Gregory van der Wiel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gregory van der Wiel
Gregory van der Wiel a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságon
Gregory van der Wiel a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságon
Személyes adatok
Teljes névGregory Kurtley van der Wiel
Születési dátum1988február 3. (36 éves)
Születési helyAmszterdam, Hollandia
Állampolgárságholland
Magasság182 cm
Testtömeg70 kg
Poszthátvéd / Jobbszélső
Klubadatok
Jelenlegi klubjaToronto FC
Junior klubok
IdőszakKlub
1996–2002 Ajax Amsterdam
2002–2005 Haarlem
2005–2006 Ajax Amsterdam
Felnőtt klubok1
IdőszakKlubMérk.(Gól)
2006–2012hollandia Ajax Amsterdam129(12)
2012–2016franciaország PSG89(3)
2016–2017törökország Fenerbahçe11(0)
2017–2018olasz Cagliari6(0)
2018–kanadai Toronto FC0(0)
Válogatottság2
2009– Hollandia45(0)
1 A felnőtt klubokban játszott mérkőzések és gólok csak a bajnoki mérkőzések adatait tartalmazzák. Utolsó elszámolt mérkőzés dátuma:
2018. január 7.
2 Utolsó elszámolt válogatott mérkőzés dátuma:
2015. szeptember 3.
A Wikimédia Commons tartalmaz Gregory van der Wiel témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Van der Wiel az Ajax védőjeként
Van der Wiel együtt a holland-drukkerekkel

Gregory Kurtley van der Wiel (Amszterdam, 1988. február 2.) holland válogatott labdarúgó. Profi karrierje 5 évében az AFC Ajax labdarúgócsapatában játszott jobb oldali védőjátékosként. és tagja a Holland-válogatott felnőtt csapatának is. Van der Wiel az egyike azon játékosoknak akik az AFC Ajax híres ifjúsági akadémiájáról kerültek be a csapatba. Védőjátékos de mivel nagyon gyorsan tud futni, ezért nagyon jó a támadásokban is. 2010-ben Van der Wiel megkapta a Johan Cruyff-díjat, amit minden évben "Az Év Fiatal Játékosának" ítélnek oda Hollandiában. Egészen 2012 szeptemberéig volt az Ajax játékosa és ekkor igazolt át a Paris Saint-Germainhez.

A felnőtt válogatottban 2009 februárjában debütált, és tagja volt a 2010-es Világbajnokságon ezüstérmet szerző holland-válogatott keretének. Van der Wiel édesapja Curaçao-ról származik és az édesanyja sem eredeti holland. Gregory a holland anyanyelve mellett nagyon jól beszél angolul.

Pályafutása[szerkesztés]

AFC Ajax[szerkesztés]

Gregory van der Wiel 2007. március 11-én mutatkozott be az Ajax első csapatában egy FC Twente elleni idegenbeli mérkőzésen.[1] Ezt a mérkőzést az Ajax nyerte meg 4:1 arányban. Ebben a szezonban még három mérkőzésen lépett pályára. Karrierje első trófeáját 2007. augusztus 11-én nyerte meg. Ezen a napon játszották a Holland-Szuperkupa döntőt.[2] Az Amszterdamban lejátszott mérkőzést az Ajax nyerte meg 1:0-ra a PSV Eindhoven-nel szemben. A következő - 2007-08-as - szezonban már hat mérkőzésen lépett pályára.

A 2008-09-es szezonban már a kezdő tizenegyben volt a helye, mivel az új edző, Marco van Basten bízott a tudásában. Eredetileg középhátvéd volt a szerepe de Van Basten később áthelyezte őt jobbhátvédnek, ahol azóta is játszik és nagyon jó teljesítményt nyújt. 2008. december 17-én egy szerencsétlen kimenetelű UEFA-kupa mérkőzést játszott a Slavia Prága ellen az Arénában. Ezen a mérkőzésen lőtt egy öngólt és emiatt 2:2 lett a végeredmény.[3] Még ebben a szezonban megszerezte az első bajnoki gólját.[4] 2009. március 1-jén egy idegenbeli mérkőzésen az FC Utrecht ellen 0:2-re győzött az Ajax a Galgenwaard stadionban. Három héttel később, március 22-én megszerezte a második gólját is. A Bredában lejátszott mérkőzést 0:3-ra nyerte az Ajax a NAC Breda ellen. A szezon végén ő kapta meg az "Ajax év tehetsége" díjat mivel 40 mérkőzést játszott le a szezonban és sikerült debütálnia a holland-válogatottban is.

