedveli a veterán sportautókat, a Scooter videóklipjeiben alkalmanként vezetni is szokott egyet-egyet. Magassága 188 cm, amivel különösen kitűnik a tömegből.

A Scooteren kívül szívesen elvállal más munkákat is, egy alkalommal például Thomas Bernhard meséit olvasta fel egy hangoskönyv részére. 2007-ben pedig a 80's Flashback nevű lemezen énekelt. 2009-ben beválasztották a német Eurovíziós Dalfesztivál előselejtező zsűrijébe, 2012-ben pedig a német X-Faktor egyik mentora lett, valamint önmagát alakította a "Fraktus - A zenetörténet utolsó fejezete" című filmben. 2016-ban a "Németország szupersztárt keres" (Deutschland Sucht den Superstar) című műsor egyik zsűritagja lett.

Magánélete[szerkesztés]

H.P. első házassága egy Kathy nevű nővel 1998-ban volt, azonban ez a nász nem bizonyult tartósnak, és hamarosan elváltak. Ezután egy Lital Hoch nevű hölggyel randevúzott, majd másodjára 2006. május 6-án nősült, amikor is Simone Mostert nevű barátnőjét vette el, akitől szintén elvált 2010 végén. Ezután egy Nikola nevű hölggyel kezdett hosszabb távú kapcsolatba, akivel 2015-ben szakított. 2016-ban alig 5 hónapig egy Liza Leven nevű 19 éves orosz rajongólány volt a barátnője, kettejük között a korkülönbség 32 év volt. 2016 októberétől egy Lysann nevű lány a barátnője, és ekkor szögezte le azt is, hogy elege lett a házasságokból, és soha többé nem nősül újra.[5] Lysann-nal 2021-ben szakított, 2023-ban jött össze új barátnőjével, Sarával, aki 37 évvel fiatalabb nála, és akit el is jegyzett.

Diszkográfia[szerkesztés]

2007-ben

A Scooterrel kiadott kiadványokon kívül a következő kiadványokon szerepel:

  • 1989 - Celebrate The Nun - Meanwhile
  • 1991 - Celebrate The Nun - Continous
  • 2004 - Thomas Bernhard meséi H.P. Baxxter felolvasásában (hangoskönyv)
  • 2005 - The Disco Boys - Vol.5. (Intro)
  • 2005 - Flashdance & Mixwell (Intro)
  • 2007 - Harris & H.P. Baxxter - Eisbär
  • 2012 - Melissa Heiduk - Send Me An Angel (szerzőként)
  • 2013 - Who The Fuck Is H.P. Baxxter? (kislemez)
  • 2013 - Baxxter, Simon, and DDY - Sweater Weather (társszerzőként)
  • 2019 - Jebroer - Flitsmeister

Alternatív nevei[szerkesztés]

H.P. szokásává vált az idők során, hogy különféle alias-neveket vesz fel magának, melyek aztán a lemezborítókon és a kislemezek belső oldalán olvashatóak. Jelenleg az alábbi neveit ismerjük:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Egy 2013-as orosz fellépésük elmaradt, H.P. hangszálgyulladása miatt. A szervezők részére megküldött orvosi igazoláson a születési évnél 1964 szerepelt, a hónap és a nap azonban megegyezett (március 16.) Az "Always Hardcore" című könyvből azonban kiderült, hogy egy Bravo-újságcikk kedvéért két évet fiatalított magán, hogy ne tűnjön olyan öregnek. Ez az információ aztán tévesen került ki a köztudatba
  2. Erre vonatkozóan lásd: "Die Erfolgsstory von Scooter", Zweiten Kapitel: Make-Up und Musik. Kontor Records, 2004
  3. Lásd ebben az interjúban.. [2010. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 16.)
  4. Lásd ebben az interjúban.[halott link]
  5. http://www.vip.de/cms/h-p-baxxter-ist-gluecklich-mit-seiner-neuen-freundin-lysann-4035352.html

További információk[szerkesztés]