Fehérhomlokú csuklyásmajom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fehérhomlokú csuklyásmajom
Táplálkozó fiatal nőstény
Táplálkozó fiatal nőstény
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Rend: Főemlősök (Primates)
Alrend: Orrtükör nélküliek (Strepsirrhini)
Alrendág: Szélesorrú majmok (Platyrrhini)
Család: Csuklyásmajomfélék (Cebidae)
Alcsalád: Csuklyásmajomformák (Cebinae)
Nem: Cebus
Erxleben, 1777
Faj: C. albifrons
Tudományos név
Cebus albifrons
(Humboldt, 1812)
Szinonimák
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fehérhomlokú csuklyásmajom témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fehérhomlokú csuklyásmajom témájú médiaállományokat és Fehérhomlokú csuklyásmajom témájú kategóriát.

A fehérhomlokú csuklyásmajom (Cebus albifrons) az emlősök (Mammalia) osztályának a főemlősök (Primates) rendjébe, ezen belül a csuklyásmajomfélék (Cebidae) családjába és a csuklyásmajomformák (Cebinae) alcsaládjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A fehérhomlokú csuklyásmajom Dél-Amerikában fordul elő. A következő országokban található meg: Bolívia, Brazília, Kolumbia, Venezuela, Ecuador, Peru, valamint Trinidad és Tobago.

Alfajai[szerkesztés]

Ezt a csuklyásmajomfajt néhány alfajra osztják fel; azonban nem mindenki ért egyet abban, hogy tulajdonképpen hány alfaja létezik-e. Hershkovitz (1949) 13 alfajt ír le, míg Hernández-Camacho és Cooper (1976) szerint, csak Kolumbiában 8 alfaja létezik. Colin Groves, ausztrál antropológus 2001-ben erősen lecsökkentette ezt a számot.

Az alábbi alfajokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) érvényeseknek vélik:

  • Cebus albifrons aequatorialis J. A. Allen, 1914 - Nyugat-Ecuadorban és Peruban él; súlyosan veszélyeztetett.
  • Cebus albifrons albifrons Humboldt, 1812 - törzsalfaj; Bolíviában, Brazíliában, Kolumbiában, Venezuelában és Peruban él.
  • Cebus albifrons cesarae Hershkovitz, 1949 - Kolumbiában él.
  • Cebus albifrons cuscinus Thomas, 1901 - Bolíviában, Brazíliában, Ecuadorban és Peruban él.
  • Cebus albifrons malitiosus Elliot, 1909 - a kolumbiai Sierra Nevada de Santa Marta nevű hegység északi oldalán él.
  • Cebus albifrons trinitatis Pusch, 1942 - Trinidad szigeten él; 2008-ban már csak 61 példánya létezett, emiatt súlyosan veszélyeztetett.
  • Cebus albifrons versicolor Pucheran, 1845 - Kolumbiában él; veszélyeztetett.

Az IUCN abban tér el Groves (2005)-tól, hogy Groves kivette a C. a. cesarae és a C. a. malitiosus taxonokat, helyükbe pedig a Cebus albifrons unicolor Spix, 1823 taxont helyezte.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez az állat a karcsúbb csuklyásmajomformák egyike. A hím általában 3,4 kilogrammos, míg a nőstény 2,9 kilogramm testtömegű. Egy kolumbiai hím 5,5 kilogrammot nyomott. A szőrzete sárgásbarna, drapp vagy krémes fehér színű. Az ujjai rövidek. Mint minden csuklyásmajomnak, a fehérhomlokú csuklyásmajomnak is nagy, négyszög alakú őrlőfogai vannak, melyekkel a csonthéjas terméseket töri fel.

Életmódja[szerkesztés]

Főleg a sziklás helyekre növő erdőket kedveli, a galériaerdőket és a szavannákat sem veti el. Csapatai nagyok, akár 35 főből is állhatnak. Négy lábon jár és mindenevő, habár táplálékának nagy része a növényi eredetű, mint például gyümölcsök és csonthéjas termések. Ezek mellett rovarokat, azok lárváit, tojásokat, madárfiókákat, békákat, és gyíkokat is fogyaszt. Egy átlagméretű csapatnak, körülbelül 1800 négyzetméteres területe lehet. Az éjszakát a fákon, általában 25-30 méteres magasságban tölti. Tárgyak használatára is képes, mint például a levelek által „kikanalazza” a vizet fák és sziklák mélyedéséből.

Szaporodása[szerkesztés]

A különböző nemű állatok, több fajtárssal is párosodhatnak, azaz poligámok. A vemhesség nem ismert e fajnál, viszont 160 napot is tarthat. A vemhesség után, általában egy kölyök jön világra. A kölyök nevelésében az egész csapat szerepet játszik, vagy legalábbis próbálkozik.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a White-fronted capuchin című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]