A 2009-10-es szezont egy új edző irányítása alatt kezdte meg a csapat. Az új edző Martin Jol lett. Augusztus 8-án az RKC Waalwijk felett aratott 4:1-es győzelem napján lőtte be Van der Wiel a harmadik bajnoki gólját. Ez a gól volt az első amit az Amsterdam Arena-ban lőtt. Ezen a mérkőzésen az AFC Ajax többi gólját a csapatkapitány, Luis Suárez lőtte. Október 25-én Alkmaarban 2:4-re győzte le a címvédőt az Ajax és ezen a mérkőzésen lőtte be Van der Wiel a szezonbeli második gólját. November 1-jén a "Klassieker"-en amit az Ajax nyert meg 5:1-re - az örök rivális Feyenoord ellen - is betalált Van der Wiel az Arena-ban. 2010. május 6-án nyerte meg a csapat a 18. kupagyőzelmét.[5] A Holland-kupadöntő mindkét mérkőzését megnyerte az Ajax a Feyenoord ellen. Van der Wiel mindkét mérkőzésen nagyon jól játszott. Az Arena-ban 2:0, míg a visszavágón a De Kuip-ban pedig 4:1-re győztek az amszterdamiak. A szezon folyamán összesen 43 mérkőzést játszott és 6 gólt lőtt. A szezon végén pedig Van der Wiel megkapta a Johan Cruyff-díjat. A díjat, amit az "Év fiatal játékosa" kap.[6]

A 2010-11-es szezonban is bent maradt a kezdőtizenegyben. A szezon elején nem tudta azt a formáját hozni amit az előző szezon második felében nyújtott. Később aztán fokozatosan jobb lett a játéka. Augusztus 14-én megszerezte a szezonbeli első gólját. Ezen a mérkőzésen az Ajax hazai pályán 4:2-re győzte le a Vitesse Arnhem csapatát. A szezon többi részében is alapjátékosa volt a csapatnak. Egy mérkőzés kivételével az összesen pályára lépett. Akkor eltiltás miatt nem vehetett részt a mérkőzésen. Február 27-én pedig a 100. bajnoki mérkőzésén lépett pályára Ajax-színekben. Ez a jubileum, pont egy hatalmas mérkőzésre esett. Egy örökrangadóra Eindhovenben a PSV ellen. A mérkőzés 0:0-val végződött, ahogy ősszel Amszterdamban is. Gregory szépen játszott és nagy érdeme lett abban, hogy a csapat védelme is erős volt és nem kaptak gólt. Miután május 15-én, a bajnokság utolsó fordulójában hazai pályán legyőzték a Twente Enschede csapatát 3:1-re, Van der Wiel megszerezte első bajnoki címét az Ajax csapatával. A mérkőzésen Gregory is nagyon jól játszott és 2 gólpasszal járult hozzá a győzelemhez.[7]

A 2011-12-es szezon kezdete előtt sok hír röppent fel, hogy Gregory klubot fog váltani. Leginkább a Chelsea[8] és a Bayern München[9] szerette volna őt leigazolni. De végül maradt az Ajax kezdőcsapatában. Szezonbeli első gólját már a 2. fordulóban, az SC Heerenveen ellen megnyert mérkőzésen meg is szerezte.[10] November 2-án belőtte élete első gólját a BL-ben. A Dinamo Zágráb elleni mérkőzést az Ajax könnyedén 4:0-ra nyerte meg és Van der Wiel-t választották a "Mérkőzés emberének". Decemberben viszont lágyéksérülést szenvedett és ezért több hónapot kellett kihagynia. Április 11-én lépett ismét pályára, az SC Heerenveen ellen 5:0-ra megnyert mérkőzésen. Utána ismét minden mérkőzésen pályára lépett. A Twente Enschede ellen 1:2-re megnyert rangadón pedig be is lőtte idei második bajnoki gólját. A szezont végül a lehető legjobban fejezte be csapatával, mivel ismét bajnokok lettek.[11]

