Dandár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Amerikai Egyesült Államok wisconsini Nemzeti Gárdájának (US Wisconsin National Guard) 32. dandárjának (32nd Infantry Brigade Combat Team) 3200 katonája 2009. február 17-én. A pódium előtt a dandár vezénylő altisztje, Sgt. Maj. Ed Hansen fogadja a zászlóaljak vezénylő altisztjeinek jelentését. A szemle után a dandár a texasi Fort Bliss támaszponton vett részt kiegészítő kiképzésben, mielőtt megkezdte volna 10 hónapig tartó bevetését Irakban.
A NATO térképészeti jelölése a baráti dandárra.
Az észak carolinai Fort Bragg támaszponton az Egyesült Államok Műszaki Hadtest (US Army Corps of Engineers) 1. dandárjának szálláskörlete.

A dandár több ezredből vagy zászlóaljból, parancsnoki törzsből, illetve tüzérségi és támogató alegységekből álló katonai egység. A dandárok összetétele, felszerelése nemzetenként és koronként változó, napjaink modern hadseregeire jellemzők a lövész- és a harckocsizó-dandárok. Kettő vagy több (általában 4) dandár alkot egy hadosztályt, amely – a dandárok fegyverzetétől függően – lehet lövész-, harckocsizó vagy vegyes fegyverzetű.

A dandárhoz harcoló alegységek mellett tartozhatnak harctámogató (felderítő, tüzérségi) és kiszolgáló (logisztikai, szállító, egészségügyi) alegységek is. Emellett bizonyos harcfeladatok végrehajtására a dandár kötelékébe utalhatnak speciális, pl. aknamentesítő, harcfelderítő, ejtőernyős stb. alegységeket.

Elsősorban a NATO-országok fegyveres erőire jellemző az egy feladatra szakosított vagy egyetlen fegyvernemből álló, dandár-szintű egységek létrehozása: felderítő, tüzérségi, légvédelmi, repülő, utász, híradó, szállító. Bizonyos esetekben a dandárt úgy szervezik meg, hogy önállóan is képes legyen harci feladatok végrehajtására, a hadosztály vagy más magasabbegység támogatása nélkül.

A dandár létszáma - országtól, kortól és fegyverzettől függően - körülbelül 2-4000 fő között van, parancsnoka rendszerint dandártábornoki vagy ezredesi rendfokozatot viselő tiszt. A NATO-országokban a dandár létszáma jellemzően 4-5000 fő, de egyes országokban, mint pl. Ausztria és Svájc esetében, egyes dandárok létszáma elérheti a 11 000 főt is. A dandárparancsnok munkáját segíti a dandár törzse, amelynek parancsnoka ezredes vagy őrnagy. A dandár törzséhez tartoznak általában a törzstisztek, a kisegítők, a speciális feladatot ellátó alegységek összekötő tisztjei, illetve egy híradó alegység.

Eredete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A dandárszintű, zászlóaljakból álló magasabbegység létrehozására először a harmincéves háború alatt került sor: Gusztáv Adolf svéd király ezzel próbálta elejét venni a korabeli hadseregszervezésből - amely a zászlóalj szintű egységekre épült - adódó kommunikációs és együttműködésbeli problémáknak.

A harmincéves háborúban kialakított dandár jellegű egység elég vegyes képet mutatott, hiszen tartoztak hozzá gyalogos és lovas alegységek, tüzérség. A svéd újítást hamarosan átvette a francia Henri de la Tour d'Auvergne tábornok, Turenne vikomtja, aki az alkalmilag összeállított dandár helyett állandó egységek létrehozását rendelte el és megalkotta a brigadier des armées du roi (szó szerinti fordításban "a királyi hadsereg brigadérosa") rangot. Ezt később lerövidítették général de brigade-ra, amelyet aztán más országok is átvettek, mint a dandár parancsnokának megnevezését (pl. angol brigadier general, brigadier), a magyar nyelvben pedig a brigadéros formában honosodott meg.

Etimológiája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A dandár angol megfelelőjének (brigade) neve az olasz brigat szóból ered, amelynek jelentése „tízes csoport”. A magyar megnevezés („dandár”) oszmán-török jövevényszó.[1]

A brigád szót a magyar nyelv más értelemben vette át: a második világháború után az egyes vállalatoknál kialakított (szocialista) munkaközösségek kapták a brigád nevet, mint pl. Lenin szocialista brigád

Dandárok az egyes országok fegyveres erőiben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyarország[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A II. világháború utáni magyar haderőszervezet, szovjet mintára az ezredre alapult és csak az 1987-et követő haderőátalakítások után jöttek létre a dandárok. A Magyar Honvédség jelenlegi szervezetében a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság alárendeltségébe tartozó dandárok:

Emellett továbbra is léteznek ezred szintű önálló egységek, mint pl. a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred[2] vagy MH. 37 II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred[3]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Brigade című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]