Bágyi Balázs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bágyi Balázs
Életrajzi adatok
Született1973. szeptember 19. (50 éves)
Pécs
Pályafutás
Műfajokdzsessz
EgyüttesBágyi Balázs Quartet
Harcsa Veronika Quartet
Eastern Boundary Quartet
Bágyi Balázs New Quartet
Hangszerdob
Tevékenységjazz-dob előadóművész, zeneszerző, zenepedagógus, a Magyar Jazz Szövetség elnöke

Bágyi Balázs weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bágyi Balázs témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bágyi Balázs (Pécs, 1973. szeptember 19. –) dobos, zeneszerző, zenepedagógus, a magyar dzsessz-élet egyik meghatározó egyénisége, a Magyar Jazz Szövetség elnöke.

Pályafutása[szerkesztés]

1998-ban kitüntetéses diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén, azóta a magyar és a nemzetközi koncertélet elismert művésze. Saját zenei projektjeivel Európa számos országában, illetve az Amerikai Egyesült Államokban is koncertezett, több alkalommal is képviselve hazánkat rangos külföldi eseményeken.

1998–2003-ig a Whiteful Band dobosa, ezt követően 2004-ben a jazz és folk élet kiválóságaiból megalakította saját együttesét, a Bágyi Balázs Quartet-et. A kvartett két lemezt jelentetett meg, sajátosan magyar ethno-jazz zenéjük javarészt Balázs szerzeményei.

2005–2006-ban a Harcsa Veronika Quartet tagja. „Speak Low” című albumuk listavezető és hatalmas siker lett Japánban. Szintén ezekben az években a győri Mediawave Fesztiválokon, a Nemzetközi Improvizatív Zenei Workshop keretében több neves magyar muzsikus (Grencsó István, Kovács Ferenc, Tóth Viktor, Szandai Mátyás…) mellett együtt dolgozott az amerikai bőgős, komponista William Parker-rel, az ütőhangszeres mester Hamid Drake-kel és az altszaxofonos Rob Brown-nal. A későbbiekben számos más amerikai és európai művésszel lépett fel, úgy mint: Eldad Tarmu, Chuck Jennings, Arthur Kell, Eric Essix, Pedro Negrescu, Geoff Warren és Marcello Sebastiani… csak néhányat említve.

Balázs számára jelentős nemzetközi áttörést hozott a 2007-ben Borbély Mihály szaxofonos, Michael Jefry Stevens zongorista és Joe Fonda bőgős társaságában megalakított Eastern Boundary Quartet. Az együttes neves helyeken és rangos fesztiválokon fellépve időről-időre turnézik az USA-ban és Európában egyaránt. Eddig három lemezük jelent meg, a legutóbbi "Live at De Werf" címmel az amerikai Artists Recording Collective gondozásában 2013-ban.

Ugyancsak 2007-ben jött létre duója P. Szabó Dániel cimbalmossal, mely formáció egyedülálló[forrás?] szín a világzenei palettán. "Duola" című, bemutatkozó lemezük megjelenése után többször turnéztak Romániában, 2011-ben – a Magyar Kulturális Intézet meghívására – felléptek többek között Bukarestben a Nemzetközi Könyvfesztiválon is, 2012-ben pedig egy három országot (Románia, Moldova, Bulgária) érintő turné keretében a Magyar Nagykövetség felkérésére adtak sikeres[forrás?] hangversenyt Kisinyovban.

2008-ban Balázs az Eldad Tarmu/Chuck Jennings Jazz Ensemble-lel turnézott Romániában, Magyarországon és Szlovákiában, az Eastern Boundary Trióval, a Bágyi Balázs Quartet-tel pedig Erdélyben. Salamon Beáta folk hegedűssel kiegészülve a "Métamorfózis" Gála keretében szerepeltek a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Budapesten és a Zene Ünnepén Berlinben a Pfefferbergben.

2009-ben Rieger Attila gitárossal és Oláh Zoltán bőgőssel létrehozott Collaboration Trio tagjaként többször játszott együtt az alabamai Eric Essix gitárossal Magyarországon, 2010 júniusában pedig a Preserve Jazz Festival-on léptek fel az Egyesült Államokban. 2009-ben Balázs csatlakozott az autentikus brazil zenét játszó Budapest Bossanova Quintet-hez és elfogadta a meghívást Mohácsy Albert sajátos world music projektjébe, a MagyarVista Social Club-ba, melynek bemutatkozó lemezén egy 31 zenészt felvonultató magyar világzenei válogatott tagjaként szerepel.