Gregory számára jól indult a következő - 2012-13-as - szezon. Augusztus 12-én, az AZ elleni nyitómérkőzésen lőtt egy hatalmas gólt amivel vezetéshez juttatta csapatát. Az eredmény végül 2:2 lett. Az első három fordulóban mindig pályára lépett de gólt már nem sikerült lőnie. Egész nyáron beszéltek arról, hogy Van der Wiel nem hosszabbítja meg a jövő nyáron lejáró szerződését és még idén szeretne eligazolni. Végül szeptember 1-jén bejelentették, hogy a francia PSG 6 millió euróért leigazolta őt. Így 5 év után távozott az Ajaxtól.[12]

Paris Saint-Germain[szerkesztés]

Miután átigazolt a PSG-hez azonnal edzésbe is állt. Viszont több hétig nem léphetett pályára új csapatában. Első alkalommal a 2012-13-as szezon 6. fordulójában mutatkozhatott be új csapatában egy Bastia ellen 0:4-re megnyert mérkőzésen.

Fenerbahce[szerkesztés]

2017 nyarán a török Fenerbahçe szerződtette, amelynek színeiben tizenkét tétmérkőzésen lépett pályára.[13]

Cagliari[szerkesztés]

2017. augusztus 27-én, egy szezont követően az olasz Cagliarihoz igazolt. Ő lett a szárd csapat első holland játékosa.[14] A kettes számú mezt kapta új klubjában,[15] amelynek színeiben a Genoa elleni 2–3-as hazai vereség alkalmával mutatkozott be. Sérülései miatt mindössze hat találkozón lépett pályára.

Toronto FC[szerkesztés]

2018. február 1-jén a Major League Soccer címvédőjéhez, a Toronto FC-hez írt alá.[16]

Válogatott[szerkesztés]

Első alkalommal a Holland U21-es válogatottban debütált a 2007-es Toulon-i tornán. A felnőtt válogatottban 2009. február 11-én mutatkozott be egy barátságos mérkőzésen Tunézia ellen.[17] Ezen a mérkőzésen csereként lépett pályára, egy korábbi Ajax-csapattársát, John Heitinga-t váltva. Első tétmérkőzését a válogatottban 2009. március 28-án játszotta a 2010-es vb-selejtezők egyikén Skócia ellen.[18] Ezt az összecsapást a hollandok nyerték meg 3:0-ra és ezen a mérkőzésen Van der Wiel a kezdőben kapott helyet. A következő selejtezőn is a kezdő csapatban volt. Április 1-jén játszották ezt a mérkőzést Hollandiában, amelyet a hazaiak nyertek meg elég simán 4:0-ra Macedónia ellen. Ezeken a mérkőzéseken nagyon jó teljesítményt nyújtott. Ezáltal ő lett a holland-válogatott elsőszámú jobbhátvédje.

Így volt ez a 2010-es Dél-Afrikai világbajnokságon is. Ő volt a holland csapat egyik olyan játékosa a tornán akik a legtöbbet játszották. Van der Wiel 5 mérkőzést játszott a világbajnokságon és ebből mindegyiken kezdőként lépett pályára.[19] Egyedül a Kamerun elleni csoportmérkőzésen és az Uruguay elleni elődöntőn nem vett részt.

A világbajnokság után szeptember 3-án lépett először pályára a válogatottal. Ez már a 2012-es Európa-bajnokság selejtező mérkőzése volt San Marino ellen, melyet az Oranje nyert meg idegenben 0:5-re. Ezen a mérkőzésen Van der Wiel adta az Oranje ötödik góljánál - amit Van Nistelrooy lőtt - a gólpasszt.[20] Ezután még 3 selejtezőt és egy barátságos mérkőzést játszott 2010-ben az Oranje, melyek közül az összeset megnyerte. Mind a négy mérkőzésen pályára lépett Van der Wiel. Hollandia 2011. szeptember 2-án látta vendégül San Marino válogatottját, ami visszavágó volt a 2012-es Eb-selejtezőben. Gregory is pályán volt végig és a nagyon jó védő és szélső játékának is lehetett köszönni, hogy az Oranje megszerezte történelmének addigi legnagyobb arányú győzelmét tétmérkőzésen.[21] Az Oranje 11:0-s győzelmet aratott az eindhoveni Phillips-stadionban.

