Góbi medve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Góbi medve
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Család: Medvefélék (Ursidae)
Alcsalád: Ursinae
Nem: Ursus
Faj: U. arctos
Alfaj: U. a. gobiensis
Tudományos név
Ursus arctos gobiensis
Sokolov & Orlov, 1920
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Góbi medve témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Góbi medve témájú kategóriát.

A góbi medve - mongol nevén Mazaalai (Мазаалай) - (Ursus arctos gobiensis) a barnamedve (Ursus arctos) egy alfaja, amely Mongóliában, a Góbi-sivatag területén él.

Morfológiája alapján a tibeti barnamedvével (Ursus arctos pruinosus) egy alfajba sorolták. A legutóbbi filogenetikai elemzések inkább arra utalnak, hogy inkább a himalájai barnamedve (Ursus arctos isabellinus) reliktumállományát képviseli.[1]

Megjelenése és életmódja[szerkesztés]

A góbi medve a barnamedve többi alfajához képest kistermetű; a hímek súlya 96–138 kg, a nőstényeké pedig 51–78 kg.[2]

Főleg gyökereket, bogyókat és más növényeket eszik, időnként a rágcsálókat és a gyíkokat se veti meg. Nincs bizonyíték arra, hogy nagyobb emlősökre vadászna.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A Mongol Vöröskönyv és a Londoni Zoológiai Társaság a góbi medvét súlyosan veszélyeztetettként tartja nyilván.[3] Egész populációja 2009-ben csupán 30 egyedből állt,[2] ráadásul elég nagy távolság választja el a többi barna medve populációtól, hogy lehetséges lenne reproduktív elszigeteltség. 1959-ben az alfaj védelmében betiltották vadászatát.[4]

A góbi medve mintegy 23 619 kilométernyi területet népesít be Délnyugat-Mongóliában. Egyedszáma közel 60%-kal csökkent le a táplálék és a víz szűkössége miatt. Az éghajlatváltozás és a bányászat a két legfőbb fenyegetés az alfaj számára. Ha a sivatagok egyre forróbbak és szárazabbak lesznek, akkor a medvéknek nehéz lesz élelem- és vízforráshoz jutni. A bányászat ugyanolyan fontos, mint amennyire kárt okoz a természetes környezetre.[5]

Genetikai sokféleség[szerkesztés]

Nagyon alacsony a genetikai sokfélesége,[2] az összes barna medve alfaj közül az egyik valaha megfigyelt legalacsonyabb. A góbi medvééhez hasonlóan szegényes genetikai sokféleséggel rendelkező barna medve populációt eddig csak a Spanyolország és Franciaország határán fekvő Pireneusokban találtak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2017) „Evolutionary history of enigmatic bears in the Tibetan Plateau–Himalaya region and the identity of the yeti”. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences 284 (1868), 20171804. o. DOI:10.1098/rspb.2017.1804. PMID 29187630.  
  2. a b c (2010) „Gobi bear abundance and inter-oases movements, Gobi Desert, Mongolia”. Ursus 26 (2), 129–142. o. DOI:10.2192/URSUS-D-15-00001.1.  [halott link]
  3. Chimpanzees among 33 breeds selected for special protection”, BBC, 2017. október 28. (Hozzáférés: 2017. október 30.) 
  4. Gobi bear conservation in Mongolia, 2010. július 1. [2015. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 19.)
  5. https://www.gobibearproject.org

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gobi bear című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.