Demy de Zeeuw

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Demy de Zeeuw
Demy de Zeeuw
Demy de Zeeuw
Személyes adatok
Teljes névDemy Patrick René de Zeeuw
Születési dátum1983május 26. (40 éves)
Születési helyApeldroon, Hollandia
Állampolgárságholland
Magasság174 cm
Testtömeg71 kg
PosztVédekező középpályás
Junior klubok
IdőszakKlub
1989–1995 WSV Apeldoorn
1995–2000 AGOVV
Felnőtt klubok1
IdőszakKlubMérk.(Gól)
2000–2005Hollandia Go Ahead Eagles65(7)
2005–2009Hollandia AZ Alkmaar119(15)
2009–2011Hollandia Ajax Amsterdam59(8)
2011–2014Oroszország Szpartak Moszkva25(2)
2013–2014 Belgium Anderlecht26(2)
2015Hollandia NAC Breda12(2)
Válogatottság
2007–2010 Hollandia27(0)
1 A felnőtt klubokban játszott mérkőzések és gólok csak a bajnoki mérkőzések adatait tartalmazzák. Utolsó elszámolt mérkőzés dátuma:
2012. augusztus 18.
A Wikimédia Commons tartalmaz Demy de Zeeuw témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Demy de Zeeuw (Apeldroon, 1983. május 26. –) holland válogatott labdarúgó. A középpálya védelmét látja el. Profi karrierje óta már több klubban is játszott. Első három alkalommal Hollandiában. Első klubja a Go Ahead Eagles[1] volt, ezután az AZ[1] csapatát erősítette. 2009-től 2011-ig pedig az amszterdami AFC Ajax csapatának volt a tagja.[1] Az orosz Szpartak Moszkva labdarúgócsapatának a játékosa volt, majd a belga RSC Anderlecht csapatánál játszott kölcsönben.

Pályafutása[szerkesztés]

Go Ahead Eagles[szerkesztés]

De Zeeuw a szülővárosában Apeldoorn-ban, a WSV Apeldoorn labdarúgócsapatában kezdte el fiatalkori pályafutását. 12 éves korig játszott ebben a csapatban. Utána átment a városi rivális AGOVV Apeldroon csapatához játszani. Öt évig volt a csapat tagja. 2000-ben pedig átigazolt a deventeri Go Ahead Eagles csapatához, ahol elkezdődött a profi pályafutása. A 2001-02-es szezonban három bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Egészen 2005-ig volt a csapat tagja és ezalatt 65 mérkőzésen lépett pályára, amiken összesen 7 gólt szerzett. A 2004-05-ös szezonban már ő volt az egyik legfontosabb játékosa a klubnak. Ekkor figyelt fel a teljesítményére egy Eredivisieben szereplő klub, az AZ miután 2005 nyarán nagyon jó teljesítményt nyújtott ellenük egy barátságos mérkőzésen. Az AZ vezetőedzője, Louis van Gaal-t lenyűgözte a játékos játéka és 100.000 € fejében le is igazolták.[2]

AZ Alkmaar[szerkesztés]

A klub 4 éves szerződést kötött vele 2005 nyarán. Az első szezonban 26 mérkőzésen lépett pályára. Ennek következtében 2006 májusában egy új szerződést kínált neki a csapat, 2010-ig. A következő szezonban olyan jól játszott az AZ csapatában, hogy sikerült még a Holland labdarúgó-válogatottban is debütálnia.[3] Mivel az akkori szövetségi kapitánynak, Marco van Basten-nek is megtetszett a játéka. 2007 májusában az AZ ismét meghosszabbította a szerződését.[4] A 2007-08-as szezonban az AZ-nak sikerült minden elvárásnak megfelelnie. A bajnokság kezdete előtt a csapatra mindenki úgy tekintett, mint a bajnoki cím egyik titkos esélyesére. De a szezon felénél minden esély a bajnoki címre elszállt. De Zeeuw úgy fejezte be ezt a szezont, mint "egy hatalmas csalódás." A csapat edzője, Van Gaal úgy vélte, hogy a De Zeeuw szerepét a csapatban meg kell változtatni. Az AZ a szezont, a csalódást keltő 11. helyen fejezte be.[5]

