Dux-Bodenbacher Eisenbahn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Dux-Bodenbacher Eisenbahn vonalhálózata

A cs. kir. szabad Dux-Bodenbacher Vasúttársaság (németül:k. k, privilegierte Dux-Bodenbacher Eisenbahn-Gesellschaft, csehül: Duchcovsko-podmokelská dráha) egy magán vasúttársaság volt Ausztriában. A társaság egyetlen vasútvonala összekötötte az észak-cseh elbai kikötőt Bodenbachot a barnakőszénbányákkal, mint Dux, Brüx és Komotau.

Története[szerkesztés]

1869. július 9-én kezdte el építeni a Dux-Bodenbacher Bahn a vasútvonalat Bodenbachtól Dux felé egy szárnyvonali leágazással Komotau irányába. 1871. május 20-án megnyílt a Bodenbach-Osseg-Dux vasútvonal. 1872. december 19-én üzembe helyezték az Osseg-Komotau vonalat.

A Dux-Bodenbacher Eisenbahn elsőbbségi részvénye

A vonalnak kezdettől fogva versenytársa volt a tervezett párhuzamos Aussig-Teplitzi Vasút, de sehol nem létesítettek közvetlen vágánykapcsolatot. A vonal jelentősége elsősorban az észak-csehországi medencében kibányászott barnaszénnek az elbai kikötőbe, Bodenbach szállításán alapult.

„A műkédési bevételek (valamint a szénbányászat)közzététele“ a Leipcsei Újság 1873. november 8-i számában

Átrakó állomásai voltak Bodenbachban az Állami Vasúttársaság-nak, Wiesa-Oberleutensdorf–ban és Ladowitz-ében a Prag-Duxer Eisenbahnnak, Komotauban a Buštěhrad vasúti-nak.

1871-ben a társaság megszerezte gróf Waldstein Dux-i barnaszénüzemét.

Az államosítás első lépéseként a Dux-Bodenbacher Bahn vonalának üzemeltetését 1884 július 1-től a császári és Királyi Osztrák Államvasutak végezte. 1892 január 1-én a Dux-Bodenbacher Bahn-t véglegesen átvette a kkStB.

A társaság a vonalának államosításával nem szűnt meg, hanem régi nevén, mint bányavállalat működött tovább. Később az egykori vasúttársaság neve alatt működött a Dux-Bodenbacher Eisenbahn AG, 1942-ben a cég Barnaszénüzemének Adolf és Sofie aknája üzemelt Buckwa-ban, továbbá az UNION II és a Konkordia külszíni és mélyművelésű bányája Neusattl-ban.

Az első világháború után a villamosítás terjedésével a cég beruházott az áramtermelésbe is. Így a Dux Bodenbacher Eisenbahn AG volt a Neusattl-i szállítóvállalat.

A második világháború után a társaságot a Csehszlovák Ipari Minisztérium 1946 március 7-én a 823. számú határozatával felszámolta. A társaság eszközeit az új állami bányavállalat a Falknovské hnědouhelné doly vette át.

Vonalak[szerkesztés]

Mozdonyok[szerkesztés]

A Dux-Bodenbacher Eisenbahn mozdonyai
DBE-Nr. Darabszám Gyártó Gyártási év Jelleg kkStB-Nr. ČSD-Nr. Foto
1–8 8 Köchlin 1871 C-n2 45.01–08 312.601–602 -
9–34 26 Sigl/Bécsújhely, Sigl/Bécs, Bécsújhely, StEG 1872–1882 C-n2 53.01–26 314.001–020

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dux-Bodenbacher Eisenbahn című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.