El Mariachi – A zenész

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
El Mariachi – A zenész
(El Mariachi)
1992-es mexikói–amerikai film
RendezőRobert Rodríguez
ProducerRobert Rodríguez
Műfaj
ForgatókönyvíróRobert Rodríguez
FőszerepbenCarlos Gallardo
Consuelo Gómez
Peter Marquardt
Reinol Martínez
ZeneEric Guthrie
OperatőrRobert Rodríguez
VágóRobert Rodríguez
Gyártás
GyártóLos Hooligans Productions
Columbia Pictures
Ország USA
 Mexikó
Nyelvspanyol
+ magyar (szinkron)
Forgatási helyszínMexikó
Játékidő81 perc
Költségvetés7 ezer USD[1]
Forgalmazás
ForgalmazóColumbia TriStar
Bemutató1992. szeptember 15.
Korhatár18 IV. kategória (F/2244/J)
BevételUSA 2 040 920 USD[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az El Mariachi – A zenész (El Mariachi) egy 1992-ben bemutatott amerikai–mexikói film az akkor még kezdő filmes, Robert Rodriguez rendezésében, mely az ún. Mariachi-trilógia első része.

Elkészítése[szerkesztés]

A film alacsony költségvetése ellenére rendkívül sikeres volt, és ösztönözte a fiatal filmkészítőket és producereket, hogy kis költségvetéssel is lehet sikeres produkciót készíteni.

A filmet Mexikóban forgatták egy coahuilai határváros, Ciudad Acuña közelében. Rodriguez elsősorban amatőr színészeket szerepeltetett az alacsony, mindössze 7000 dolláros költségvetéssel készült filmjében. A produkciót eredetileg csak a videópiacra szánták, de az amerikai Columbia Pictures stúdiónak annyira megtetszett, hogy segítettek Rodrigueznek Amerikában és a többi országban is népszerűsíteni a filmet. A stúdiónál gondoskodtak róla, hogy a film 35 mm-es legyen, mivel Rodriguez eredetileg 16 mm-es filmet akart készíteni. Továbbá gondoskodtak a marketingkampányról és végül úgy döntöttek, hogy pénzelik a trilógia további két részét, a Desperadót és a Volt egyszer egy Mexikót.

  • Gitárral a kezében érkezett. Nem kereste a bajt. A baj kereste meg őt.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

El Mariachi, a zenész a mexikói kisvárosba, Acuñába érkezik, azt remélve, itt végre munkát talál. Egyetlen célja van: zenélni szeretne, hogy folytathassa ősei mesterségét. Eközben a börtönből frissen szökött elítélt, Azul bosszút fogad korábbi üzleti partnere, a nagy hatalmú Moco ellen. Moco figyelmezteti embereit, hogy ellenfele mindig fekete ruhát visel és egy gitártokban hordja magával fegyvereit, ám Azul és El Mariachi véletlenül összecseréli a gitártokjait és a bérgyilkosok a zenészt veszik üldözőbe.

Önvédelemből a zenész négy emberrel végez, majd egy Domino nevű nő kocsmájában talál menedéket, akivel hamar egymásba szeretnek. Nemsokára El Mariachit elfogják és Moco elé viszik, de ő felismerve, hogy nem ő Azul, szabadon engedi. Mindeközben Azul felkeresi Dominót és réveszi, vezesse el őt Moco főhadiszállására. A lány beleegyezik, mert szeretné megmenteni a zenész életét. Mikor megérkeznek, Azul úgy tesz, mintha túszul ejtette volna a lányt. Moco rádöbben, hogy az általa kedvelt Domino nem őt, hanem a zenészt választotta és dühében Azullal és Dominóval is végez. El Mariachi ekkor érkezik a helyszínre, ahol a féltékeny Moco bosszúból átlövi El Mariachi bal kezét, hogy ne zenélhessen többet. A zenész egy földön heverő pisztollyal váratlanul agyonlövi Mocót, így megtorolva szerelme halálát – Moco emberei, mivel nem különösebben kedvelték főnöküket, ezután hagyják szabadon távozni a férfit.

El Mariachi, miután zenészi pályafutása sérülése miatt derékba tört, az Azul fegyvereit rejtő gitártokkal elhagyja a várost...

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Színész Karakter
Carlos Gallardo El Mariachi
Consuelo Gómez Domino
Peter Marquardt Moco
Reinol Martínez Azul
Jaime de Hoyos Bigotón
Ramiro Gómez pincér
Jesús López Viejo hivatalnok
Luis Baro Domino asszisztense
Óscar Fabila fiú

Díjak[szerkesztés]

A film több nemzetközi díjat nyert, és a Cannes-i fesztiválon hasonló fogadtatásban részesült, mint a Ponyvaregény, Rodriguez pedig bejárta a világot, hogy népszerűsítse a produkciót. A legkülönfélébb premiereken és interjúkon volt jelen, ami elősegítette, hogy a neve világszerte ismert legyen.

  • Sundance-i Film Fesztivál (1993)
    • díj: közönségdíj – Robert Rodriguez
    • jelölés: a nagyzsűri díja – Robert Rodriguez
  • Independent Spirit Awards (1994)
    • díj: legjobb első film – Robert Rodriguez, Carlos Gallardo
    • jelölés: legjobb rendező – Robert Rodriguez
  • Deauville-i Film Fesztivál (1994)
    • díj: közönségdíj – Robert Rodriguez
    • jelölés: kritikusok díja – Robert Rodriguez

Érdekességek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. El Mariachi - IMDb - Box office/business
  2. El Mariachi - Box Office Mojo
  3. Broderick, Peter: A FILM FOR A SONG: Robert Rodriguez’s Garage Movie (angol nyelven). www.filmmakermagazine.com. [2011. május 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 23.)

További információk[szerkesztés]