A 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság után olyan híreket lehetett hallani, hogy az AFC Ajax csapata - amelyet akkor vett át Marco van Basten – le szeretné őt igazolni. De a lépés nem valósult meg. Majd ugyanezen a nyáron De Zeeuw majdnem átigazolt a német HSV Hamburg csapatához. A német csapat az átigazolási időszak utolsó napján jelentkezett érte. A két klub meg is állapodott egymás között az összegről. De mivel a hamburgi csapat már nem tudta volna De Zeeuw-ot regisztrálni a Német labdarúgó-szövetségnél a következő szezonra, így az átigazolás ismét elmaradt. De Zeeuw a 2008-09-es szezon elején visszaverekedte magát a kezdő tizenegybe. Pontosabban a szezon harmadik fordulójában, amikor az AZ 1:0-ra legyőzte a PSV Eindhoven csapatát.[6] Az AZ egyetlen mérkőzést sem veszített el a szezon első felében. A téli szünetben pedig újra bejelentkezett a csapatnál a HSV Hamburg csapata De Zeeuw-ért. De ekkor az alkmaari csapat kijelentette, hogy a szezon felénél nem engedik el a játékost.

2009 tavaszán az AZ felkínált De Zeeuw-nek ismét egy meghosszabbított szerződését, ezúttal 2011-ig. Ezúttal azonban a játékos elutasította a javaslatot. A szezon végén, 28 évesen a játékos megünnepelte a csapattal az első bajnoki győzelmét. A siker miatt több klubcsapat is felfigyelt De Zeeuw játékára és többen is szerették volna őt leigazolni. Többek között a HSV Hamburg és az AFC Ajax csapata is a kérők között voltak. De Zeeuw kijelentette, hogy az amszterdami klubba szeretne átigazolni. Abba a csapatba amit akkor nyáron vett át a HSV Hamburg korábbi edzője, Martin Jol. Az AZ először úgy nyilatkozott, hogy nem kívánják De Zeeuw-t olyan klubnak eladni amelyik a bajnokságban az ellenfelük. De végül 2009. július 24-én létrejött az üzlet. Az AFC Ajax csapata 6.000.000 €-ért igazolta le a holland középpályást.[7]

AFC Ajax[szerkesztés]

De Zeeuw 4 évre, 2013-ig kötött szerződést az amszterdami együttessel. Első mérkőzését az Ajax szurkolók előtt az Amsterdam Tournament-en játszhatta le az Atlético de Madrid ellen 2009 júliusában.[8] Az első bajnoki mérkőzését az új csapatában 2009. augusztus 2-án játszhatta le. Ezen a mérkőzésen 2:0-ra győzték le az FC Groningen csapatát, idegenben. De Zeeuw első gólját 2009. szeptember 27-én lőtte be. Ekkor az AFC Ajax 3:0-ra győzte le az ADO Den Haag csapatát az Amszterdam Amszterdam Arenában.[9] Nagyjából egy hónappal később, november 1-jén megszerezte első dupláját is a csapat legnagyobb riválisa, a Feyenoord Rotterdam csapata ellen. Ezen a mérkőzésen, a hazai pályán játszó Ajax 5:1-re verte el a legősibb riválisát. Ezt a szezont végül csak a második helyen fejezte be az AFC Ajax. De Zeeuw-nak viszont sikerült elnyernie az első szezonjában a csapattal a Holland-kupát. Ebben a szezonban 29 bajnoki mérkőzésen lépett pályára és 6 gólt szerzett. Összesen pedig 40 mérkőzés és 10 gól volt a mérlege.