Számos zenekar és önálló muzsikusi karrierje mellett 1996 óta folyamatosan dolgozik a Novák János vezette budapesti Kolibri Színházban.

2013-ban megalapította legújabb formációját, a Bágyi Balázs New Quartet-et. Az új felállás zeneiségében árnyaltabban jelenik meg a folk hangzás, sokkal inkább a post bop elemekből építkező akusztikus kortárs jazz dominál. Együttesében a magyar jazz fiatalabb korosztályának jeles képviselői a partnerei, az elsöprő intenzitással játszó szaxofonos, Ávéd János, a klasszikus zenén nevelkedett Junior Príma díjas zongorista, Oláh Dezső és Közép-Európa egyik legnagyszerűbb bőgőse, Oláh Péter. A formáció repertoárja a névadó zenekarvezető szerzeményeire épül. A zenekar bemutatkozó albuma 2014-ben jelent meg Easy Landing címmel.

Művészete[szerkesztés]

Különleges "táncoló" dobolási stílusa tele van energiával s szenvedéllyel[forrás?], hangszeres megnyilvánulásai egyszerre erőteljesek és elegánsan könnyedek. Gördülő ritmusok és természetes akusztikus hangzás zenei nyelvezetének főbb jellemzői, dallamos dobjátéka komplex[forrás?] zenei élményt nyújt. Saját formációi mellett az elmúlt években számos amerikai és európai muzsikussal dolgozott együtt, többször turnézott az Amerikai Egyesült Államokban, szerte Európában és vált nemzetközileg elismert művésszé.

Zeneoktatás[szerkesztés]

Itthon Bágyi Balázs elismert[forrás?] doboktató és zenepedagógus. 2007-2011 között a Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Szakközépiskola igazgatója volt Székesfehérvárott, jelenleg a Reményik Sándor Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola művészeti tagozatvezetője és a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola tanára. 2012-ben a zenei oktatás területén kifejtett munkásságáért az Artisjus Zenei Alapítvány díjában részesült.

Társasági tagság[szerkesztés]

2007 óta a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja, 2013 óta pedig a szervezet elnöke.

Egyéb tevékenységek[szerkesztés]

Mint előadóművész, több neves hangszergyártó endorsere: a prémium kategóriás kanadai Ayotte dobok, a kézzel kovácsolt török Agean cintányérok és a svájci Cympad cég képviselője.

Zenekarok[szerkesztés]

  • 1998-2003 – Whiteful Band
  • 2004-2007 – Bágyi Balázs Quartet
  • 2005-2006 – Harcsa Veronika Quartet
  • 2009-2013 – Budapest Bossanova Quintet
  • 2009- Collaboration Trio
  • 2007- Eastern Boundary Quartet
  • 2007- Duola
  • 2009- MagyarVista Social Club
  • 2013- Bágyi Balázs New Quartet

Diszkográfia[szerkesztés]

  • 2003 – Whiteful: Future in the Past
  • 2003 – Cseh Tamás – Novák János: Ady dalok
  • 2004 – Bágyi Balázs Quartet: Valahol máshol
  • 2005 – Harcsa Veronika Quartet: Speak Low
  • 2006 – Bágyi Balázs Quartet és Salamon Beáta: Magyar Zene
  • 2007 – Eastern Boundary Quartet: Eastern Boundary
  • 2009 – Bágyi Balázs – P. Szabó Dániel: Duola
  • 2010 – Eastern Boundary Quartet: Icicles
  • 2010 – Budapest Bossanova Quintet: Desafinado
  • 2011 – Mohácsi Albert és a MagyarVista Social Club: Lili dalai
  • 2012 – MagyarVista Social Club: Utazólevél
  • 2013 – Eastern Boundary Quartet: Live at De Werf
  • 2014 – Bágyi Balázs New Quartet: Easy Landing

Elismerések[szerkesztés]

  • 2012 – Artisjus Zenei Alapítvány díja a zenei oktatás területén kifejtett munkásságáért

Hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]