Staulanza-hágó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Forcella Staulanza szócikkből átirányítva)
Staulanza-hágó
(Passo Staulanza /
Forcella Staulanza)
A hágótető táblája, háttérben a Pelmetto
A hágótető táblája, háttérben a Pelmetto
Földrajzi adatok
OrszágokZoldo-völgy / Fiorentina-völgy
(Belluno megye, Veneto)
Fekvéseészak–dél
Legmagasabb pont1773 m
Elhelyezkedése
Staulanza-hágó (Veneto)
Staulanza-hágó
Staulanza-hágó
Pozíció Veneto térképén
é. sz. 46° 25′ 16″, k. h. 12° 06′ 20″Koordináták: é. sz. 46° 25′ 16″, k. h. 12° 06′ 20″
A Wikimédia Commons tartalmaz Staulanza-hágó
témájú médiaállományokat.

A Staulanza-hágó, olaszul: Passo Staulanza vagy Forcella Staulanza, egy 1773 m tszf. magasságú hegyi hágó a Bellunói Dolomitokban, Olaszország Belluno megyéjében (Veneto régióban), a Cadore-vidékhez tartozó Fiorentina-völgy és a Zoldo-völgy (Valzoldana) között. Nyugaton a 2158 m magas Monte Crot, keleten a 3168 m maga Monte Pelmo tömbje fogja közre. Északnyugati oldala Selva di Cadore, délkeleti oldala Forno di Zoldo község területéhez tartozik. A hágón az SS251 számú főútvonal halad keresztül.

Fekvése[szerkesztés]

A Staulanza-hágó a Bellunói Dolomitokban fekszik, a Dolomitok délkeleti részén (hivatalos SOIUSA/IVOEA felosztás[1] szerint a Zoldói-Dolomitok északi és déli főcsoportjának határán). Vízválasztót képez a Cordévole folyó és a Zoldo-völgyi Maè patak között, (bár mindkettő végül a Piave folyóba torkollik). A hágó körül a Malga Staulanza nevű alpesi rét terül el, amelynek látképét a fölé magasodó Monte Pelmo déli mellékcsúcsának, a 2990 m magas Pelmettónak tömbje uralja.[2]

A hágó útja[szerkesztés]

A hágón az SS 251 főútvonal halad át, amelynek nyugati vége a Cordévole-völgyben futó SS 203-as „Agordina” főútból ágazik ki, Colle Santa Lucia közelében. Selva di Cadore mellett kiágazik belőle a Giau-hágóra menő SS 638-as főút. A 251-es út innen délnyugatnak fordul, a festői szépségű Fiorentina-völgyön át enyhe emelkedővel vezet fel a Staulanza-hágóra, a 2158 m magas Monte Crot lábához. A hágóról jó kilátás nyílik az út nyugati oldalán előtűnő Monte Pelmo 3168 m magas tömbjére. Itt áll a Staulanza-turistaház (Rifugio di Staulanza).[3] A hágótetőn az út élesen délnek fordul, a Zoldo-völgyi oldalon Zoldo Alto és Forno községeken keresztül halad a Piave folyó völgye felé. Longarone városánál a 251-es út átlép Friuli-Venezia Giulia régió Pordenone megyéjébe. A Cellina-völgybe felkapaszkodva áthalad Friuli-Dolomitokon, át a venetói síkságra. Portogruaróban végződik.

Túrázás, sport[szerkesztés]

A hágótetőn étterem és parkolóhely van. A hágó központi fekvése miatt ideális kiindulópontot kínál a Monte Pelmo felé irányuló tűrákhoz. A Staulanza menedékház közelében, a Monte Pelmótól délre, a Pelmetto-mellékcsúcs lábánál, 2.050 m magasságban, az 1970-es években régészek dinoszauruszok lábnyomait találták meg.[4] Ezeket a lenyomatokat Selva di Cadore múzeumába vitték,[5] maga az eredeti lelőhely a Staulanza-hágótól induló rövid túrával, Zoldo Alto közelében, jelzett túraútvonalon elérhető.

A hágón áthalad az 1. sz. Dolomiti magashegyi túraút egyik szakasza (6. nap). A turistaház étterme tagja a Belluno megye által szervezett „Alte vie del Gusto” azaz „A jó ízek túraútjai” elnevezésű turizmus-támogató projektnek, amely a helyi gasztronómiát igyekszik megismertetni megszerettetni a turistákkal.[6] A hágó közelében számos egyéb jelzett túraút is vezet, ezeken az Alleghe-i tó, a Civetta, a Monte Coldai vagy a Monte Pelmo túracéljai érhetők el. Híresek a környék sajtkészítő kisüzemeinek termékei.

A hágótól délre egy keskeny erdei úton jobbra letérve a Malga Fontanefredda nevű alpesi rétre juthatunk, itt van a Fontanefredda menedékház. Itt „be lehet csúszni” az utat keresztező sípályákra, ahonnan észak felé a Monte Fernazza (Selva di Cadore felé néző) lejtőire, vagy délnyugat felé a Monte Coldai sípályáira juthatunk, amelyek a Dolomiti Superski pályarendszer AllegheCivetta zónájához tartoznak.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [SOIUSA = Suddivisione Orografica Internazionale Unificata del Sistema Alpino, németül IVOEA = Internationale vereinheitlichte orographische Einteilung der Alpen,] az Alpok földrajzi felosztásának nemzetközi konvenciója.
  2. Malga Staulanza (infodolomiti.it). [2015. április 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 4.)
  3. A Staulanza-turistaház honlapja.. [2015. január 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 4.)
  4. Dolomiti : Monte Pelmo - impronte di dinosauri sul masso di frana al Pelmetto (Dinoszaurusz-lábnyomok a Pelmetto-hegyomláson). www.magicoveneto.it. (Hozzáférés: 2013. október 21.)
  5. Museo Vittorino Cazzetta, Selva di Cadore, Belluno. A múzeum honlapja. [2012. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 21.)
  6. Az étterem honlapja.. [2015. január 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 4.)
  7. Malga Fontanefredda (infodolomiti.it). [2015. április 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 4.)

További információk[szerkesztés]