A 2010-11-es szezonban is megtartotta helyét a kezdőcsapatban. A nyáron a PAOK Szaloniki és a Dinamo Kijev kiejtésével feljutott a csapattal a Bajnokok Ligája főtáblájára. Első gólját október 19-én a BL csoportkör 3. fordulójában sikerült megszereznie az AJ Auxerre csapata ellen 2:1-re megnyert mérkőzésen.[10] Miután decemberben Frank de Boer átvette a csapat irányítását és kicsit változtatott a játékstíluson, De Zeeuw játéka is jobb lett. Rögtön az első mérkőzésen - ahol már De Boer ült az edzői székben - be is talált. Ez a BL utolsó csoportmérkőzése volt, amit az Ajax idegenben simán megnyert az AC Milan ellen 2:0-ra. A téli szünet után ki kellett hagynia pár mérkőzést mivel még mindig érezte a vb-elődöntőben kapott rúgás utóhatásait és nem volt jó formában. Március 6-án újra kezdőként lépett pályára régi csapata, az AZ ellen. Ezt a mérkőzést elég könnyen nyerte meg 4:0-ra az Ajax hazai pályán. De Zeeuw is lőtt gólt és őt választották a "Mérkőzés emberének". A következő 2 hónapban olyan jól alakultak a mérkőzések, hogy az utolsó fordulóban a bajnoki címet is elnyerték. Előtte egy héttel május 8-án a kupadöntőt még elvesztették a Twente ellen 3:2-re. Ezt a mérkőzést Demy góljával kezdte az Ajax. Május 15-én az Arena-ban viszont legyőzték a Twente csapatát 3:1-re és ezzel De Zeeuw megnyerte második Eredivisie-csapatával is a bajnoki címet. Végül elég sok huzavona után a szezon végeztével De Zeeuw átigazolt az orosz bajnokságba a Szpartak Moszkvához, mivel Amszterdamban már nem volt annyira biztos helye a kezdőben.

Szpartak Moszkva[szerkesztés]

2011 júliusának elején kötötte meg a 3 éves szerződést Demy de Zeeuw és az orosz klub, körülbelül 7-8 millióért igazolták le a holland játékost az Ajax-tól.[11] Augusztus 7-én debütált az orosz Premjer-ligában, a Terek Groznyij ellen 4:2-re megnyert idegenbeli mérkőzésen.[12] Első nemzetközi mérkőzésére moszkvai játékosként augusztus 18-án került sor az EL utolsó selejtezőkörében. A Legia Warsawa otthonában a mérkőzés 2:2-vel zárult. Első találatát szeptember 18-án egy hazai bajnoki mérkőzésen szerezte a Krilja Szovetov csapata ellen.[13] Egészen október 23-ig majdnem minden bajnoki mérkőzésen pályára lépett. Ekkor a Tom Tomsk csapatát fogadták és győzték le 4:0-ra. Ezek után több hónapig nem lépett pályára. A keretben bent maradt de nem kapott lehetőséget. A következő mérkőzésére március 19-ig kellett várnia. A szintén moszkvai CSZKA csapatát fogadták és ezen a mérkőzésen lépett újra pályára. Ezek után még két lehetőséget kapott a szezonban. Végül az ezüstérmet szerezték meg ebben a szezonban. 2013-ban kölcsönadták az Anderlecht csapatának ott játszott, amíg szerződése 2014-ben le nem járt és a NAC Breda csapatához került majd lépett utoljára pályára 2015.05.31-én.

Válogatott[szerkesztés]

2006-ban tagja volt az U-21-es labdarúgó Európa-bajnokságot nyerő Holland-válogatottnak.[14] De Zeeuw a Holland-válogatotton kívül a Holland Antillák-válogatottjának csapatában is pályára léphetne. A válogatottban általában védekező középpályásként lép pályára. A csapatban viszont több játékossal is meg kell küzdenie a helyért. Mark van Bommel, Orlando Engelaar és Nigel de Jong is ezen a poszton játszik. 2007. március 27-én debütált a nemzeti tizenegyben Szlovénia ellen a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtező mérkőzésén.

A 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőin Bulgária és Albánia ellen kezdőként lépett pályára. Az Európa-bajnokságon abban reménykedett, hogy jól fog teljesíteni és így felfigyel rá több klub és eligazolhat az AZ csapatától. De csak Románia ellen lépett pályára a csoportmérkőzéseken.

