Fuck the Millennium (Scooter-kislemez)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Scooter
Fuck The Millennium
kislemez a(z) Back to the Heavyweight Jam albumról
B-oldalNew Year's Day
Megjelent1999. november 22.
FormátumCD, LP
FelvételekLoop D.C. Studio 1, Hamburg
StílusHard House
Hossz16 perc 10 mp
KiadóNémetország Edel Records
Magyarország Record Express
SzerzőH.P. Baxxter
Rick J. Jordan
Axel Coon
Norman Petty
Richard Stephens
Jimmy Torres
ProducerJens Thele
Helyezések
Svédország Aranylemez Svédországban
Belgium 2. a belga listán
Svédország 3. a svéd listán
Moldova 3. a moldáv listán
Finnország 4. a finn listán
Németország 11. a német listán
Ausztria 15. az osztrák listán
Dánia 20. a dán listán
Svájc 61. a svájci listán
Scooter-kronológia
Faster Harder Scooter (1998)Fuck the Millennium (1999)I’m Your Pusher (2000)
SablonWikidataSegítség

A Fuck the Millennium a német Scooter együttes 1999-es kislemeze, a második kislemez a Back to the Heavyweight Jam című lemezükről. Címét a KLF együttes 2K néven készített 1997.es projektjéből nyerte, a Push the Beat for This Jam borítószövege alapján pedig a 2000-es év körülötti hisztériának szerettek volna fityiszt mutatni. Ezt jelképezte a koncerteken díszletként bemutatott, középső ujját a magasba emelő kéz. A kislemezváltozat az albumverzióhoz képest jelentős mértékben módosított, Billy Vaughn "Wheels" című számának a dallama lett a refrén.

Ez a kiadvány sok szempontból mérföldkő a Scooter életében. Ennek a kislemeznek a borítóján szerepelt először a megafon, mint logó, továbbá a Crass betűtípus egy módosított változatával stilizált Scooter-felirat, melyet az együttes a mai napig jelképként használ. Ugyancsak ezen a kislemezen (illetve már a nagylemezen hallható változaton is) hallható először a Shure-mikrofonnal előállított megafon-effekt, mely H.P. Baxxter hangját torzítja, és amely az elkövetkező másfél évtizedben az együttes hangzására rányomta a bélyegét.

A lemezborítón H.P. hátsó fele látható, letolt gatyával, pucéron. Ezt a német VIVA "Club Rotation" című műsora során fényképezték le.

Számok listája[szerkesztés]

  1. Fuck the Millennium – 04:12
  2. Fuck the Millennium (Extended) – 05:16
  3. New Year's Day – 06:39

A borítón a Radio Edit hosszát tévedésből 3:58-nak tüntetik fel. A limitált változatban megjelenő kislemezhez járt egy ajándék matrica is. A "New Year's Day" tulajdonképpen nem igazi B-oldal, hanem egyfajta Club Mix-változatnak tekinthető.

Vinyl verzió[szerkesztés]

  • A1: Fuck the Millennium (Extended)
  • B1: New Year’s Day

Más változatok[szerkesztés]

A dalt teljes hosszában ma már csak nagyon ritkán játsszák, lényegében medleyben játsszák vagy a Habanerával, vagy ami gyakoribb, a "Call Me Manana"-val. Ez utóbbiba a koncerteken gyakran beszállt Rick J. Jordan, illetve kilépése óta Michael Simon.

2000-ben a Trance Base Vol.3. című válogatáslemezre felkerült a dal instrumentális változata.

2002-ben az "Encore - Live and Direct" című kiadványon helyet kapott a dal koncertverziója. A szintén 2002-es 24 Carat Gold című válogatáslemezre egy megvágott változata került fe.

2008-ban a Live In Berlin című kiadványukon szerepel koncertfelvételen. Már ezen is hallható, hogy a refrének előtti szintetizátor-felvezetéseket erőteljesebbre hangolták, lényegében ez az egyetlen változtatás.

A 2010-es Live In Hamburg illetve a 2020-as I Want You To Stream című kiadványokon a Call Me Manana-val egybejátszott változat kapott helyt. Ez utóbbi változaton a Depeche Mode "Black Celebration" című dalának dallamába megy át a refrén a váltás előtt.

A 2012-es The Big Mash Up Tour alatt egy medleybe került, az I'm Your Pusher-rel kezdve, a vége pedig a Habanerába torkollik.

Videoklip[szerkesztés]

A "Fuck the Millennium" videója a 2000-es évbe való átlépés önfeledt várakozásáról szól: a Scooter koncertet ad, majd rajongóival bulizik egyet. A nagy visszaszámlálás után azonban nem sokan maradnak talpon. Ez a klip forgatására is igaz volt: a "Push The Beat For This Jam" című válogatásalbum bookletjében található információ alapján szerint húsz holland gabber-táncost szerződtettek a kliphez, ám ezekből csak három látható a videóban – a többiek állítólag kiütötték magukat.

Közreműködtek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]