Atkár–Csány közötti kettős baleset

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kettős baleset Atkár és Csány között
Részletek
Dátum1992. január 7.
Időpont14:10-14:15
OrszágMagyarország
HelyszínA 3201-es út Atkár és Csány közötti vasúti átjárója
Vasútvonal80-as vonal
ÜzemeltetőMÁV, Hatvani Volán
Baleset típusaÜtközéses baleset autóbusz-vonat, majd vonat-vonat között
OkokAz autóbusz által meg nem adott elsőbbség
a személyvonat kései értesítése
Adatok
Vonatok50 171-es számú répavonat, 594-es számú (Sopron-Miskolc) gyorsvonat
Áldozatok6
Sérültek11
Térkép
Kettős baleset Atkár és Csány között (Heves vármegye)
Kettős baleset Atkár és Csány között
Kettős baleset Atkár és Csány között
Pozíció Heves vármegye térképén
é. sz. 47° 40′ 47″, k. h. 19° 52′ 06″Koordináták: é. sz. 47° 40′ 47″, k. h. 19° 52′ 06″

Az Atkár és Csány közötti kettős vasúti baleset a két település közti úton, 1992. január 7-én, a vasút 825-ös számú hektométer-szelvényében történt tehervonat-autóbusz ütközés, majd egy ebből fakadóan bekövetkezett második baleset, a már álló tehervonat és egy gyorsvonat ütközése, illetve utóbbi kisiklása volt. A balesetekben 6 fő halt meg, 11 fő szenvedett különböző fokú sérüléseket.

Előzmények[szerkesztés]

Az 50171-es számú répavonat Vámosgyörk vasútállomástól haladt célállomása, Hatvan Rendezőpályaudvar felé. A vonatot a MÁV V43 1055-ös pályaszámú villamosmozdonya továbbította. Eközben a Hatvani Volán Gyöngyösről Hatvanba tartó, BY 26-96 forgalmi rendszámú Ikarus 266 típusú autóbusza elhagyta Atkárt és Csány felé közeledve haladt a 3201-es út vasúti útátjárójához. A látási viszonyok a hatalmas köd miatt erősen korlátozottak voltak és az utat vastag letaposott hó borította.

A baleset[szerkesztés]

A fenti autóbusz 14.10-re ért az Atkár és HortCsány települések között futó, a 825-ös hektométer-szelvényben lévő nyílt vonali közút-vasút szintbeli kereszteződéshez. A busz a síkos úton a fékezés ellenére az átjáróba csúszott. Ezt követően a vezető hátramenetbe próbált kapcsolni, de a manőver végrehajtásához nem volt ideje, mert az érkező tehervonat nagy sebességgel elgázolta autóbuszt. A busz utasai közül öt fő a helyszínen életét vesztette, a sofőr a hatvani kórházban hunyt el.

A tehervonat mozdonyvezetője rádión egy perccel az ütközést követően jelentette a balesetet a miskolci menetirányítónak. Az ütközéstől a tehervonat első kocsija keresztbe fordult, a kétvágányú pálya másik vágányának űrszelvényébe került.

Öt perccel az első baleset után, 14.15-kor az 594-es számú, Sopron-Miskolc között közlekedő, 118 km/h sebességgel haladó belföldi gyorsvonat belerohant a nyílt pályán veszteglő tehervonat keresztbe fordult és az űrszelvénybe átérő első vasúti kocsijába. A V43 1024-es számú villamosmozdony a szerelvényéről leszakadt, elhagyta a vasúti pályát, majd saját kereszt- és hossztengelyén keresztül átfordulva visszacsapódott az önállóan haladó személykocsikba, a kocsik oldalfolyosóit alaposan összerongálta, majd a mozdony a vasúti töltés mellett oldalára dőlve állt meg. A vasúti kocsiban utazók közül szerencsére senki nem tartózkodott az összezúzódott oldalfolyosón, így a vonaton utazók közül senki nem sérült meg.

A vonat tíz kocsijából hét kisiklott. A gyorsvonat mozdonyvezetője a roncsok alól kimászva, pályatelefonon 14 óra 16 perckor jelentette a kisiklást.

Utóélete[szerkesztés]

Az autóbusz vezetője fölött a bíróság nem tudott ítélkezni, mivel belehalt a sérüléseibe.

A V43 1024-es pályaszámú villamosmozdonyt 1992. június 19-én leselejtezték. A V43 1055-ös pályaszámú villamosmozdonyt Miskolc vontatási főnökség helyreállította.

A BY 26-96 rendszámú autóbuszt a Hatvani Volán 1992-ben leselejtezte.

Források[szerkesztés]