2010-es labdarúgó világbajnokság[szerkesztés]

De Zeeuw szerepelt a Holland-válogatott azon előzetes keretében amelyikben a 2010-es Dél-Afrikai vb-re utazó játékosok voltak. 2010. május 27-én a szövetségi kapitány, Bert van Marwijk kihirdette a végleges 23 fős keretet és ebben is szerepelt. A tornán először Dánia ellen lépett pályára csereként. Viszont az Uruguay elleni elődöntőben már kezdőként lépett pályára.[15] De azon a mérkőzésen még az első félidőben le kellett cserélni, mivel sérülést szenvedett. Az uruguayi Martin Cáceres fejberúgta az uruguayi tizenhatosnál.

Ezek után a mai napig nem kapott újabb játéklehetőséget az Oranje-ben.

Statisztika[szerkesztés]

2012. augusztus 18.[16]

Teljesítmény klubjában Bajnokság Kupa Nemzetközi Összesen
SzezonKlubBajnokság Mérk.GólMérk.Gól Mérk.Gól Mérk.Gól
Hollandia BajnokságKNVB Cup Európa Összesen
2001–02 Go Ahead Eagles Eerste Divisie 3 0 3 0
2002–03 10 1 10 1
2003–04 18 3 18 3
2004–05 34 3 34 3
2005–06 AZ Eredivisie 26 1 3 0 4 0 33 1
2006–07 32 5 6 2 11 2 49 9
2007–08 31 6 1 0 5 1 37 7
2008–09 30 3 4 0 34 3
2009–10 AFC Ajax 32 7 6 3 10 1 48 11
2010–11 27 1 6 2 13 2 46 5
Oroszország BajnokságOrosz labdarúgókupa Európa Összesen
2011–12 Szpartak Moszkva Premjer-Liga 13 2 1 0 2 0 16 2
2012–13 4 0 0 0 0 0 4 0
Karrierje összesen 260 32 27 7 45 6 332 45

Sikerei, díjai[szerkesztés]

De Zeeuw a Holland-válogatottal.

Klubsikerek[szerkesztés]

AZ
Ajax

Válogatott sikerek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c De Zeeuw - Az eddigi klubjai (hollandul). Elfvoetbal.nl. (Hozzáférés: 2010. augusztus 20.)
  2. Klubváltás - Átigazolás az AZ Alkmaarhoz(angolul). Statemaster.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 20.)[halott link]
  3. Debütálás a válogatottban. Sporthíradó.hu, 2007. március 28. [2010. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 20.)
  4. Egy új szerződés 2007-ben (hollandul). Voetbalzone.nl, 2007. május 18. (Hozzáférés: 2010. augusztus 20.)
  5. A 2007-08-as szezon végeredménye (hollandul). vi.nl. (Hozzáférés: 2010. augusztus 20.)
  6. 2008-09-es szezon - AZ Alkmaar-PSV Eindhoven (hollandul). vi.nl. [2013. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 20.)
  7. Átigazolás az AFC Ajax csapatához (hollandul). vi.nl, 2009. július 24. [2012. május 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 20.)
  8. Debütálás az Ajax-nál (hollandul). fcupdate.nl. [2009. december 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 7.)
  9. Az első gól az Ajax-nál (hollandul). elfvoetbal.nl. (Hozzáférés: 2010. szeptember 7.)
  10. A 2010/2011-es szezonbeli első gólja (angolul). infostradasports.com, 2010. október 19. [2020. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 23.)
  11. Klubváltás - Átigazolás a Szpartak Moszkvához. nemzetisport.hu, 2010. július 6. (Hozzáférés: 2011. július 6.)
  12. Debütálás az orosz bajnokságban. soccerway.com, 2011. augusztus 7. (Hozzáférés: 2011. augusztus 7.)
  13. Első gólja a Szpartak Moszkvában. soccerway.com, 2011. szeptember 18. (Hozzáférés: 2012. január 26.)
  14. A 2006-os U21-es Európa-bajnokság (angolul). rsssf.com. (Hozzáférés: 2010. szeptember 7.)
  15. A 2010-es vb elődöntő - Hollandia-Uruguay (hollandul). elfvoetbal.nl. (Hozzáférés: 2010. szeptember 7.)
  16. Statisztika. soccerway.com. (Hozzáférés: 2010. szeptember 7.)