Büdös-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Büdös-barlang
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Tengerszint feletti magasság1052 m
Ország Románia
TelepülésBálványosfürdő
Földrajzi tájTorjai-hegység
Típusmofetta
Elhelyezkedése
Büdös-barlang (Románia)
Büdös-barlang
Büdös-barlang
Pozíció Románia térképén
é. sz. 46° 07′ 12″, k. h. 25° 56′ 55″Koordináták: é. sz. 46° 07′ 12″, k. h. 25° 56′ 55″
A Wikimédia Commons tartalmaz Büdös-barlang témájú médiaállományokat.
A barlang torkolata a 19. században, Kelety Gusztáv grafikáján

A torjai Büdös-barlang egy természetes mofetta a Büdös-hegy déli oldalában, Délkelet-Erdélyben. Ez Európa legnagyobb működő mofettája.

Fekvése[szerkesztés]

A barlang 1052 méter magasságban található a Bálványosi-hágón, a Büdös-hegy déli oldalában. A legközelebbi település Bálványosfürdő, a központi szállodától piros ponttal jelölt turistaúton lehet feljutni a barlanghoz.[1]

Története[szerkesztés]

Az üreg nem természetes módon jött létre, egy kénbánya felhagyott tárnája volt. A fejedelmi kiváltságlevelek tanúsága szerint kéntermelés kiváltsága valamikor Torjáé volt. A büdösbarlang később az Apor család kezébe került, 1892-ben Apor Gábor falaztatta ki faragott kövekkel a 14 méter hosszú üreget, majd ajtót csináltatott rá, melyet naponta csak meghatározott időre, állandó felügyelet mellett nyitottak ki. Az első világháború után a barlangot a környező fürdőteleppel együtt egy tüdőszanatórium kapta meg, de ezután a mofetta rendszeres használata megszűnt.[1] A századforduló első felében az első magyar szénsavsűrítő gyár az innen kiömlő gázt használta fel. Jelenleg a barlang szabadon látogatható, a bejárati részt feltöltötték és előtte ismertetőtáblákat állítottak. Az üreg két oldalán padokat helyezek el, gázfürdőzők számára pedig kúrákat szerveznek.[1] Erről a barlangról írt Sánta Ferenc Sokan voltunk című novellájában.

A gáz összetétele[szerkesztés]

A barlang falán látható kénlerakódás jelzi a gáz szintjét

A barlang levegőjének vegyi elemzését először Ilosvay Lajos magyar vegyész készítette el 1884-ben, erről szóló népszerűsítő írását 1885-ben „A torjai Büdös barlangról” címmel publikálta. Tudományos igényességgel vizsgálati eredményeit 1895-ben „A torjai Büdös-barlang levegőjének chemiai és fizikai vizsgálata” címmel közölte.[2] A megállapítások azóta is helytállóak, nem fedeztek fel semmi újat a 980 pCi/l értékű radioaktivitáson kívül, ami a kelemen-hargitai mofettái között a legnagyobb értékű. A negatív ionok töménysége 2,8x104 ion/ml, a pozitívaké 3,3x103 ion/ml, a barlang levegőjének nedvességtartalma 95%. A gázhozam a legkisebb becslések szerint napi 3000 m³,[3] a legnagyobbak szerint 6000 m³.

A levegő gázai barlangban Ilosvay vizsgálatai alapján:[4]

A gázelegyben található kén-hidrogénből terméskén csapódik ki a barlangfalakra, emiatt azokat egy bizonyos magasságig sárga kénréteg borítja. Ez egyben a gáz szintjét is jelzi.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Bálványosfürdő - Băile Balvanyos: A torjai Büdös-barlang. (Hozzáférés: 2011. január 25.)
  2. http://mek.niif.hu/03600/03630/html/i/i09165.htm
  3. Archivált másolat. [2011. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 27.)
  4. Archivált másolat. [2011. április 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 25.)
  5. http://www.mercuriustour.ro/APP_cms/content.asp?ContentId=1133[halott link]

További irodalom[szerkesztés]