Atkár–Csány közötti kettős baleset

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 47° 40′ 47″, k. h. 19° 52′ 06″

Kettős baleset Atkár és Csány között
Részletek
Dátum 1992. január 7.
Időpont 14:10-14:15
Helyszín Atkár és Csány közötti vasúti átjáró
Ország Magyarország
Vasútvonal 80-as vonal
Üzemeltető MÁV, Mátra Volán
Baleset típusa Ütközéses baleset autóbusz-vonat, majd vonat-vonat között
Okok Az autóbusz által meg nem adott elsőbbség
a személyvonat kései értesítése
Adatok
Vonatok 50171. sz. répavonat, 594. sz. (Sopron-Miskolc) gyorsvonat
Áldozatok 6
Sérültek 11
Térkép
Kettős baleset Atkár és Csány között (Heves megye)
Kettős baleset Atkár és Csány között
Kettős baleset Atkár és Csány között
Pozíció Heves megye térképén

Az Atkár és Csány közötti vasúti gázolás a két település közti úton, 1992. január 7-én, a vasút 825. sz. szelvényében történt gázolás és ebből fakadóan bekövetkezett második baleset, egy gyorsvonat kisiklása volt. A balesetekben 6 fő halt meg, 11 fő sérült.

Előzmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 50171 sz. répavonat Vámosgyörk állomástól haladt célállomása, Hatvan felé. A vonatot a MÁV V43 1055 pályaszámú villamos mozdonya továbbította. Eközben a Mátra Volán Gyöngyösről Hatvanba tartó, BY 26-96 forgalmi rendszámú Ikarus 266 típusú autóbusza elhagyta Atkárt és Csány felé közeledve halad a vasúti útátjáróhoz. A látási viszonyok a hatalmas köd miatt erősen korlátozottak voltak és a utat vastag letaposott hó borította.

A baleset[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fenti autóbusz 14:10-re ért az Atkár és Hort-Csány települések között futó, 825. szelvényben lévő nyílt vonali közút-vasút szintbeli kereszteződéshez. A busz a csúszós úton a fékezés ellenére az átjáróba csúszott. A busz vezetője a busz hátramenetbe próbálta kapcsolni, de a manőver végrehajtásához nem volt ideje, mert az érkező tehervonat nagy sebességgel elgázolta az átjáróban tartózkodó autóbuszt. Az autóbusz 5 utasa a helyszínen életét vesztette, a busz sofőrje a hatvani kórházban hunyt el.

A tehervonat mozdonyvezetője rádión 14:11 időpontban jelentette a balesetet a miskolci menetirányítónak. Az ütközéstől a tehervonat első kocsija keresztbe fordult, a kétvágányú pálya másik vágányának űrszelvényébe került.

1 perccel az első baleset után az 594. számú, Sopron-Miskolc között közlekedő,118 km/h sebességgel haladó belföldi gyorsvonat belerohant a nyílt pályán veszteglő, keresztbe fordult és az űrszelvénybe érő első vasúti kocsijába. A V43 1024 számú villamosmozdony a szerelvényéről leszakadt, elhagyta a vasúti pályát, majd saját kereszt- és hossztengelyén keresztül átfordulva visszacsapódott az önállóan haladó személykocsikba, a kocsik oldalfolyosóit alaposan összerongálta, majd a mozdony a vasúti töltés mellett oldalára dőlve állt meg. A vasúti kocsiban utazók közül szerencsére senki nem tartózkodott az összerongálódott oldalfolyosón, így a vonaton utazók közül senki nem sérült meg.

A vonat tíz kocsijából hét kisiklott. A gyorsvonat mozdonyvezetője a roncsok alól kimászva, pályatelefonon 14:16 időpontban jelentette a kisiklást.

Utóélet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az autóbusz vezetőjét a bíróság nem tudta elítélni, mivel belehalt a sérüléseibe.

A V43 1024 pályaszámú villamosmozdony 1992. június 19-én lett selejtezve. A V43 1055 pályaszámú villamosmozdonyt Miskolc vontatási főnökség helyreállította.

A BY 26-96 rendszámú autóbuszt a Mátra Volán 1992-ben selejtezte.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]