Gregory tagja volt az Oranje keretének a 2012-es Európa-bajnokságon is. Ez a torna hatalmas csalódással fejeződött be a holland csapat számára. Annak ellenére, hogy 2 évvel ezelőtt ezüstérmesek lettek a vb-n, az idei Eb-n már a csoportkörből sem jutottak tovább. Mindhárom mérkőzésen kezdőként lépett pályára. Az első mérkőzést Dánia ellen játszották, ahol 0:1-es vereséget szenvedtek el. A következő összecsapást a Németek ellen veszítették el 1:2-re, míg az utolsó csoportkörben Portugáliától szenvedtek el 1:2-es vereséget.[22]

Eddigi válogatott mérkőzései[szerkesztés]

No. Dátum Mérkőzés Végeredmény Típus Góljai száma
1. 2009-02-11  Tunézia -  Hollandia 1-1 Barátságos 0
2. 2009-03-28  Hollandia -  Skócia 3-0 vb-selejtező 0
3. 2009-04-01  Hollandia -  Észak-Macedónia 4-0 vb-selejtező 0
4. 2009-09-05  Hollandia -  Japán 3-0 Barátságos 0
5. 2009-09-09  Skócia -  Hollandia 0-1 vb-selejtező 0
6. 2009-11-14  Olaszország -  Hollandia 0-0 Barátságos 0
7. 2009-11-18  Hollandia -  Paraguay 0-0 Barátságos 0
8. 2009-03-03  Hollandia -  Egyesült Államok 2-1 Barátságos 0
9. 2010-06-01  Hollandia -  Ghána 4-1 Barátságos 0
10. 2010-06-05  Hollandia -  Magyarország 6-1 Barátságos 0
11. 2010-06-14  Hollandia -  Dánia 2-0 vb csoportkör 0
12. 2010-06-19  Hollandia -  Japán 1-0 vb csoportkör 0
13. 2010-06-28  Hollandia -  Szlovákia 2-1 vb-nyolcaddöntő 0
14. 2010-07-02  Hollandia -  Brazília 2-1 vb-negyeddöntő 0
15. 2010-07-11  Hollandia -  Spanyolország 0-1 (h.u.) vb-döntő 0
16. 2010-09-03  San Marino -  Hollandia 0-5 Eb-selejtező 0
17. 2010-09-07  Hollandia -  Finnország 2-1 Eb-selejtező 0
18. 2010-10-08  Moldova -  Hollandia 0-1 Eb-selejtező 0
19. 2010-10-12  Hollandia -  Svédország 4-1 Eb-selejtező 0
20. 2010-11-17  Hollandia -  Törökország 1-0 Barátságos 0
21. 2011-02-09  Hollandia -  Ausztria 3-1 Barátságos 0
22. 2011-03-25  Magyarország -  Hollandia 0-4 Eb-selejtező 0
23. 2011-03-29  Hollandia -  Magyarország 5-3 Eb-selejtező 0
24. 2011-06-04  Brazília -  Hollandia 0-0 Barátságos 0
25. 2011-06-08  Uruguay -  Hollandia 1-1 Barátságos 0
26. 2011-09-02  Hollandia -  San Marino 11-0 Eb-selejtező 0
27. 2011-09-06  Finnország -  Hollandia 0-2 Eb-selejtező 0
28. 2011-10-07  Hollandia -  Moldova 1-0 Eb-selejtező 0
29. 2011-10-11  Svédország -  Hollandia 3-2 Eb-selejtező 0
30. 2011-11-15  Németország -  Hollandia 3-0 Barátságos 0
31. 2012-05-26  Hollandia -  Bulgária 1-2 Barátságos 0
32. 2012-05-30  Hollandia -  Szlovákia 2-0 Barátságos 0
33. 2012-06-02  Hollandia -  Észak-Írország 6-0 Barátságos 0
34. 2012-06-09  Hollandia -  Dánia 0-1 Eb csoportkör 0
35. 2012-06-13  Németország -  Hollandia 2-1 Eb csoportkör 0
36. 2012-06-17  Portugália -  Hollandia 2-1 Eb csoportkör 0

Statisztika[szerkesztés]

2012. október 27.[23]

