Bóbitás szarvas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Bóbitás szarvas
Tufteddeer-2.jpg
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Család: Szarvasfélék (Cervidae)
Alcsalád: Muntyákszarvasformák (Muntiacinae)
Nem: Elaphodus
Faj: E. cephalophus
Tudományos név
Elaphodus cephalophus
(Milne-Edwards, 1872)
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Bóbitás szarvas témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Bóbitás szarvas témájú kategóriát.

Schopfhirsch.jpg

A bóbitás szarvas (Elaphodus cephalophus) az emlősök (Mammalia) osztályának a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjéhez, ezen belül a szarvasfélék (Cervidae) családjához tartozó faj.

Az Elaphodus nem egyetlen képviselője és az egyetlen faj a muntyákszarvasformák alcsaládjában, amelyik nem a Muntiacus nembe tartozik.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A faj elterjedési területébe beletartozik Kína déli része (elsősorban Tibet, valamint Zhejiang és Fujian tartományok), valamint Mianmar északi területei. Hegyvidéki erdők lakója, egészen 4500 méteres tengerszint feletti magasságig előfordul. A sűrű, dús aljnövényzetű erdőket kedveli.

Alfajai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Négy elismert alfaja van.

  • Elaphodus cephalophus cephalophus (Milne-Edwards, 1872) – Kína déli része (Qinghai, Szecsuan, Guizhou tartományok és Jünann északi része) és Mianmar északkeleti területei.
  • Elaphodus cephalophus michianus (Swinhoe, 1874) – Kína délkeleti része
  • Elaphodus cephalophus ichangensis (Lydekker, 1904) – Közép ás Dél-Kína (Shanxi, Hubei tartományok és Szecsuan keleti része)
  • Elaphodus cephalophus fociensus (Lydekker, 1904) - Kína déli része

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az állat fej-törzs-hossza 110-160 centiméter, farokhossza 7-15 centiméter, marmagassága 50-70 centiméter, a bak szemfog hossza maximum 2.5 centiméter (a sutának is van félcentiméteres szemfoga) és testtömege 15-50 kilogramm.

Az állat egész testét-a fülét kivéve-rövid, puha szőr fedi. A szőrzet színe sötétbarna vagy szürkésbarna. Ajkai, fülének hegye, farkának alsó fele és egyes egyedeknél a szem környékén a szőr fehér. Nevét a feje búbján látható egészen sötétbarna, akár 17 centiméteresre is megnövő szőrbóbitáról kapta. Szarvakat csak a hímek viselnek, de azok is annyira rövidek, hogy többnyire ki sem látszanak a szőrbóbitából.

A közeli rokon muntyákszarvasoknál testesebb és magasabb faj. Ezen kívül fő elkülönítő bélyegei a rövidebb szemfogak és a szarv alján levő rózsatő is rövidebb.

Életmódja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Általában éjszaka aktív faj. A bóbitásszarvas igen territoriális, lakókörzetét a betolakodó fajtársakkal szemben hevesen védelmezi. A harcok során nemcsak kis agancsukat, hanem főképpen éles, megnyúlt szemfogaikat vetik be a bakok, amelyekkel véresre tudják harapni ellenfeleiket.

Az egyedek egymással kutyaugatáshoz hasonló hangokkal tartják a kapcsolatot, továbbá farkuk felemelésével az alsó fehér rész kivillantásával is kommunikálnak.

Tápláléka levelekből, gyümölcsökből, fakéregből és gombákból áll.

Szaporodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bak csak a párosodási időszakban szegődik a sutához néhány hétre. Az ivarérettséget 6-12 hónaposan éri el. A párzási időszak egész évben, de mindenekelőtt januárban és februárban van. A vemhesség 180 napig tart, melynek végén, a nőstény 1 ritkábban 2 gidát ellik. Születésekor a gida 1 kilogrammos, anyja 3 hónapig szoptatja és a következő ellésig maga mellett tartja.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A faj pontos természetvédelmi helyzete nem tisztázott. Az 1993-as állománybecslés szerint Kínában nagyjából 500.000 egyede élhetett. Állományait azóta átfogóan nem vizsgálták.

Az élőhelyén tapasztalható erdőirtások miatt a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a „mérsékleten veszélyeztetett” kategóriába sorolja a fajt.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Schopfhirsch című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]