HSV Hamburg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
HSV Hamburg
Csapatadatok
Teljes csapatnévHandballsportverein Hamburg
Alapítva1999.
StadionO2 World Hamburg
Vezetőedzőnémet Jens Häusler
Elnöknémet Marc Dieter Evermann
BajnokságNémet másodosztály
Csapatmezek
Hazai
A Wikimédia Commons tartalmaz HSV Hamburg témájú médiaállományokat.
Commons:Category:HSV Hamburg
A Wikimédia Commons tartalmaz HSV Hamburg témájú médiaállományokat.

A HSV Hamburg (Handballsportverein Hamburg) egy hamburgi férfi kézilabdacsapat, amely a német másodosztályban szerepel.

Története[szerkesztés]

A klubot 1999-ben alapították HSV Lübeck néven, a VfL Bad Schwartau elsőosztályú csapat licencét átvéve. 2002-ig az előddel közös csapatként, SG VfL Bad Schwartau-Lübeck néven szerepeltek a Bundesligában. 2002-ben felbomlott ez az egyeszség, és a klub Hamburgba tette át székhelyét, ahol marketing okokból beépültek a helyi sportklubba, a Hamburger SV-be, hogy használhassák annak nevét és címerét. Jelenlegi nevén 2002 óta szerepel a bajnokságban.

A hazai mérkőzéseket a Color Line Arenában rendezik, ez a csarnok közvetlenül a HSH Nordbank Arena, a Hamburger SV stadionja mellett található. Ha ez kivételesen mégsem elérhető, vagy - főleg a kupameccseknél - kevésbé neves az ellenfél, akkor a 3 926 néző befogadására alkalmas Sporthalle Hamburgban rendezik meg a találkozót.

A 2014. szeptember 6-án megrendezett, Rhein-Neckar Löwen ellen idegenben játszott bajnoki mérkőzésüket Frankfurtban, a Commerzbank-Arenában rendezték meg 44 189 néző előtt. Ez a mérkőzés lett a valaha volt leglátogatottabb kézilabda-mérkőzés.[1]

A 2000-es években elért hazai és nemzetközi sikerek ellenére 2014-ben a klub pénzügyi válságba került, a szezon végén pedig váratlanul lemondott Andreas Rudolph, a klub elnöke, aki magánvagyonából addig jelentősen támogatta a csapatot.[2] A következő szezont még be tudta fejezni az együttes, de a 2015–2016-os bajnokság közben a pénzügyi helyzetük kezelhetetlenné vált, és a szezon közben visszaléptek a bajnokságtól, addigi eredményeiket törölték.[3]

Sikerei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 44 189 néző, világrekord, Löwen-siker. nemzetisport.hu, 2014. szeptember 6. (Hozzáférés: 2017. április 22.)
  2. Férfi kézi: válságban a BL-győztes, lemondott az elnök. nemzetisport.hu, 2014. május 9. (Hozzáférés: 2017. április 22.)
  3. Kézi: visszalép a Bundesligától a 2013-as BL-győztes – ez a vég. nemzetisport.hu, 2016. január 26. (Hozzáférés: 2017. április 22.)

További információk[szerkesztés]