Szezon Klub Bajnokság Bajnokság Kupa Szuperkupa Nemzetközi Összes
Mérk. Gól. Mérk. Gól. Mérk. Gól. Mérk. Gól. Mérk. Gól.
2006/07 AFC Ajax Eredivisie 4 0 0 0 0 0 0 0 4 0
2007/08 6 0 0 0 1 0 1 0 8 0
2008/09 32 2 1 0 0 0 9 0 42 2
2009/10 34 6 6 0 0 0 9 0 49 6
2010/11 32 1 5 0 1 0 13 0 51 1
2011/12 19 2 1 0 1 0 6 1 27 3
2012/13 3 1 0 0 0 0 0 0 3 1
Eredivisie összesen 130 12 13 0 3 0 38 1 184 13
2012/13 PSG Ligue 1 5 0 0 0 0 0 1 0 6 0
Ligue 1 összesen 5 0 0 0 0 0 1 0 6 0
ÖSSZESEN 135 12 13 0 3 0 39 1 190 13

Eddigi sikerek[szerkesztés]

Csapat[szerkesztés]

AFC Ajax

Válogatott

Egyéni[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Van der Wiel első mérkőzése (hollandul). elfvoetbal.nl, 2007. március 11. (Hozzáférés: 2010. szeptember 23.)
  2. Az első trófea (angolul). wordlingo.com, 2007. augusztus 11. (Hozzáférés: 2010. szeptember 23.)[halott link]
  3. AFC Ajax-Slavia Prága 2:2 (angolul). soccernet.espn.go.com, 2008. december 17. (Hozzáférés: 2010. szeptember 23.)[halott link]
  4. Az első bajnoki gól (hollandul). vi.nl, 2009. március 1. [2013. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 23.)
  5. Holland-kupadöntő 2009/10 (angolul). betstudy.com. (Hozzáférés: 2010. szeptember 23.)[halott link]
  6. A Johan Cruyff-díj elnyerése (hollandul). elfvoetbal.nl, 2010. május 3. (Hozzáférés: 2010. szeptember 23.)
  7. 2010/2011-es holland bajnoki cím. hatharom.hu, 2011. május 15. (Hozzáférés: 2011. május 23.)[halott link]
  8. Chelsea szeretné Gregoryt. nb1.hu, 2011. szeptember 11. (Hozzáférés: 2011. szeptember 22.)[halott link]
  9. Bayern München szeretné leigazolni Gregoryt. nemetfoci.hu, 2011. április 22. [2012. január 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 22.)
  10. A 2011/2012-es szezonbeli első gólja. nos.infostradasports.com, 2011. augusztus 14. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 18.)
  11. A 2011/2012-es szezonbeli bajnoki cím. telesport.hu, 2012. május 2. (Hozzáférés: 2012. május 7.)
  12. Van der wiel definitief naar PSG Volkskrant.nl, 1 september 2012
  13. Derinev.com: Gregory van der Wiel: "İlk Önemli Hedefimiz Şampiyonlar Ligi'ne Kalmak" – Fenerbahçe Spor Kulübü Resmi Sitesi
  14. Gregory van der Wiel al Cagliari (olasz nyelven). www.cagliaricalcio.com . Cagliari Calcio, 2017. augusztus 25. (Hozzáférés: 2017. augusztus 26.)
  15. VIDEO: il primo giorno di van der Wiel in rossoblù (olasz nyelven). www.cagliaricalcio.com . Cagliari Calcio. (Hozzáférés: 2017. augusztus 27.)
  16. Toronto FC sign Dutch international Gregory van der Wiel
  17. Válogatottbeli debütálás (angolul). skysports.com, 2009. február 11. (Hozzáférés: 2010. szeptember 23.)
  18. Hollandia-Skócia 3:0 (angolul). news.bbc.co.uk, 2009. március 28. (Hozzáférés: 2010. szeptember 23.)
  19. 2010-es vb-n való részvétel (hollandul). elfvoetbal.nl. (Hozzáférés: 2010. szeptember 23.)
  20. San Marino-Hollandia 0:5 (hollandul). elfvoetbal.nl, 2010. szeptember 3. (Hozzáférés: 2010. november 18.)
  21. Hollandia - San Marino 11:0. oranje.blog.nepsport.hu, 2011. szeptember 3. (Hozzáférés: 2011. október 10.)[halott link]
  22. 2012-es Eb-n való részvétel. soccerway.com. (Hozzáférés: 2012. július 22.)
  23. Statisztika. soccerway.com. (Hozzáférés: 2011. szeptember 22.)