Gömör-Tornai Nyár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Gömör-Tornai Fesztivál szócikkből átirányítva)

A Gömör-Tornai Fesztivál az Észak-Magyarország és Dél-Szlovákia egyes részeit felölelő Gömör–Tornai-karsztvidék legjelentősebb, évente megrendezett kulturális eseménysorozata volt 2010-ig. 2011-től Gömör-Tornai Nyár névvel immár nemcsak térben kiterjedtebb, hanem időben is hosszabb, a teljes nyári szezont felölelő programsorozatként viszik tovább a részt vevő települések.

Története[szerkesztés]

A fesztivál elődjét, az Aggteleki-Jósvafői Hagyományőrző és Művészeti Napokat az ötletgazda Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) a két falu összefogásával először 1998-ban rendezte meg. Az ANPI az éves rendezvénysorozatba egy olyan többnapos összművészeti fesztivált kívánt beilleszteni, ami bízvást számot tarthatott a nagyközönség, de a térség lakóinak érdeklődésére is. A két település önkormányzatai, civil szervezetei és egyházközségei partnernek bizonyultak ebben, így került megrendezésre első ízben a fesztivál 2001-ben. A két településhez, mint helyszínhez az évek során mind több település csatlakozott a határ mindkét oldalán.

A 21. század első évtizedének vége felé a részt vevő települések (évről évre változó) száma húsz körül ingadozik.

2011-ben a fesztivált szervező települések új formációban, a Gömör-Tornai Nyár keretein belül jelentkeznek immár hagyományosnak mondható programjaikkal. Új települések léptek be a határ szlovákiai oldaláról, és a szeptemberi aggteleki Gömör-Tornai Gyümölcsfesztivál is csatlakozott a programhoz.

Koncepciója[szerkesztés]

A fesztivál két vezérgondolata, melyet a Gömör-Tornai Nyár is továbbvisz:

Ennek megfelelően a legkülönbözőbb művészeti ágak – a vásári komédiától az operaestig, a kézműves foglalkozástól a kézművesremekek kiállításáig – képviselői lépnek fel, illetve mutatják meg alkotásaikat a közönségnek. A szervezők törekszenek arra, hogy az autentikus magyar népzene mellett minden évben valamely távoli ország népi muzsikáját is bemutassák.

Részt vevő települések[szerkesztés]

Település Év
2009 2010 2011
Aggtelek
Betlér (Betliar)
Dernő (Drnava)
Égerszög
Gömörhorka (Özörény, Gemerská Hôrka)
Gömörszőlős
Hidvégardó
Imola
Jósvafő
Krasznahorka (Krásna Hôrka)
Krasznahorkaváralja (Krásnohorské Podhradie)
Ragály
Rozsnyó (Rožňava)
Szádelő (Zádiel)
Szinpetri
Szögliget
Szuhafő
Torna (Turňa nad Bodvou)
Tornabarakony
Tornakápolna
Trizs
Várhosszúrét (Krásnohorská Dlhá Lúka)

Források[szerkesztés]

A 2012. évi Gömör-Tornai Nyár hivatalos honlapjai: